Kentsel dönüşümde ev sahiplerine ne verilecek?
Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında meskeninizin yer aldığı binanın riskli olması nedeni ile yıkılacağını farz edelim. Bu hususta kentsel dönüşümde ev sahiplerine ne verilecek? Kentsel dönüşümde ev sahiplerinin hakları nelerdir?
Kentsel dönüşümde ev sahiplerine ne verilecek?
Konutunun yer aldığı binanın riskli olduğunu düşünen vatandaşlar, lisanslı kurum veya kuruluşlara müracaat ederek, yapının riskli olup olmadığını ölçtürebiliyor. Yapılan incelemelerden sonra "riskli" olarak değerlendirilen gayrimenkullerin kentsel dönüşüm kanunu gereğince yıkılması gerekiyor.
Yıkılan gayrimenkullerin yerine eğer, alan uygunsa tekrar yeni gayrimenkuller inşa edilebiliyor. Bu noktada müteahhit firması ile anlaşılarak; yapılan anlaşmanın şartları tapu kütüğünde belirtilerek malikleri adına payları oranında tescil ediliyor.
Riskli alanlarda bulunan gayrimenkul sahiplerine kanun gereğince 3 seçenek sunuluyor. Bu kapsamda "Kentsel dönüşümde ev sahiplerine ne verilecek?" sorusunun yanıtı şu şekilde karşımıza çıkıyor:
1. İnşaatı devam eden proje alanı içinde daire vermek,
2. Hazır projelerden daire vermek,
3. Sunulan daireyi kabul etmeyenlere para teklifi sunmak.
Kentsel dönüşüm kanunu esasları..
Anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan yapıların maliklerine ve malik olmasalar bile bu yapılarda kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak en az bir yıldır ikamet ettiği veya bunlarda işyeri bulunduğu tespit edilenlere konut, işyeri, arsa veya dönüşüm projeleri özel hesabından kredi veya mülkiyet ya da sınırlı ayni hak sağlayan ve usul ve esasları Bakanlıkça belirlenen konut sertifikası verilebilir.
Bunlardan konutunu ve işyerini kendi imkânları ile yapmak veya edinmek isteyenlere de kredi verilebilir. 20/7/1966 tarihli ve 775 sayılı Gecekondu Kanununa göre yoksul veya dar gelirli olarak kabul edilenlere verilecek olan konut veya işyerleri; Bakanlık, TOKİ veya İdare tarafından, 15/5/1959 tarihli ve 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısiyle Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunda belirtilen usul ve esaslar uyarınca borçlandırma suretiyle de verilebilir.
Riskli alanlarda, rezerv yapı alanlarında ve riskli yapıların bulunduğu taşınmazlar üzerinde yapımı gerçekleştirilen konutların bedelleri, gerekli görüldüğünde, proje uygulamalarının yapıldığı illerdeki mevcut ekonomik durum, tabii afetin ortaya çıkardığı durumlar, konut rayiç ve enkaz bedelleri ile uygulama alanındaki kişilerin mal varlığı ve geliri göz önünde bulundurularak Bakanlar Kurulu kararı ile yapım maliyetlerinin altında tespit edilebilir ve sosyal donatı ve altyapı harcamaları uygulama maliyetine dâhil edilmeyebilir.