20 / 07 / 2025

Kira tespit dava

Kira tespit dava

Gayrimenkul piyasasında yaşanan kriz ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların mahkemelere taşınmasına neden oluyor. Peki, kira tespit davası nedir? Kira tespit davası ne kadar sürer? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

5 yıl dolmadan kira tespit davası açılabilir mi? 

Kira sözleşmesinin henüz beş yılı doldurmaması durumunda ne olur? Kira tespit davası açılabilir mi? 

Kira tespit davalarında 'bilirkişi' krizi! 

Kira tespit davalarında bilirkişi raporlarına tepkiler gittikçe büyüyor. Avukat Barış Selçuk Şahin, yıllardır bu konuda binlerce karar olmasına rağmen bilirkişilerin yaptığı en büyük yanlışı açıkladı.

Kira sözleşmesinin kaçıncı yılında kira tespit davası açabilirim?

Avukat Tarık Çakmak resmi X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda 10 yıllık kira sözleşmesinin 5. yılında kira tespit davası açılabileceğini belirtti.

Kira tespit davalarında karar kesinleşmeden önceki dönemler için faiz talep edilebilir mi? 

Kira tespit davalarında, tespit kararı kesinleşmeden yeni kira bedeli muaccel hale gelmez. Bu sebeple de, karar kesinleşmeden önceki dönemler için faiz talep edilemez.

10 yıllık kira sözleşmesinin kaçıncı yılında kira tespit davası açılabilir? 

Avukat Tarık Çakmak yaptığı paylaşımda 10 yıllık kira sözleşmesinin 5. yılında, TBK 344/3 maddesi gereğince, 5 yıllık kira dönemi bitmiş olduğundan hak ve nesafete göre kira bedelinin tespitinin istenebileceğini belirtti.

Kira tespit davalarında harç!

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, verdiği 25.11.2024 tarihli kararında, son günlerde sık sık gündeme gelen kira tespit davalarında harcın aylık kira farkı üzerinden alınması gerektiğini açıkça ortaya koydu.

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! İşte dava açmadan önce kira sözleşmesinde incelenmesi gereken hususlar!

Avukat Tarık Çakmak resmi sosyal medya hesabı üzerinden dava açmadan önce kira sözleşmesinde incelenmesi gereken hususları paylaştı

Mağdur ev sahibi isyan etti: Kira tespit davaları istinafa kapatılmalıdır!

Mağdur ev sahibi yaptığı paylaşımda başka bir mağdur ev sahibinin “İhtiyaç nedeniyle kira davalarında istinaf, ev sahiplerinin mağduriyetlerini artırıyor.” paylaşımını alıntılayarak, “Kira tespit davaları istinafa kapatılmalıdır” dedi.

Kira tespit davası ne zaman açılır? 

Kirasının düşük kaldığını belirten ev sahipleri, kira tespit davasının yolunu tutuyor. Bu nedenle son zamanlarda en çok araştırılan konulardan biri kira tespiti oluyor. 

Kira tespit davası ile ilgili 11 önemli yargıtay kararı!

Avukat Tarık Çakmak resmi sosyal medya hesabı üzerinden kira tespit davası ile ilgili 11 önemli yargıtay kararını paylaştı.

Kira tespit davası ne zaman açılabilir? 

Avukat Tarık Çakmak yaptığı paylaşımda 10 yıllık kira sözleşmenin 5. yılında ve sonraki senelerinde kira tespit davası açılabileceğini belirtti.

Kira bedeli ciro üzerinden belirlenmiş olursa kira tespit davası açılabilir mi?

Avukat Tarık Çakmak yaptığı paylaşımda kira bedeli ciro üzerinden belirlenmiş olsa bile hak ve nesafete göre kira tespit davası açılabileceğini belirtti.

Kira tespit davalarında kritik ayrıntıya dikkat! Bunu yapan ev sahipleri zarar edecek!

Tahliye davaları son dönemlerde azalsa da eski kiracılara açılan kira tespit davaları hala gündemini koruyor. Peki kira tespit davalarında neye dikkat edilmeli? 

Kira tespit dava Haberi

Kira tespit dava

Son zamanlarda ev sahipleri ve kiracılar arasında fahiş kira artışı sorunu yaşanıyor. Ev sahipleri eski kiracılarına konut fiyatlarındaki artışı yansıtarak kira bedelini yükseltmek istiyorlar. Bu kapsamda kira tespit davası gündeme geliyor. 

Kira tespit davalarının açılmasında en temel neden ise ev sahiplerinin kiracılara yasal oranın üzerinde zam yapmak istemesi olarak karşımıza çıkıyor. 

Belirlenen yasal oran üzerinde zam talep eden ev sahipleri kiracısına bunu kabul ettiremeyince mahkemenin yolunu tutuyor. Ancak yasa gereği ev sahibinin kira tespit davası açabilmesi için kiracı ile yapılan sözleşmesinde 5’inci yıla ulaşmış olması gerekiyor. 

Ev sahibi ve kiracı arasından yapılan kira sözleşmesi beş yıl altında ve kira bedelinin artışına ilişkin anlaşma belirlenmemiş ise mahkeme taşınmaz ve emsal değer durumuna göre kira artış oranı belirleyecektir. Mahkeme tarafından belirlenecek olan...