06 / 05 / 2024

Kirada yan giderler nelerdir?

Kirada yan giderler nelerdir?

Kiracılık kanunu gereğince kiraya veren, kiralananın kullanımıyla ilgili olmak üzere, kendisi veya üçüncü kişi tarafından yapılan yan giderlere katlanmakla yükümlüdür. Peki, kirada yan giderler nelerdir?



Kirada yan giderler nelerdir?

Kiraya verenin borçları arasında taşınmazı sözleşmede belirtilen tarihte teslim etmek yer alıyor. Kiraya veren, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla yükümlü oluyor.


Kanunen bu hüküm, konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı aleyhine değiştirilemez; diğer kira sözleşmelerinde ise, kiracı aleyhine genel işlem koşulları yoluyla bu hükme aykırı düzenleme yapılamıyor.


Kiralananla ilgili zorunlu sigorta, vergi ve benzeri yükümlülüklere, aksi kararlaştırılmamış veya kanunda öngörülmemiş ise, kiraya veren katlanır.


Kiraya veren, kiralananın kullanımıyla ilgili olmak üzere, kendisi veya üçüncü kişi tarafından yapılan yan giderlere katlanmakla yükümlüdür. Peki, kirada yan giderler nelerdir?


Ev sahipleri tarafından bina için ödenen ödeneklerin tamamına bina yan giderleri deniyor. Bu ödeneklerin sürekli olanlarını ev sahibi  kiracılarından geri alma hakkına sahip oluyor. 


Bu giderlerin tamamı kira sözleşmesinde belirlenebiliyor.



Kiracı çıkarken evi boyatmak zorunda mı?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön