03 / 05 / 2024

kesin proje nasıl hazırlanır

kesin proje nasıl hazırlanır

Diğer proje türlerine göre daha ayrıntılı olarak hazırlanan kesin proje nedir? Kesin proje nasıl çizilir? Detaylar haberimizde...

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi nedir? Kat karşılığı inşaat sözleşmesi nasıl olmalı?

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, inşaat projesinde önem taşıyan bir sözleşme türüdür. Müteahhit ve mülk sahibi ile imzalanan bu proje için belirlenen bazı kurallar vardır. Peki kat karşılığı inşaat sözleşmesi nedir ve nasıl olmalıdır? Kat karşılığı inşaat sözleşmesi hakkındaki detaylar…

250 bin aile faydalanıyor! Sosyal ve Ekonomik Destek Programı’na nasıl başvurulur?

Sosyal ve Ekonomik Destek Programı (SEDEP) kapsamında; ayni ve nakdi sosyal destek başvuruları yapılabiliyor. İBB’nin hayata geçirdiği proje kapsamında 250 bin aile faydalanıyor. Peki SEDEP’e nasıl başvurulur?

Kentsel dönüşümde güven sorunu nasıl çözülür?

Akcan Proje Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Murat Akıncı, kentsel dönüşümdeki güven sorunlarını ve bu sorunların nasıl aşılacağını kaleme aldı. Peki kentsel dönüşümde güven sorunu nasıl çözülür? İşte o sorunun yanıtı...

Kuzu Effect AVM nerede? Kuzu Effect AVM'ye nasıl gidilir, ulaşım bilgisi!

Kuzu Effect AVM nerede? Kuzu Effect AVM'ye nasıl gidilir, ulaşım bilgisi haberimizde yer alıyor. Proje Ankara Oran'da yer alıyor.

Yedikule Bostanları nasıl olacak?

Yedikule bostanları için hazırlanan eski proje kamuoyunda çok eleştiri almıştı. Yedikule Bostanları projesinde revize yapıldı. Peki, Yedikule Bostanları nasıl olacak?

Statik proje nasıl yapılır?

Mimari projeye ve zemin ve temel etüdü raporuna uygun olarak yapılan statik proje nedir? Statik proje nasıl yapılır?

Ucuz ev nasıl alınır?

Uygun vadeler ve fiyatlar ile satışa sunulan birçok proje ile kira öder gibi ev sahibi olmak mümkün. Peki uygun fiyata ev nasıl alınır?

Mega projelerde oluşan iş aksamalarında zarar nasıl giderilir?

Berlin Bradenburg Havalimanı'nın yapımı yılan hikayesine döndü. Yatırım maliyeti 3 milyardan 7 milyar Euro'ya yükseldi. Peki bu tür öngörülemeyen proje maliyetleri sigortayla nasıl tazmin edilebilir?

DKY Ada ödemeleri nasıl yapılıyor?

İstanbul Anadolu Yakası Kartal'da inşa edilecek DKY Ada Rezidans 740 tane daireden oluşuyor. Proje E-5'e 1,5 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Peki DKY Ada ödemeleri nasıl yapılıyor?

TOKİ İskenderun başvuru işlemleri nasıl yapılıyor?

TOKİ İskenderun Evleri için 15 yıla varan vade uygulanıyor. Proje İskenderun Belediye Başkanlığı ve TOKİ işbirliğinde satışa sunuluyor. Peki TOKİ İskenderun başvuru işlemleri nasıl yapılıyor?

Emsal oranı hesabı nasıl yapılır?

Yapıların kesin sınır ve kat sayılarını belirleyen oranlar; emsal veya kat alanı katsayısı (KAKS) olarak ifade ediliyor. Peki bir inşaatın emsal oranı hesabı nasıl yapılır? Emsal nasıl hesaplanır?

İpoteğin terkini işlemi nasıl yapılır?

İpotek işlemi ile, hâlen mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacak güvence altına alınabiliyor. Peki, borcun kapanması halinde ipoteğin terkini işlemi nasıl yapılır?

Çevresel etki değerlendirme raporu nasıl alınır?

ÇED raporları ve Proje Tanıtım Dosyaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yetkilendirilmiş firmaları tarafından hazırlanıyor. Peki, Çevresel etki değerlendirme raporu nasıl alınır?

kesin proje nasıl hazırlanır Haberi

kesin proje nasıl hazırlanır

Kesin proje nedir?

İşverenle ve diğer teknik proje hizmetlerini gören mühendislerle yapılan 

değerlendirmelerden sonra son şeklini alarak çizilen ön projenin daha ayrıntılı olarak geliştirilmiş haline kesin proje deniyor.


Kesin projede mimari projenin, statik ve tesisat projeleriyle olan uyumu daha teknik düzeyde ele alınıyor. Kesin proje çizimi ölçeği genellikle 1/100 olarak hesaplanıyor.


Kesin projede olması gerekenler

- Vaziyet planı 

- Kat planları, 

- Çatı planı, 

- Asma tavan planları, 

- Kesitler, görünüşler,

- Detay listesi.


Kesin proje nasıl çizilir?

1. Benzer katların biri ile diğer katların tümü çizilir. Tekrar eden katlar için açıklama yazılır. 

2. Planlar, pafta veya paftalar üzerinde aynı bakış yönünde yer alır, her paftada hakim rüzgar, manzara ve kuzey yönü aynı yerde toplu olarak gösterilir. 

3. Dış ölçüler, dıştan bina cephesine doğru; Birinci çizgide blok ölçüsü, ikinci çizgide cephe hareketleri, üçüncü...