03 / 01 / 2025

Kentsel dönüşümde mal sahipleri

Kentsel dönüşümde mal sahipleri

Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında meskeninizin yer aldığı binanın riskli olması nedeni ile yıkılacağını farz edelim. Bu hususta kentsel dönüşümde ev sahiplerine ne verilecek? Kentsel dönüşümde ev sahiplerinin hakları nelerdir?

Kentsel dönüşümde kaç ay kira yardımı yapılıyor?

Konutları kentsel dönüşüm sürecine giren vatandaşların en merak ettiği konulardan biri bu sürede yaşadıkları mali sorunlar oluyor. Takvim Gazetesi'nden Feride Hilal İmal, bugünkü yazısında kentsel dönüşümde kira yardımını kaleme aldı.

Kentsel dönüşümde yeni yapılanma bekleniyor!

Büyük can ve mal kaybına neden olan Marmara depreminin ardından riskli bina stokunun azalması yönünde çalışmalar devam ederken, inşaat sektörü temsilcileri, kentsel dönüşümde yeni yapılanmaya gidilmesini istiyor

Kentsel dönüşümde faiz oranları 2015!

Kentsel dönüşümden yararlanan, riskli binaların mal sahiplerine devlet birtakım finansal desteklerde bulunuyor. Bu destek arasında faiz desteği yer alıyor. İşte, kentsel dönüşümde faiz oranları 2015!

Kentsel dönüşümde hisseli tapu sahiplerine kira yardımı nasıl yapılır?

Kentsel dönüşüm kapsamında riskli binası yıkılan taşınmaz mal sahiplerine kira yardımı dahil birtakım finansal destekler yapılıyor. Peki, kentsel dönüşümde hisseli tapu sahiplerine kira yardımı nasıl yapılır?

Kentsel dönüşümde bina güçlendirme!

6306 sayılı Kanun’da güçlendirilebileceği teknik olarak tespit edilen yapıların güçlendirilebileceğinden bahsediliyor. Peki, kentsel dönüşümde bina güçlendirme nasıl ve hangi kanun esaslarına göre yapılır? İşte yanıtı..

Kentsel dönüşümde noter masrafı!

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun gereğince, kentsel dönüşümde yapılacak olan işlemler harç ve masraflardan muaf tutuluyor. İşte entsel dönüşümde noter masrafı..

Kentsel dönüşümde devlet desteği nelerdir?

6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunundan faydalanan malik ve kiracılara devlet finansal desteklerde bulunuyor. Kentsel dönüşümde devlet desteği nelerdir? Kentsel dönüşümde faiz desteği ve kira yardımı nasıl yapılır?

Kentsel dönüşümde ruhsatsız binaların durumu!

Kentsel Dönüşüm Kanunu gereğince, riskli alanlarda yer alan ve risk raporu alınan binalar yıkılarak, yerine yeni kanun ve yönetmeliklere uygun binalar inşa ediliyor. Peki, kentsel dönüşümde ruhsatsız binaların durumu nedir?

Hükümet kentsel dönüşümde ısrarlı!

Hükümet kentsel dönüşümde ısrarlı. Hükümetin 2015 programında yer alan bilgilere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca uygulanan kentsel dönüşüm kanunu kapsamındaki çalışmalar için şimdiye kadar 1,5 milyar lira harcandı.

Kentsel dönüşümde ilk adım planlama!

Yapılaşmanın hızlı bir şekilde gerçekleştiği Türkiye'de, çarpık kentleşmenin de neden olduğu sorunlar şehir planlarının önemini de gözler önüne seriyor. Kentsel dönüşümde ilk adım planlama olmalı.

Kentsel dönüşümde halkın rızası alınmalı!

Kentsel dönüşümde halkın rızası alınmalı. MERSİN Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocam az. Mersin'de kentsel anlamda geri kalmış bölgelerin kentsel dönüşüm kapsamında re vize edilmesini onayladıklarını belirtti.

İmar hakkı transferi kentsel dönüşümde nasıl olacak?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imar haklarında "transfer" uygulaması geliştiriliyor. Peki, imar hakkı transferi kentsel dönüşümde nasıl olacak? İşte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalar...

Kentsel dönüşümde imar hakkı transferi!

İmar hakkı transferi, vatandaşların dere yatağı veya fay hattı gibi yapılaşmaya izin verilmeyen yerdeki imar hakkını yapılaşma izni olan bir alana taşıyabilme hakkına deniyor. Peki, kentsel dönüşümde imar hakkı transferi nasıl olur?

Kentsel dönüşümde mal sahipleri Haberi

Kentsel dönüşümde mal sahipleri

Kentsel dönüşümde ev sahiplerine ne verilecek?

Konutunun yer aldığı binanın riskli olduğunu düşünen vatandaşlar, lisanslı kurum veya kuruluşlara müracaat ederek, yapının riskli olup olmadığını ölçtürebiliyor. Yapılan incelemelerden sonra "riskli" olarak değerlendirilen gayrimenkullerin kentsel dönüşüm kanunu gereğince yıkılması gerekiyor.


Yıkılan gayrimenkullerin yerine eğer, alan uygunsa tekrar yeni gayrimenkuller inşa edilebiliyor. Bu noktada müteahhit firması ile anlaşılarak; yapılan anlaşmanın şartları tapu kütüğünde belirtilerek malikleri adına payları oranında tescil ediliyor. 


Riskli alanlarda bulunan gayrimenkul sahiplerine kanun gereğince 3 seçenek sunuluyor. Bu kapsamda "Kentsel dönüşümde ev sahiplerine ne verilecek?" sorusunun yanıtı şu şekilde karşımıza çıkıyor:


1. İnşaatı devam eden proje alanı içinde daire vermek,

2. Hazır projelerden daire vermek,

3. Sunulan daireyi kabul etmeyenlere para teklifi sunmak.


Kentsel dönüşüm kanunu esasları..

Anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan yapıların maliklerine ve...