03 / 05 / 2024

kira kontratı artışının hesaplanması

kira kontratı artışının hesaplanması

Taşınmaz mal kiralamalarında yapılan kira kontratının yenilenmesi durumunda, kira bedeline zam yapılabiliyor. Peki, kira kontratında kira bedeline zam nasıl yapılır? İşte kira kontratı artış oranları 2015...

ABD'de kira bedelleri TÜFE'deki artışın üçte ikisinden fazlasını oluşturdu! 

ABD’de tüketici fiyatları ocak ayında kiralık konut bedellerindeki artışın etkisiyle beklenenden fazla yükseldi. Kira bedelleri TÜFE'deki artışın üçte ikisinden fazlasını oluşturdu.

Ev sahipleri yüzde 25 kira zammı sınırına uymazsa ne olur? Hem kiracıları hem ev sahiplerini ilgilendiren flaş detay!

Kiracı ile ev sahipleri arasında, kira artış oranı ve kiranın ne kadar olacağı ile ilgili yaşanan anlaşmazlıklar büyüyor. Peki ev sahipleri yüzde 25 kira zammı sınırına uymazsa ne olur?

Yüzde 25'lik sınırlandırma kira artışını hızlandırdı!

Ev sahibi kiracı kavgaları hız kesmeden devam ederken, Ekonomist Tunç Şatıroğlu, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "kira artışının yüzde 25 ile sınırlandırılmasıyla kiraların artışı yavaşlayacağı yerde daha da arttı." ifadelerini kullandı.

Kira bedelini artırmak isteyen ev sahibi ne yapabilir, kira bedelinde sınır nedir?

Konut kira artışlarında yüzde 25’lik sınırın mağduriyete yol açtığı söylemleri gelmeye devam ediyor. Peki Kira bedelini artırmak isteyen ev sahibi ne yapabilir, kira bedelinde sınır nedir?

Kiracılara müjde! İşte kira artışının önüne geçecek yöntemler!

Fahiş kira artışının önüne geçmek için yasal düzenleme yolda. Kira zammına yüzde 25 sınırının süresinin uzatılması kesinleşirken, fahiş kira zammıyla haksız kazanç sağlayan kişilere 3 seneye kadar hapis cezası verilmesi planlanıyor. Peki kira artışlarının önüne geçmek için ne yapılması gerekiyor?

Ocak ayı konut kira artış oranı belli oldu! Dikkat çeken zam detayı! Kira kontratını yenileyecekler hemen bakın...

Ocak ayı kira artış oranı aralık ayı enflasyon verisinin açıklanmasından sonra gündeme geldi. Ocak ayı konut kira artış oranı belli oldu! Dikkat çeken zam detayı! Kira kontratını yenileyecekler hemen bakın...

Kira kontratı olmayan kiracının hakları nelerdir?

Evinizi kiraya verirken yazılı bir sözleşme yapma zorunluluğunuz bulunmuyor. Ancak sözleşme olmasa da kiracının birtakım hakları vardır. Peki, kira kontratı olmayan kiracının hakları nelerdir? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Kira sözleşmesi yaparken nelere dikkat edilmeli? 2022 Kira kontratı örneği nasıldır?

Kira sözleşmesi, mal sahibi ile kiracı arasındaki ilişkiyi düzenleyen bir tür kurallar bütünüdür. Ve ne kadar ayrıntılı ve doğru olursa, tarafların uyuşmazlıkları çözmesi o kadar kolay olur. Peki Kira sözleşmesi yaparken nelere dikkat edilmeli? 2022 Kira kontratı örneği nasıldır?

Kira tespit davası ne zaman açılır? Kira tespit davasının şartları nelerdir?

Kira tespit davası, kira bedelinin günün şartlarına uyarlanması için açılırken, bu davayı açabilmek için belirli zaman ve koşullar belirlenmiştir. Peki, kira tespit davası ne zaman açılır, şartları nelerdir? İşte, kira tespit davası hakkında bilinmesi gerekenler…

Kira kaç gün gecikirse ihtar çekilir?

Taşınmazını kiraya veren ancak kira bedelinin tahsilinde zorluk yaşayanlar kiracısına ne kadarlık bir gecikme halinde ihtar çekebileceğini merak ediyor. Peki, kira kaç gün gecikirse ihtar çekilir?

İzmir'deki emsal artışını yargıya taşıyan TMMOB'a tepki!

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) üyeleri, ağır veya orta hasar görmüş binalar için emsal artışını kapsayan Büyükşehir Belediyesi Meclisi kararını yargıya taşıyan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) tepki gösterdi.

Kur artışının inşaat ve çimento sektörüne etkisi ne oldu?

Son aylarda dövizde meydana gelen dalgalanmalar inşaat ve çimento sektörünü de büyük ölçüde etkiledi. Peki kur artışının sektöre bıraktığı hasar ne oldu?

Kira kontratı otomatik uzar mı?

Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında kira kontratının otomatik olarak uzayıp uzamayacağını kaleme aldı.

kira kontratı artışının hesaplanması Haberi

kira kontratı artışının hesaplanması

Kira kontratı artış oranları 2015!

Taşınmaz mal kiralamalarında yapılan kira kontratının yenilenmesi durumunda, kira bedeline zam yapılabiliyor. Kanunen kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.


Ancak kira kontratının yenilenmesi durumunda kira bedelinde yapılacak artış hesaplaması, işyeri ve meskenlerde farklı hesaplanıyor.


Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Bu kural yalnız meskenlerde uygulanıyor. İşyerlerinde kira kontratında belirlenen oranlara göre zam yapılabiliyor. Kontrat kapsamında zam oranı belirlenmemesi halinde mal...