29 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde zenginleşme aracı algısını yıkmak gerekiyor!

Kentsel dönüşümde zenginleşme aracı algısını yıkmak gerekiyor!

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, kurum olarak kentsel dönüşümde sosyal devlet kimliğiyle çok daha aktif rol alacaklarını, bunun için İstanbul ofisini büyütüp, ekibi güçlendirdiklerini söyledi.



TOPLU Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, önümüzdeki dönemde TOKİ'nin sosyal devlet kimliğiyle, aktif olarak kentsel dönüşüm süreçlerinde etkin olacağım açıkladı. "Kentsel dönüşüm kolay bir hadise değil. İstanbul'da ciddi çabalar var. Biz de şimdi bu çabalara ciddi katkı sunmaya başlıyoruz" diyen Mehmet Ergün Turan, 5 ilçede çalışmaların devam ettiğini ifade etti. 


EKİBİMİZİ GÜÇLENDİRDİK 


Mehmet Ergün Turan, "Amacımız mümkün olan yerlerde yerinde kentsel dönüşüm yapmak. Ama kentsel dönüşümün önünde hepimizin uğraşması gereken bir algı var. Vatandaş da müteahhit de kentsel dönüşümü bir zenginleşme aracı olarak görüyor. Bu algıyı acilen yıkmamız gerekiyor" dedi. Bir deprem felaketinin yaklaşmakta olduğunu hatırlatan  TOKİ  Başkam Turan, sözlerini şöyle sürdürdü: Felaketten zenginleşerek değil, fedakarlıkla çıkılır. 


Bütün paydaşların bunu bir memleket meselesi olarak görmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu yüzden artık çok güçlü bir şekilde İstanbul'da var olacağız. Aktif bir şekilde, sosyal devlet kimliğiyle olacağız. Bunun için İstanbul ofisimizi büyüttük, ekibimizi güçlendirdik. 


Her kent için ayrı tasarım 


Her kent için farklı konut projelerini hayata geçirmeye çalıştıklarını dile getiren Turan, şehirlerin geleneksel dokularına uygun konut projelerinin ağırlık kazandığını söyledi. Türkiye'nin zengin ve farklı taş kaynakları olduğunu kaydeden Turan, "Artık projelerimizde doğal taşları daha çok kullanacağız. Nevşehir Ürgüp'te model olacak bir projemiz var. 923 sosyal konut yapıyoruz, yolu düşen vatandaşlarımızın görmesini istiyorum. 


YÖRESELTAŞLARDAN 


Tamamı yöresel taşlardan imal edilmiş üç katlı konutlar yaptık. 

Mardin'de yeni bir proje geliştirdik. Mardin'in yöresel mimarisinden esinlenerek bugünkü normları taşıyan konutlar yapacağız. Kars'ta, Bursa'da, Manisa'da, Çorum'da farklı projeler yapıyoruz" diye konuştu. 


Sanayi sitelerinden arındırıyor 


TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, kentsel dönüşüm projeleriyle şehirlerin, dokusunu tehdit eden ve imajını bozan sanayi sitelerinden de arındırıldığını söyledi. TOKİ bu kapsamda, Şanlıurfa, Uşak, Bursa ve Yozgat Boğazlıyan'da şehir merkezlerinde kalan sanayi sitelerinde kentsel dönüşüm projeleri uyguluyor. 


Akşam Ek


Geri Dön