02 / 05 / 2024

kentsel dönüşümde Sosyal Etki Değerlendirme zorunluluğu

kentsel dönüşümde Sosyal Etki Değerlendirme zorunluluğu

Sosyal Etki Değerlendirme (SED) raporlarının kentsel dönüşümde zorunlu olması için kanun teklifi verildi. Peki, Sosyal Etki Değerlendirme nedir?

Samsun Canik, kentsel dönüşümde örnek ilçe oldu!

Samsun Canik Belediyesi, ilçeyi son 5 yılda hayata geçirdiği projelerle geliştirdi. 15 yılda sosyal kültürel ve ekonomik dönüşümün sağlandığı ilçe kentsel dönüşümde örnek ilçe oldu.

Kocaeli Gölcüklüler dönüşümde sosyal alan istiyor!

Kocaeli Gölcük'te hayata geçecek kentsel projesi için anket yapılarak halkın istekleri dikkate alındı. Anket sonuçlarına göre, Gölcüklüler dönüşümde sosyal alan istediklerini belirtti.

Kentsel dönüşümde beklentiler değişiyor!

Türkiye’nin dört bir yanında kentsel dönüşüm projeleri hız kazanırken evinin yenilenmesini bekleyen kişilerin beklentileri de gün geçtikçe değişiyor. Kentsel dönüşümde bugün sosyal alanlara sahip kaliteli yaşam alanları sunan firmalar tercih ediliyor.

Kentsel dönüşümde zenginleşme aracı algısını yıkmak gerekiyor!

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, kurum olarak kentsel dönüşümde sosyal devlet kimliğiyle çok daha aktif rol alacaklarını, bunun için İstanbul ofisini büyütüp, ekibi güçlendirdiklerini söyledi.

Kentsel dönüşümde Sosyal Etki Değerlendirme raporları zorunlu olmalı!

Kentsel Vizyon Platformu'nun kurucuları Erden Timur ve A.Faruk Göksu, büyük altyapı ve çevre projelerinde aranan ÇED raporları gibi, kentsel dönüşümde de 'Sosyal Etki Değerlendirme' (SED) raporlarının yasal zorunluluk haline gelmesi gerektiğini söylediler

Kentsel dönüşümün sosyal etkileri incelenmeli!

NEF ve Kentsel Strateji işbirliği ile 2013 yılında kurulan ‘Kentsel Vizyon Platformu’, kentsel dönüşüm sürecine yeni bir yaklaşım getirdi: Kentsel dönüşümde sosyal etkiler de incelenmeli.

Kentsel dönüşümde doğru ve kaliteli cam kullanılmalı!

İstanbul Ticaret Odası Cam ve Cam Ürünleri Komitesi tarafından düzenlenen ‘İTO Cam Zümresi’ kentsel dönüşümde camın yeri, kullanımı, ekonomik ve sosyal etkilerini masaya yatırdı.

Kentsel dönüşümde sosyal uyum geliştirilecek!

Onuncu Kalkınma Planı'na göre, Büyükşehirlerin yoğun göç almış bölgelerinde uygulanan kentsel dönüşüm programları, sosyal dışlanmayı engelleyici ve farklı gelir gruplarının yaşam alanlarını kaynaştıran yaklaşımla uygulanacak.

Kentsel Dönüşümde Roller ve Beklentiler Paneli gerçekleşti!

Sosyal Demokrasi Derneği İstanbul Şubesince gerçekleştirilen ve Dernek Başkan Yardımcısı İktisatçı Salih Zeki Durmuşoğlu'nun Toplantı Yöneticiliğini üstlenmiş olduğu "Kentsel Dönüşümde Roller ve Beklentiler Paneli" Zeytinburnu Kazlıçeşme'de gerçekleşti.

Kentsel dönüşümde imar hakkı transferi!

İmar hakkı transferi, vatandaşların dere yatağı veya fay hattı gibi yapılaşmaya izin verilmeyen yerdeki imar hakkını yapılaşma izni olan bir alana taşıyabilme hakkına deniyor. Peki, kentsel dönüşümde imar hakkı transferi nasıl olur?

Kentsel dönüşümde devrim gibi adım!

Kentsel dönüşümde devrim gibi adım geliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin talimatı ile kentsel dönüşümün önündeki engelleri kaldırmak için kentsel dönüşüme imar hakkı transferi getiriliyor.

Kentsel dönüşümde kamulaştırma süreci başladı!

Kentsel dönüşümde inşaat firmaları ile anlaşamayan hak sahiplerinin mülkleri için uygulanması beklenen kamulaştırma süreci başladı.Dönüşümdeki kamulaştırmada ilk örnek Fikirtepe’de uygulandı. Bölgede başlayan çalışmalarda öncelikle değer tespiti yapıldı.

Kentsel dönüşümde acele kamulaştırma!

Kentsel dönüşümde inşaat firmaları ile anlaşamayan hak sahiplerinin mülkleri için uygulanması beklenen acele kamulaştırma süreci başladı. Dönüşümdeki kamulaştırmada ilk örnek Fikirtepe’de uygulandı, değer tespiti yapıldı.

kentsel dönüşümde Sosyal Etki Değerlendirme zorunluluğu Haberi

kentsel dönüşümde Sosyal Etki Değerlendirme zorunluluğu

Sosyal Etki Değerlendirme, özellikle projeden olumsuz etkilenen varlıklar (PEV) ile projeden etkilenen insanlar (PEİ) için olumsuz etkilerin azaltılması yönünde öneriler geliştirilen çalışmalar oluyor. 

Kentsel dönüşüm projelerindeki yaşam ve mekâna olan olumsuz etkinin azaltılması, taraflar arasında uzlaşma mekanizmalarının geliştirilmesi için SED raporlarının zorunlu olması isteniyor. 

Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi Kanunu, Belediye Kanunu ve Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi verildi. Kanun teklifi için komisyonda çalışmalar devam ediyor. Kanun değişikliğinin yürürlüğe girmesi halinde Sosyal Etki Değerlendirmesi raporlarının yapılması ve halka duyurulması zorunlu olacak.

Büyükşehir Belediyesi Kanunu SED maddesi:

MADDE 11/A- Büyükşehir içindeki alt yapı, ulaştırma, kent planlaması ve imar hizmetlerinin yürütülmesinde ve bu alanlara ilişkin proje düzenlemelerinde, bunların toplumsal etkilerini ölçmek üzere Sosyal Etki Değerlendirmesi yapılması zorunludur. Sosyal Etki...