22 / 11 / 2024
fuzul

Kira geliri beyanı 25 Mart'ta son bulacak!

Kira geliri beyanı 25 Mart'ta son bulacak!

TÜSODER Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, 1 Mart'ta başlayan kira geliri beyan döneminin 25 Mart'ta sona ereceğini belirterek, 2015'te kira geliri elde edenlerin cezalı duruma düşmemeleri için beyanda bulunması gerektiğini söyledi.




Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, 1 Mart'ta başlayan kira geliri beyan döneminin 25 Mart'ta sona ereceğini belirterek, 2015'te kira geliri elde edenlerin cezalı duruma düşmemeleri için beyanda bulunması gerektiğini söyledi.


Kolçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Maliye Bakanlığının kira geliri olan kişileri banka, PTT, sigorta şirketleri gibi kurumlardan rahatlıkla tespit ettiğini belirtti.


Geçen sene itibarıyla her bir konut için 3 bin 600, iş yeri için 29 bin lirayı aşkın kira geliri elde edenlerin beyanda bulunmak zorunda olduğunu vurgulayan Kolçak, bu miktarların üzerinde kira geliri olanların beyannameleri istisna oranlarını düştükten sonra vermeleri gerektiğini dile getirdi.


Birden fazla konutu olanların sadece bir kez istisna oranından yararlanabileceğini anlatan Kolçak, şöyle konuştu:


"1 Mart'ta başlayan kira geliri beyanı 25 Mart'ta son bulacak. Cezaya düşmemek için 2015'te kira geliri olanlar beyan vermeli. Maliye Bakanlığı, kira geliri olup beyan etmeyenleri belirlediğinde 2 kat usulsüzlük cezası, gecikme faizi ve vergi ziyaı cezası kesecek. Ceza kesilenler, devletin verdiği 3 bin 600 lira istisna oranından da faydalanamayacak. Yaklaşık 1,5 milyon kişi, kira geliri beyanı verecek. Beyan verecek mükellefler, vergi dairesine gitmeden, internet üzerinden 'Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi' sayesinde bu işlemi gerçekleştirebilir." 


Kolçak, kira geliri elde edenler için beyanname düzenleme rehberine, Gelirler İdaresi Başkanlığının internet sitesindeki "http://www.gib.gov.tr/fileadmin/beyannamerehberi/2015_kirageliri.pdf" linkinden ulaşılabileceğini kaydetti.


AA


Haber Hürriyet'te şöyle yer aldı;

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, 1 Mart'ta başlayan kira geliri beyan döneminin 25 Mart'ta sona ereceğini belirterek, 2015'te kira geliri elde edenlerin cezalı duruma düşmemeleri için beyanda bulunması gerektiğini söyledi.


Kolçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Maliye Bakanlığının kira geliri olan kişileri banka, PTT, sigorta şirketleri gibi kurumlardan rahatlıkla tespit ettiğini belirtti.Geçen sene itibarıyla her bir konut için 3 bin 600, iş yeri için 29 bin lirayı aşkın kira geliri elde edenlerin beyanda bulunmak zorunda olduğunu vurgulayan Kolçak, bu miktarların üzerinde kira geliri olanların beyannameleri istisna oranlarını düştükten sonra vermeleri gerektiğini dile getirdi.   


Birden fazla konutu olanların sadece bir kez istisna oranından yararlanabileceğini anlatan Kolçak, şöyle konuştu:"1 Mart'ta başlayan kira geliri beyanı 25 Mart'ta son bulacak. Cezaya düşmemek için 2015'te kira geliri olanlar beyan vermeli. Maliye Bakanlığı, kira geliri olup beyan etmeyenleri belirlediğinde 2 kat usulsüzlük cezası, gecikme faizi ve vergi ziyaı cezası kesecek. Ceza kesilenler, devletin verdiği 3 bin 600 lira istisna oranından da faydalanamayacak. Yaklaşık 1,5 milyon kişi, kira geliri beyanı verecek. Beyan verecek mükellefler, vergi dairesine gitmeden, internet üzerinden 'Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi' sayesinde bu işlemi gerçekleştirebilir."


Hürriyet 



Bu haber Vahdet Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



1 Mart’ta başlayan kira geliri beyanı yarın son bulacak. 2015 yılında elde edilen kira gelirlerinin beyan edilmemesi durumunda mülk sahipleri ciddi miktarda cezayla karşı karşıya kalabilecek.

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, 1 Mart’ta başlayan kira geliri beyan döneminin 25 Mart’ta sona ereceğini belirterek, 2015’te kira geliri elde edenlerin cezalı duruma düşmemeleri için beyanda bulunması gerektiğini söyledi.


KONUT İÇİN SINIR 3 BİN 600 LİRA 


Kolçak, Maliye Bakanlığının kira geliri olan kişileri banka, PTT, sigorta şirketleri gibi kurumlardan rahatlıkla tespit ettiğini belirtti. Geçen sene itibarıyla her bir konut için 3 bin 600, iş yeri için 29 bin lirayı aşkın kira geliri elde edenlerin beyanda bulunmak zorunda olduğunu vurgulayan Kolçak, bu miktarların üzerinde kira geliri olanların beyannameleri istisna oranlarını düştükten sonra vermeleri gerektiğini dile getirdi.


2 KAT USULSÜZLÜK CEZASI VAR


Birden fazla konutu olanların sadece bir kez istisna oranından yararlanabileceğini anlatan Kolçak, şöyle konuştu: “1 Mart’ta başlayan kira geliri beyanı 25 Mart’ta son bulacak. Cezaya düşmemek için 2015’te kira geliri olanlar beyan vermeli. Maliye Bakanlığı, kira geliri olup beyan etmeyenleri belirlediğinde 2 kat usulsüzlük cezası, gecikme faizi ve vergi ziyaı cezası kesecek. Ceza kesilenler, devletin verdiği 3 bin 600 lira istisna oranından da faydalanamayacak. Yaklaşık 1,5 milyon kişi, kira geliri beyanı verecek. Beyan verecek mükellefler, vergi dairesine gitmeden, internet üzerinden ‘Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi’ sayesinde bu işlemi gerçekleştirebilir.” 


BEYANNAME REHBERİ İNTERNETTE


Kolçak, kira geliri elde edenler için beyanname düzenleme rehberine, Gelirler İdaresi Başkanlığının internet sitesindeki “http://www.gib.gov.tr/fileadmin/beyannamerehberi/2015_kirageliri.pdf” linkinden ulaşılabileceğini kaydetti.


Vahdet




Bu haber Haber Expres'te şöyle yer aldı:



TÜSODER Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak "1 Mart'ta başlayan kira geliri beyanı 25 Mart'ta son bulacak. Cezaya düşmemek için 2015'te kira geliri olanlar beyan vermeli." dedi


Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, 1 Mart'ta başlayan kira geliri beyan döneminin 25 Mart'ta sona ereceğini belirterek, 2015'te kira geliri elde edenlerin cezalı duruma düşmemeleri için beyanda bulunması gerektiğini söyledi.


Kolçak yaptığı açıklamada, Maliye Bakanlığının kira geliri olan kişileri banka, PTT, sigorta şirketleri gibi kurumlardan rahatlıkla tespit ettiğini belirtti.Geçen sene itibarıyla her bir konut için 3 bin 600, iş yeri için 29 bin lirayı aşkın kira geliri elde edenlerin beyanda bulunmak zorunda olduğunu vurgulayan Kolçak, bu miktarların üzerinde kira geliri olanların beyannameleri istisna oranlarını düştükten sonra vermeleri gerektiğini dile getirdi.Birden fazla konutu olanların sadece bir kez istisna oranından yararlanabileceğini anlatan Kolçak, şöyle konuştu:


"1 Mart'ta başlayan kira geliri beyanı 25 Mart'ta son bulacak. Cezaya düşmemek için 2015'te kira geliri olanlar beyan vermeli. Maliye Bakanlığı, kira geliri olup beyan etmeyenleri belirlediğinde 2 kat usulsüzlük cezası, gecikme faizi ve vergi ziyaı cezası kesecek. Ceza kesilenler, devletin verdiği 3 bin 600 lira istisna oranından da faydalanamayacak. Yaklaşık 1,5 milyon kişi, kira geliri beyanı verecek. Beyan verecek mükellefler, vergi dairesine gitmeden, internet üzerinden 'Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi' sayesinde bu işlemi gerçekleştirebilir." Kolçak, kira geliri elde edenler için beyanname düzenleme rehberine, Gelirler İdaresi Başkanlığının internet sitesindeki "http://www.gib.gov.tr/fileadmin/beyannamerehberi/2015_kirageliri.pdf" linkinden ulaşılabileceğini kaydetti.


Haber Expres




Haber Takvim Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Kira geliri beyannamesi verecekler dikkat! Gelir İdaresi Başkanlığı'nın açıklamasına göre; dün bitecek olan 2015 takvim yılına ait yıllık gelir vergisi beyannamelerinin verilme süreleri, 31 Mart Perşembe günü mesai saati bitimine kadar uzatıldı. Cezaya düşmemek için 2015'te kira geliri olanların beyan vermeleri gerekiyor. Maliye Bakanlığı, kira geliri olup beyan etmeyenleri belirlediğinde 2 kat usulsüzlük cezası, gecikme faizi ve vergi ziyaı cezası kesiyor. Kira beyannamesinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunuyor. Beyannameler götürü gider ve gerçek gider yöntemlerine göre düzenleniyor. Eğer gerçek gider yöntemi seçilmişse, masrafların bildirimi önem taşıyor. Böylece vergi ya azalıyor ya da tamamen ortadan kalkıyor.


GİDERLERİ BİLDİRİN


Götürü gider yönteminde, önce 3 bin 600 liralık istisna düşülüyor, ardından 1 lira masraf olmasa bile, yüzde 25'lik tutar indiriliyor. Kalan tutar üzerinden vergi hesaplanıyor. Gerçek gider yönteminde de yine yıllık kira gelirinden istisna düşülüyor. Ardından, beyan edilen masraflar tek tek indirilerek, hesaplanıyor.



Takvim


Geri Dön