27 / 05 / 2024

kira yan gider

kira yan gider

Kiracılık kanunu gereğince kiraya veren, kiralananın kullanımıyla ilgili olmak üzere, kendisi veya üçüncü kişi tarafından yapılan yan giderlere katlanmakla yükümlüdür. Peki, kirada yan giderler nelerdir?

Kira beyannamesi verme süresi 2024! Kira beyannamesinde bu harcamalar gider gösterilebilir! Evi kirada olan hemen baksın

Kira beyannamesi verilirken, yapılan bazı harcamalar kira gelirinden düşülebiliyor. İşte kira beyannamesi verme süresi 2024 ve kira beyannamesinde eğitim harcamalarını gider olarak gösterme...

Kira geliri elde edenler hemen bu örneğe bakın! Beyannamede gerçek gider yöntemi daha cazip! 

Milyonlarca ev sahibi kira geliri beyanı ile ilgili detayları merakla araştırıyor. Peki kira geliri beyanında gerçek gider mi götürü gider mi seçilmeli? İşte örnekli açıklama...

Kira gelir vergisi götürü gider yüzde kaç?

Kira gelir vergisi beyannamesi verilirken, hangi gider yönteminin kendisi için daha uygun olduğunu merak edenler araştırmalarına devam ediyor. Peki, kira gelir vergisi götürü gider yüzde kaç?

İş yeri kira ödemelerine yeni düzenleme!

Dünya Gazetesi köşe yazarı Abdullah Tolu, bugünkü köşesinde iş yeri kira ödemelerindeki gider pusulası düzenleme zorunluluğunu kaleme aldı. İşte Abdullah Tolu'nun 'İşyeri kira ödemesinde gider pusulası düzenleme zorunluluğu kalktı' başlıklı yazısı...

AVM'ler korona sürecinde ortak gider masrafı isteyebilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, 'AVM’de buz pisti çalıştırıyorduk. Virüs genelgesi ile 17 Mart’ta faaliyetimize ara verdik. AVM kira istemedi ama 7.200 TL ortak gider masrafı istiyor. Bunu isteyebilir mi?' sorusunu yanıtladı.

AVM'ler kira ve genel gider alabilmek için kapama kararını açıklamıyor mu?

BMD Başkanı Öncel, "En az 200 AVM, kilitli mağazalardan kira ve genel gider alabilmek için resmi kapama kararını açıklamıyor" dedi...

Kira geliri vergisinde gerçek gider yöntemi tercih edilebilir mi?

Kira gelirinin vergilendirilmesi iki farklı yöntemle yapılabilmektedir. Bunlar, götürü gider yöntemi ve gerçek gider yöntemidir. Peki gerçek gider yönteminde ve götürü gider yönteminde hangi giderler hasılattan düşülür?

Kira geliri vergisinde götürü gider yöntemi tercih edilebilir mi?

Kira geliri olan 1 milyon 982 bin 524 vatandaş 25 Mart’a kadar beyanname verecek. Kira gelirlerinin saptanmasında kanun mükelleflere, “götürü gider yöntemi” ve “gerçek gider yöntemi” sundu. Peki bu yöntemler neleri kapsar? İşte bu yöntemlerin içeriği...

Gerçek gider yöntemi ile kira vergisi hesaplama!

Gerçek gider yönteminde, masraflar ödenecek kira vergisini nasıl azaltıyor? İşte Gerçek gider yöntemi ile kira vergisi hesaplama...

Kira gelir vergisi gerçek gider indirimi 2018!

Kira gelir vergisi beyanname sürecinde gerçek ya da götürü gider yöntemi seçilerek vergide indirim yapılabiliyor. Peki, kira gelir vergisi gerçek gider indirimi 2018 ne kadardır?

Kira gelir vergisi götürü gider indirimi 2018!

2017 yılının sonunda yürürlüğe giren Torba Yasa ile kira gelir vergisi götürü gider uygulaması değişmişti. Peki, kira gelir vergisi götürü gider indirimi 2018 ne kadar oldu?

Kira gelirlerinde götürü gider oranı düşüyor!

Kira gelirlerinin vergiye tabi tutarının hesaplanması ile ilgili götürü gider oranı yeni vergi kanunu tasarısı ile yüzde 25'ten yüzde 15'e indirildi.

Kira gelir vergisi götürü gider indirimi yüzde 15'e düştü!

Ev sahiplerinin kira gelirlerinde götürü gider indirimini düşüren madde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Böylece ev sahiplerinden bütçeye 1 milyar liralık katkı gelecek.

kira yan gider Haberi

kira yan gider

Kirada yan giderler nelerdir?

Kiraya verenin borçları arasında taşınmazı sözleşmede belirtilen tarihte teslim etmek yer alıyor. Kiraya veren, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla yükümlü oluyor.


Kanunen bu hüküm, konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı aleyhine değiştirilemez; diğer kira sözleşmelerinde ise, kiracı aleyhine genel işlem koşulları yoluyla bu hükme aykırı düzenleme yapılamıyor.


Kiralananla ilgili zorunlu sigorta, vergi ve benzeri yükümlülüklere, aksi kararlaştırılmamış veya kanunda öngörülmemiş ise, kiraya veren katlanır.


Kiraya veren, kiralananın kullanımıyla ilgili olmak üzere, kendisi veya üçüncü kişi tarafından yapılan yan giderlere katlanmakla yükümlüdür. Peki, kirada yan giderler nelerdir?


Ev sahipleri tarafından bina için ödenen ödeneklerin tamamına bina yan giderleri deniyor. Bu ödeneklerin sürekli olanlarını ev sahibi  kiracılarından geri alma hakkına...