28 / 04 / 2024

ABD'de kira bedelleri TÜFE'deki artışın üçte ikisinden fazlasını oluşturdu! 

ABD'de kira bedelleri TÜFE'deki artışın üçte ikisinden fazlasını oluşturdu! 

ABD’de tüketici fiyatları ocak ayında kiralık konut bedellerindeki artışın etkisiyle beklenenden fazla yükseldi. Kira bedelleri TÜFE'deki artışın üçte ikisinden fazlasını oluşturdu.



ABD’de tüketici fiyatları ocakta kiralık konut bedellerindeki artışın etkisiyle beklentilerin üzerinde yükseldi. Kira bedelleri TÜFE'deki artışın üçte ikisinden fazlasını oluşturdu!

KİRALIK KONUT BEDELLERİ TÜKETİCİ FİYATLARINI ARTIRDI

ABD’de tüketici fiyatları ocak ayında kiralık konut bedellerindeki artışın etkisiyle beklenenden fazla yükseldi. Bu yıllık yüzde 3,1’lik artış son dört ayın en büyük artışıydı ve güçlü işgücü piyasası (ABD’li işverenler Ocak ayında 350 binden fazla iş imkanı yarattılar ) ve ekonomik dayanıklılık ortamında gerçekleşti.

PİYASALAR MERCEK ALTINDA

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor. Ocakta tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) bir önceki yıla göre yüzde 2,9 artması beklenirken yüzde 3,1 artmasından sonra federal fon vadeli işlemleri şu anda Mart ayında faiz indirimi fiyatlamasını tamamıyla çekerken, mayıs ayında gevşeme ihtimalini de  yüzde 50’den düşük olarak fiyatlanıyor.

ABD de kira bedelleri TÜFE deki artışın üçte ikisinden fazlasını oluşturdu! 

KİRA BEDELLERİ TÜFE'NİN ÜÇTE İKİSİNDEN FAZLASINI OLUŞTURUYOR

Borsagündem'de yer alan habere göre; TÜFE aralık ayındaki yüzde 0,2’lik artışın ardından geçen ay yüzde 0,3 artarken (yüzde 0,2 artması bekleniyordu)  kiraların da dahil olduğu barınma harcamaları, TÜFE’deki artışın üçte ikisinden fazlasını oluşturdu. Gıda fiyatları yüzde 0,4 ile bir yılın en yüksek artışını gerçekleştirdi ve bunda kısmen kış fırtınalarının etkili olduğu belirtildi

ABD ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

Çekirdek TÜFE olarak adlandırılan gıda ve enerji bileşenleri hariç endeks, Aralık ayında yüzde 0,4’lük artışın ardından barınma sektöründeki yüzde 0,6’lık artışla desteklendi. 

Ev sahiplerinin kiralamak için ödeyeceği veya mülklerini kiralamaktan kazanacağı tutarın bir ölçüsü olan mülk sahiplerinin eşdeğer kirası (OER) yüzde 0,6 arttı. Bu dokuz aydaki en büyük artıştı ve Aralık ayındaki yüzde 0,4’lük artışın ardından geldi.

ABD'de 30 yıl vadeli mortgage faiz oranı yüzde 6,80'e yükseldi!

ABD'de konut piyasasına mortgage ve stok baskısı!

Geri Dön