23 / 12 / 2024

Kentsel Arkeolojik Sitler

Kentsel Arkeolojik Sitler

2863 sayılı Yasada tanımlanan korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarını içeren ve aynı yasa maddesi gereği korunması gerekli kentsel dokuların birlikte bulunduğu alanlar olan Kentsel arkeolojik sitler nelerdir?

Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının ve Sitlerin Tespiti!

Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının ve Sitlerin Tespit ve Tescili Hakkında Yönetmelik 13 Mart 2012 tarihinde 28232 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte Sit alanlarının tespitine ilişkin esaslar...

Küçükçekmece'ye yeni kentsel dönüşüm planı!

Küçükçekmece'deki Fatih Mahallesi'nin yeni kentsel dönüşüm planları düzenlendi. 3. derece arkeolojik sit alanı olan ve riskli alan ilan edilen mahallede daha önce iptal edilmiş plandaki inşaat alanı azaltıldı.

Fatih Kentsel Tarihi Sit alanları imar planı askıda!

Fatih ilçesi(Tarihi yarımada) 1.Derece Arkeolojik, Kentsel Arkeolojik, Kentsel Tarihi Sit alanları imar planı askıya çıktı..

Manisa'daki sit alanlarına ilişkin 3 soru mecliste!

Manisa'daki kentsel, arkeolojik, tarihsel, kültürel ve doğal sit alanları hakkında 2002-2017 yılları arasında yapılan işlemler TBMM'de konu oldu..

Silivri kentsel sit alanı imar planı askıda!

Silivri Merkez Kentsel Sit Alanı ve Selimbria Antik Kenti Nekropolü III. Derece Arkeolojik Sit Alanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliği askıya çıkarıldı...

Konya Alaaddin Tepesi arkeolojik park olacak!

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Alaeddin Tepesi’nde yürütülen II. Kılıçarslan Köşkü arkeolojik Kazı Alanı ve Kentsel Tasarım projesi kapsamında, köşkü koruyan beton şemsiye yıkılma tehlikesi olduğu için kaldırılıyor.

Nevşehir Kalesi ve Etrafı Kentsel Dönüşüm Projesi'nde son durum!

11 mahalleyi içine alabilecek şekilde gerçekleştirilen Nevşehir Kalesi ve Etrafı Kentsel Dönüşüm projesi uygulama çalışmalarında keşfedilen dünyanın en büyük yeraltı şehir yerleşiminde, arkeolojik araştırma ve temizleme çalışmaları aralıksız devam ediyor.

Arkeolojik sit alanlarında yapılaşmanın önü açıldı!

1999 yılında çıkarılan "Arkeolojik Sitler, Koruma ve Kullanma Koşulları İlke Kararı"na Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile yeni bir madde eklendi. Böylece bazı hallerde arkeolojik sit alanlarında yapılaşmanın önü açılmış oldu..

SİT alanlarına ilişkin karar yürürlüğe girdi!

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun Arkeolojik Sitler, Koruma ve Kullanma Koşulları İlke Kararı yürürlüğe girdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından oluşturulacak Bilim Kurulu denetiminde yapılabilecek.

Kültür varlıklarını koruma yüksek kurulu ilke kararı!

7 Nisan 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Kültür varlıklarını koruma yüksek kurulu ilke kararı ile, Arkeolojik Sitler, Koruma ve Kullanma Koşulları İlke Kararının uygulanmasında yaşanan sorunların değerlendirilmesi sonucunda bir madde eklendi..

Tekirdağ Gaziköy Mahallesi kentsel SİT alanı olarak kabul edildi!

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi “Miras Atölyesi 2 Projesi” kapsamında bulunan Gaziköy Mahallesi, Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından arkeolojik SİT'ten sonra kentsel SİT alanı olarak da kabul edildi.

Erzurum'da kentsel SİT alanı imar planı çalışmaları tamamlandı!

Erzurum Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı, Yakutiye ilçesinde yer alan Kentsel SİT, 3. Derece Arkeolojik SİT ve Etkileme Geçiş Alanı’nı kapsayan Koruma Amaçlı İmar Planı çalışmasını tamamladı

Küçükçekmece 3. derece arkeolojik sit alanının planları ilkelere uygun değil mi?

Küçükçekmece Gölü kıyısındaki arkeolojik sit alanının güneybatısında Mimar Sinan Köprüsü bağlantı yolu bulunuyor. Bilirkişi raporunda, imar planıyla ilgili kentsel doku ile bütünlük arz edecek stratejinin belirlenmediği vurgulandı.

Apollon Tapınağı'nda sit alanı sorunu!

Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay yaptığı açıklamada Apollon Tapınağı'nın bulunduğu alanı kentsel arkeolojik sit alanına dönüştürülmesi halinde bölgenin ilçe turizmine büyük katkı sağlayacağını dile getirdi...

Kentsel Arkeolojik Sitler Haberi

Kentsel Arkeolojik Sitler

Kentsel arkeolojik sitler nelerdir?

Kentsel Arkeolojik Sitler; Arkeolojik sitlerle, 2863 sayılı Yasanın 6. Maddesinde tanımlanan korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarını içeren ve aynı yasa maddesi gereği korunması gerekli kentsel dokuların birlikte bulunduğu alanlar olarak karşımıza çıkıyor.


Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları: 

Madde 6 – Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları şunlardır: 

a) Korunması gerekli tabiat varlıkları ile 19 uncu yüzyıl sonuna kadar yapılmış taşınmazlar, 

b) Belirlenen tarihten sonra yapılmış olup önem ve özellikleri bakımından Kültür ve Turizm Bakanlığınca 

korunmalarında gerek görülen taşınmazlar, 

c) Sit alanı içinde bulunan taşınmaz kültür varlıkları, 

d) Milli tarihimizdeki önlemleri sebebiyle zaman kavramı ve tescil söz konusu olmaksızın Milli Mücadele ve Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunda büyük tarihi olaylara sahne olmuş binalar ve tesbit edilecek alanlar ile Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından kullanılmış...