15 / 05 / 2024

kira kontratına ait damga vergisi

kira kontratına ait damga vergisi

Kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi, damga vergisi olarak tanımlanıyor. Peki, kira kontratına ait damga vergisi nasıl hesaplanır? İşte yanıtı..

Kira kontratı örneği 2021 word indir!

Konut ve iş yeri kiralamalarında tarafların imzaladığı sözleşmeye kira kontratı deniyor. Kontratta, kira anlaşmasına ilişkin bilgilere yer veriliyor. Peki, kira kontratı nasıl hazırlanır? İşte kira kontratı örneği 2021 word indir....

Kira kontratı örneği 2019!

Konut ve iş yeri kiralamalarında tarafların imzaladığı sözleşme kira kontratı oluyor. Kontratta, kira anlaşmasına ilişkin bilgilere yer veriliyor. Peki, kira kontratı nasıl hazırlanır? İşte kira kontratı örneği 2019...

Kira kontratı feshi şartları!

Kira kontratı, kiralama anlaşmasına istinaden yapılıyor. Kontrat ancak kanunda belirtilen koşulların doğması halinde feshedilebiliyor. Peki, kira kontratı feshi şartları nelerdir? Peki, kira kontratı feshi şartları nelerdir?

Kira kontratı nasıl feshedilebilir?

Kira sözleşmesinin kiracı ya da ev sahibi tarafından fesh edilebilmesi için tarafların haklı gerekçelerinin olması gerekiyor. Peki, kira kontratı nasıl feshedilebilir?

Kira kontratında nelere dikkat edilmelidir?

Mal sahibi ile kiracılar arasında kira ilişkilerinde zaman zaman sorunlar yaşanabiliyor. Oysa her iki tarafın da çıkarlarını koruyacak bir kira kontratı, bu tür sorunların yaşanmasını önlüyor. Peki, kira kontratında nelere dikkat edilmelidir?

Kira kontratı damga vergisi oranı 2015!

Gayrimenkul kiralamalarında imzalanan kira kontratı için de bu vergi ödeniyor. Ancak her kontrat için değil, noterde imzalanan kontratlar için damga vergisi ödeniyor. Peki, kira kontratı damga vergisi oranı 2015 nedir?

Kira kontratı damga vergisi ne zaman ödenir?

Noter huzurunda imzalanan kira kontratları için damga vergisinin ödenmesi gerekiyor. Buna karşın noter onayı olmayan sözleşmeler için damga vergisi ödenmiyor. Peki, kira kontratı damga vergisi ne zaman ödenir?

Kira kontratı damga vergisi zorunlu mu?

Damga vergisi, kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, kira kontratı damga vergisi zorunlu mu? Kira kontratı için ne kadar damga vergisi ödenir?

Kira kontratı sözleşme maddeleri!

Kira kontratı, taşınmaz mal kiralamalarında imzalanıyor. Kontratta yapılan anlaşmaya istinaden hükümlere yer veriliyor. Peki, kontrat nasıl yapılır? İşte kira kontratı sözleşme maddeleri 2015...

Kira kontratı süresi bitince ne kadar zam yapılır?

Kira kontratı genellikle senelik olarak hazırlanıyor. Yenilenen kira döneminde kiracıya belli oranda zam yapılabiliyor. Peki, kira kontratı süresi bitince ne kadar zam yapılır?

Kira kontratında yazılması gerekenler!

Kira kontratında, kiralanan taşınmazın adres bilgileri, türü, kira süresi, kira bedeli, kira artış oranı gibi bilgilerin yazılması gerekiyor. Peki, kira kontratında yazılması gereken diğer esaslar nelerdir?

Kira kontratı noter onayı gerekir mi?

Kira kontratı, mesken ve işyeri kiralamalarında kiracı ile mal sahibi arasında imzalanıyor. Kanunen kira sözleşmesinin yazılı olarak yapılma gibi bir zorunluluğu bulunmuyor. Peki, yazılı kira kontratı için noter onayı gerekir mi?

Kira kontratı süresi bitince ne olur?

Ev ve işyeri gibi taşınmaz malların kiralanmasında imzalanan kira kontratı birtakım hak ve sorumlulukları da kiracı ile mal sahibine yüklemiş oluyor. Peki, kanunen kira kontratı süresi bitince ne olur?

kira kontratına ait damga vergisi Haberi

kira kontratına ait damga vergisi

Kira kontratına ait damga vergisi!

Kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi, damga vergisi olarak tanımlanıyor. Damga vergisine tabi tutulan kağıtlar arasında kira sözleşmesi de bulunuyor.


Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


Kira sözleşmesi için ödenecek vergi, kira bedeli üzerinden belirleniyor. Sözleşmede kaç nüsha olarak düzenlendiğinin belirtilmesi gerekiyor. Belirtilmezse 2 nüsha olduğu kabul ediliyor ve buna göre vergi tahsilatı yapılıyor.


Damga vergisini, sözleşmeye taraf olan kişilerden, herhangi birisinin ödemesi yeterli oluyor. Damga vergisi ve cezasında, imza edenler zincirleme sorumlu oluyor.


Kira kontratına ait damga vergisi oranları..

Vergiye tabi tutulan kira sözleşmeleri için binde 1,89 oranında damga vergisinin ödenmesi gerekiyor.Vergi her bir...