27 / 05 / 2024

kira yan giderleri

kira yan giderleri

Kiracılık kanunu gereğince kiraya veren, kiralananın kullanımıyla ilgili olmak üzere, kendisi veya üçüncü kişi tarafından yapılan yan giderlere katlanmakla yükümlüdür. Peki, kirada yan giderler nelerdir?

AVM'ler darboğazda! Finansman giderleri kira gelirlerinin 3,41 katına çıktı!

Ortak alan gelirleri sınırlanan ve dövizle kiralama yasağı getirilen alışveriş merkezlerinin finansman darboğazında olduğu gündeme geldi. “AYD Alışveriş Ekonomisi Zirvesi”nde, sektörün finansman giderleri kira gelirlerinin 3,41 katına yükseldiği belirtildi. İşte ayrıntılar...

Şehir hastanelerinin kira giderleri ne oldu?

2020 senesinin ilk 10 ayında 4,5 milyar TL olan şehir hastanelerinin kira giderleri, 2021 senesinin aynı döneminde 9 milyar TL oldu.

Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2020 raporunda üniversitelerin kira giderleri dikkat çekti!

Yükseköğretim Kurulu tarafından hazırlanan "Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2020" raporunda üniversitelerin kira giderleri dikkat çekti...

Medipol Üniversitesi'nin yıllık kira giderleri mecliste!

Bakanlığa bağlı birimlerin kullanımındaki binalara, bunlardan kiralık olanların sayısı ve yıllık kira giderleri meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Öztürk, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Bakanlığa bağlı binaların yıllık kira giderleri TBMM gündeminde!

Bakanlığa bağlı birimlerin kullanımındaki binalara, bunlardan kiralık olanların sayısı ve yıllık kira giderleri meclis gündemine taşındı. CHP'li Turhan, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Isı yalıtımı giderleri kira gelir vergisinden düşürülür mü?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince gayrimenkullerin kiraya verilmesinden elde edilen gelirler vergilendiriliyor. Kira gelir vergisi beyanname sürecinde bazı masraflar vergiden düşürülebiliyor. Peki, ısı yalıtımı giderleri kira gelir vergisinden düşürülür mü?

Kira sözleşmesinde nelere dikkat edilmeli?

Taşınmaz kiralamak veya kiraya vermek isteyen kimselerin kira sözleşmesi imzalama sürecinde bazı hususlara dikkat etmeleri gerekiyor. Peki, kira sözleşmesinde nelere dikkat edilmeli? İşte yanıtı..

Kira artışı üfe oranları Ekim 2015!

Kira sözleşmelerinin senelik olarak yenilenmesi halinde, kira bedeline zam yapılıyor. Kira artışı üfe oranları doğrultusunda hesaplanıyor. Peki, kira artışı üfe oranları Ekim 2015 nasıl hesaplanıyor? İşte yanıtı..

Kira bedelinin artış oranı nedir?

Kira sözleşmesinin dönem sonunda yenilenmesi halinde kiracının ödeyeceği kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. Peki, kira bedelinin artış oranı nedir? Kira bedelinin artış oranı nasıl hesaplanır? İşte yanıtı..

Kira bedelinde zam nasıl yapılır?

Kira döneminin bir yıllığına daha yenilenmesi halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. Kira bedelinde yapılacak zam nasıl hesaplanır? Kira bedelinde zam nasıl yapılır? İşte yanıtı..

Dükkan kiracısı kirayı ödemiyor ne yapmalıyım?

Kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlüdür. Peki, dükkan kiracısı kirayı ödemiyor ne yapmalıyım, diyorsanız işte yanıtı..

Kira sözleşmesi kefilli damga vergisi 2015!

Ev veya işyeri kiralamalarında kira sözleşmesinde tarafların imzalarının yanı sıra kefil imzası da istenebiliyor. Peki, noterde imzalanan kira sözleşmesi kefilli damga vergisi 2015 ne kadar?

Ev sahibi kira artış davası açabilir mi?

Kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlü oluyor. Peki, ev sahibi kira artış davası açabilir mi?

kira yan giderleri Haberi

kira yan giderleri

Kirada yan giderler nelerdir?

Kiraya verenin borçları arasında taşınmazı sözleşmede belirtilen tarihte teslim etmek yer alıyor. Kiraya veren, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla yükümlü oluyor.


Kanunen bu hüküm, konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı aleyhine değiştirilemez; diğer kira sözleşmelerinde ise, kiracı aleyhine genel işlem koşulları yoluyla bu hükme aykırı düzenleme yapılamıyor.


Kiralananla ilgili zorunlu sigorta, vergi ve benzeri yükümlülüklere, aksi kararlaştırılmamış veya kanunda öngörülmemiş ise, kiraya veren katlanır.


Kiraya veren, kiralananın kullanımıyla ilgili olmak üzere, kendisi veya üçüncü kişi tarafından yapılan yan giderlere katlanmakla yükümlüdür. Peki, kirada yan giderler nelerdir?


Ev sahipleri tarafından bina için ödenen ödeneklerin tamamına bina yan giderleri deniyor. Bu ödeneklerin sürekli olanlarını ev sahibi  kiracılarından geri alma hakkına...