16 / 11 / 2024

Kentsel dönüşümde rezerv alan nedir

Kentsel dönüşümde rezerv alan nedir

Kentsel dönüşüm projesi kapsamında rezerv alanlar, yeni yerleşim alanları olarak tanımlanıyor. Peki, kentsel dönüşümde rezerv alanlar nasıl belirleniyor? İşte Kentsel dönüşüm kanunu kapsamındaki yasal esaslar...

Yeni kentsel dönüşümde tapuya şerh konuyor, ödeme bitene kadar kaldırılmıyor! Bakandan son dakika yasa açıklaması! 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, yeni kentsel dönüşümde rezerv alan konusu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte ayrıntılar...

Kentsel dönüşümde rezerv alan detayı: Bakanlık arsayı vatandaştan satın alabilecek!

Geçtiğimiz haftalarda TBMM'de onaylanan yeni kentsel dönüşüm yasası ile ilgili detaylar merak ediliyor. Kentsel dönüşümde rezerv alan konusu neleri kapsıyor? İşte merak edilen detaylar...

Kentsel dönüşümde master plan dönemi başlıyor!

Kentsel dönüşümde, rezerv alanlar oluşturularak örnek şehirler kurulmasını esas alan "master plan" dönemine geçiliyor. Dönüşüm alanındaki konut sahipleri yeni kurulacak çevre dostu şehirlere transfer edilecek. Eskişehir ve İstanbul’da ilk adımlar atılıyor

Kentsel dönüşümde malikler aynı bankadan kredi kullanmak zorunda mı?

Kentsel dönüşüm kapsamında riskli alanlarda, rezerv yapı alanlarında veyahut riskli binalarda yaşayan vatandaşlara kredi veriliyor. Peki, kentsel dönüşümde malikler aynı bankadan kredi kullanmak zorunda mı?

Kentsel dönüşümde devlet desteği nelerdir?

6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunundan faydalanan malik ve kiracılara devlet finansal desteklerde bulunuyor. Kentsel dönüşümde devlet desteği nelerdir? Kentsel dönüşümde faiz desteği ve kira yardımı nasıl yapılır?

Kentsel dönüşümde ruhsatsız binaların durumu!

Kentsel Dönüşüm Kanunu gereğince, riskli alanlarda yer alan ve risk raporu alınan binalar yıkılarak, yerine yeni kanun ve yönetmeliklere uygun binalar inşa ediliyor. Peki, kentsel dönüşümde ruhsatsız binaların durumu nedir?

Hükümet kentsel dönüşümde ısrarlı!

Hükümet kentsel dönüşümde ısrarlı. Hükümetin 2015 programında yer alan bilgilere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca uygulanan kentsel dönüşüm kanunu kapsamındaki çalışmalar için şimdiye kadar 1,5 milyar lira harcandı.

Kentsel dönüşümde ilk adım planlama!

Yapılaşmanın hızlı bir şekilde gerçekleştiği Türkiye'de, çarpık kentleşmenin de neden olduğu sorunlar şehir planlarının önemini de gözler önüne seriyor. Kentsel dönüşümde ilk adım planlama olmalı.

Kentsel dönüşümde halkın rızası alınmalı!

Kentsel dönüşümde halkın rızası alınmalı. MERSİN Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocam az. Mersin'de kentsel anlamda geri kalmış bölgelerin kentsel dönüşüm kapsamında re vize edilmesini onayladıklarını belirtti.

İmar hakkı transferi kentsel dönüşümde nasıl olacak?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imar haklarında "transfer" uygulaması geliştiriliyor. Peki, imar hakkı transferi kentsel dönüşümde nasıl olacak? İşte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalar...

Kentsel dönüşümde imar hakkı transferi!

İmar hakkı transferi, vatandaşların dere yatağı veya fay hattı gibi yapılaşmaya izin verilmeyen yerdeki imar hakkını yapılaşma izni olan bir alana taşıyabilme hakkına deniyor. Peki, kentsel dönüşümde imar hakkı transferi nasıl olur?

Kentsel dönüşümde devrim gibi adım!

Kentsel dönüşümde devrim gibi adım geliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin talimatı ile kentsel dönüşümün önündeki engelleri kaldırmak için kentsel dönüşüme imar hakkı transferi getiriliyor.

Kentsel dönüşümde kamulaştırma süreci başladı!

Kentsel dönüşümde inşaat firmaları ile anlaşamayan hak sahiplerinin mülkleri için uygulanması beklenen kamulaştırma süreci başladı.Dönüşümdeki kamulaştırmada ilk örnek Fikirtepe’de uygulandı. Bölgede başlayan çalışmalarda öncelikle değer tespiti yapıldı.

Kentsel dönüşümde rezerv alan nedir Haberi

Kentsel dönüşümde rezerv alan nedir

Kentsel dönüşümde rezerv alanlar!

Kentsel dönüşüm projesi kapsamında rezerv alanlar, yeni yerleşim alanları olarak tanımlanıyor. Kentteki sorunlu ve gelişmemiş bölgelerin belirlenmesi ile söz konusu sorunların giderilerek, gelişime açık hale getirmek için yapılan yapılandırma çalışmalarını kapsayan kentsel dönüşümde riskli binalar yıkılıyor.


Söz konusu riskli binada oturan kimselere 3 seçenek sunuluyor: 

- İnşaatı devam eden proje alanı içinde daire vermek,

- Hazır projelerden daire vermek,

- Sunulan daireyi kabul etmeyenlere para teklifi sunmak.


Rezerv alanlar, bu seçenekler arasında yer alıyor. Riskli yapı sahiplerinin taşınması için belirlenen alanlar, rezerv konut alanı olarak tanımlanıyor. Kentsel dönüşüm kanununa göre, rezerv konut alanı nasıl belirlendiğine ilişkin esaslar şu şekilde açıklanıyor:


(1) Rezerv konut alanı;

a) Alanın büyüklüğünü de içeren koordinatlı hâlihazır haritasını,

b) Alanın uydu görüntüsünü veya ortofoto haritasını,

c) Alanda bulunan kamuya ait taşınmazların...