19 / 11 / 2024

Kira geliri giderleri

Kira geliri giderleri

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak belirtiliyor ve gelir vergisine tabi tutuluyor. 

Kira geliri elden alınır mı?

Ev veya işyerini kiraya veren mal sahiplerinin kira tahsilatlarını Bakanlık tarafından belirlenen kural çerçevsinde yapmaları gerekiyor. Peki, kira geliri elden alınır mı? Kira nasıl tahsil edilir?

Kira geliri olmayanların vergisi 2017!

Kira gelir vergisinde ödemeler Temmuz sonuna kadar devam ediyor. Peki, evini kiraya verip kira bedeli etmeyenler de vergi ödeyecek mi? İşte kira geliri olmayanların vergisi 2017..

İGA, 3. Havalimanı arazisinden kira geliri elde edecek!

Yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilen 3. Havalimanı projesindeki 10 milyon metrekarelik kamu arazisinin üst kullanım hakkı 49 yıllığına aldı. İGA, bölgede proje geliştirmek için anlaştığı yatırımcılardan kira geliri elde edecek.

İşyeri kira geliri istisnası 2017!

2016 yılı içerisinde işyerini kiraya vererek istisnadan yüksek oranda gelir elde eden kimseler, bu sene kira gelir vergisi ödemek ile mükellef oluyor. Peki işyeri kira geliri istisnası 2017 ne kadar?

Mesken kira geliri istisnası 2017!

Kira gelir vergisi, mesken ve işyerlerinin bir sene içerisinde kiraya verilmesinden elde edilen gelire istinaden ödeniyor. Peki, bu sınır meskende ne kadar? İşte mesken kira geliri istisnası 2017..

Hem işyeri hem konut kira geliri olanlar için rehber 2017!

2017'de hem konut hem işyeri kira geliri olanlar nasıl vergilendirilecek? İşte Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan hem işyeri hem konut kira geliri olanlar için rehber 2017..

Mesken kira geliri olanlar için önemli detaylar!

Sözcü Gazetesi köşe yazarı olan nedim Türkmen bugünkü yazısında mesken kira geliri olanlar için bilgiler verdi. İşte o haber...

İşte kira geliri elde etmenin püf noktaları!

Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Prof. Dr. Metin Taş bugünkü yazısında kira geliri elde etmenin püf noktalarını anlattı. İşte o yazı...

Ev sahiplerinin kira geliri 33.7 milyar liraya ulaştı!

Maliye, kira gelirinin vergisini ödemeyenleri mektup ve iletişim araçlarıyla ikna edince, beyanlarda rekor artış geldi. 2016 yılında kira geliri beyanı geçen yıla göre yüzde 24 artarak 33.7 milyar liraya ulaşırken toplam kira vergisi de yüzde 26 artarak 5.1 milyar lira oldu.

Vakıflar'ın kira geliri 480 milyon lirayı aştı!

Başbakan Yardımcısı Kaynak: "Vakıflar Genel Müdürlüğünce 2016 yılının ilk 10 aylık diliminde, toplam 481 milyon 47 bin 521 lira kira geliri elde edildi" dedi.

Kira geliri beyannamesi için bugün son!

Kira geliri beyannamesi verecek 1 buçuk milyon mükellefin beyannamelerini vermesi için bugün son gün. Maliye Bakanlığı, kira geliri olup beyan etmeyenleri belirlediğinde 2 kat usulsüzlük cezası, gecikme faizi ve vergi ziyaı cezası kesiyor.

Kira geliri beyanı 25 Mart'ta son bulacak!

TÜSODER Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, 1 Mart'ta başlayan kira geliri beyan döneminin 25 Mart'ta sona ereceğini belirterek, 2015'te kira geliri elde edenlerin cezalı duruma düşmemeleri için beyanda bulunması gerektiğini söyledi.

Vakıflar 42 milyon TL kira geliri elde etti!

Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2015 yılında 32 adet taşınmazı kat karşılığı yöntemiyle değerlendirerek daire, dükkan, büro villa, apart daire ve özel okul olarak 105 adet taşınmaz elde etti. Vakıflar aynı dönemde 42 milyon TL de kümülatif kira geliri elde et

Kira geliri giderleri Haberi

Kira geliri giderleri

Dünya Gazetesi yazarlarından Bumin Doğrusöz bugünkü köşesinde ''kira gelirlerinin vergilendirilmesinde giderler'' başlıklı yazısını yayınladı. İşte, o yazı.. 

Kira gelirlerinin saptanmasında Gelir Vergisi Kanunu, mükelleflere iki yöntem sunmuştur. Bunlar sırasıyla “götürü gider yöntemi” ve “gerçek gider yöntemi”dir. 

Mükellefler bu yöntemleri uygulama konusunda bir tercih hakkına sahiptirler. Mükelleflerin bu tercihlerini kullanmaları açısından bir koşul söz konusu değildir.

Ancak götürü gider yöntemini seçenler iki yıl geçmedikçe bu yöntemden dönemezler. İkinci yıldan sonra ise, diğer yöntemi seçilebilir. Örneğin 2015 yılında ilk defa gayrimenkul sermaye iradı dolayısıyla beyanname veren bir mükellef, iradını götürü gider yönteminde saptayarak beyan etmişse, 2016 yılına ilişkin beyannamesinde de bu yöntemi uygulamak zorundadır. Mükellef 2017 yılına ilişkin beyanında dilediği yöntemi tercih edebilir.

Mükellefler bu konuda bir tercih hakkına sahipseler de, bu tercih hakkı her...