18 / 05 / 2024

Kooperatif hibe desteği kapsamındaki giderler!

Kooperatif hibe desteği kapsamındaki giderler!

Bakanlığın görev alanına giren kooperatiflere bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde geri ödeme olmaksızın verilen nakdi katkı olan kooperatif hibe desteği kapsamındaki giderler nelerdir? İşte sorunuzun yanıtı...



Kooperatif hibe desteği kapsamındaki giderler!

Kooperatif hibe desteği, Bakanlığın görev alanına giren kooperatiflere bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde geri ödeme olmaksızın verilen nakdi katkı olarak tanımlanıyor.


Kimi kooperatif giderleri kooperatif hibe desteği kapsamına girerken kimi giderler ise hibe desteği kapsamı dışında tutuluyor.


Örneğin, her türlü borç ödemeleri, faiz giderleri, başka bir kamu kaynağından finanse edilen harcama ve giderler kooperatif hibe desteği kapsamına girmiyor. Konu ile ilgili ayrıntılar Kooperatifçilik Proje Destek Yönetmeliği kapsamında şu şekilde açıklanıyor:


Proje Giderleri

Hibe desteği kapsamındaki proje gider esasları

MADDE 12 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında hibe desteği verilecek proje giderlerinin;


a) Kooperatif ile akdedilen hibe sözleşmesinden sonra gerçekleştirilmesi,


b) Hibe sözleşmesi ekinde sunulan başvuru formunda belirtilmiş olması,


c) 10 uncu maddede belirtilen oran ve sınırların içinde kalması,


ç) Hibe sözleşmesinde öngörülen süre içerisinde gerçekleşmesi,


d) Hibe desteği kapsamındaki giderlerin Kılavuzda belirtilen esaslara uygun olarak gerçekleştirilmesi ve belgelere dayandırılması,


e) Kooperatifin amaç ve faaliyet konularına ve Kılavuzda belirtilen mal ve hizmet türleri ile nitelikli personel istihdamı nitelik ve koşullarına uygun olması,


gerekir.


(2) Hibe desteği başvurularında belirtilecek projenin yaklaşık toplam maliyeti piyasa fiyat araştırmasına dayandırılarak ayrıntılı olarak belirtilir ve başvuru sonrasında artırılamaz.


(3) Hibe desteği başvurusu kapsamında satın alınması planlanan mal ve hizmet ile ilgili teknik bilgiler şartname şeklinde düzenlenerek proje başvuru formu ekinde sunulur.


(4) Başvuru sahibi kooperatifin yönetim ve denetim kurulu üyeleri, kooperatifte çalışan kişiler ile bu şahısların eşleri ve üçüncü dereceye kadar kan ve ikinci dereceye kadar kayın hısımları ve kamu çalışanları yüklenici olamaz.


(5) Başvuru sahibi kooperatif tarafından sürekli çalıştırılan veya düzenli ya da dönüşümlü olarak işe alınmış kişiler, kamu çalışanları, emekliler, yabancı uyruklular, kooperatif yönetim kurulu ve denetim kurulu üyeleri bu Yönetmelik kapsamında nitelikli personel olarak istihdam edilemez. Nitelikli personel istihdamının hibeye esas proje tutarının hesaplanmasında, asgari geçim indirimi, her türlü vergi ve sigorta giderleri hariç nitelikli personele ödenen net ücret dikkate alınır.


(6) Kooperatifler, 9 uncu maddede belirtilen her bir proje konusu için ayrı bir proje başvuru formu doldurur. Sunulan proje başvuruları arasında kaynak aktarımı yapılamaz.


Program kaynaklarından karşılanamayacak giderler

MADDE 13 – (1) Hibe desteği kapsamında karşılanamayacak giderler aşağıda belirtilmiştir:


a) Her türlü borç ödemeleri.


b) Faiz giderleri.


c) Başka bir kamu kaynağından finanse edilen harcama ve giderler.


ç) Sergi ve fuar desteklerine ilişkin kira giderleri hariç diğer kira giderleri.


d) Kur farkı giderleri.


e) Ayrı faturalanmış nakliye ve montaj giderleri.


f) Bankacılık giderleri.


g) Her türlü vergi ve sigorta giderleri ve bunlara ilişkin ceza giderleri.


ğ) Makine ve ekipman hariç ikinci el mal alım giderleri.


h) Proje yönetimi ve danışmanlık giderleri.


ı) Arazi, arsa ve bina alım giderleri.


i) Her türlü bina yapım ve onarım giderleri.


j) Her türlü hammadde ve yarı mamul alım giderleri.


k) Muhasebe ve avukatlık giderleri.


l) Taşıt alım giderleri.


m) Bina yakıt, su, elektrik ve aidat giderleri.


n) Asgari geçim indirimi.


(2) Program kapsamında hibe sözleşmesi imzalanmadan önce projelerle ilgili yapılan giderler karşılanmaz, bu giderlerden dolayı Bakanlığa herhangi bir sorumluluk yüklenemez.


(3) Bu Yönetmelik, Kılavuz ve ilgili diğer mevzuatta belirtilen usul ve esaslara uygun olarak gerçekleştirilmeyen, belgelendirilmeyen her türlü gider, hibeye esas gider kapsamında olsa dahi hibe desteğinden karşılanmaz.


(4) Hibe sözleşmesi sonrasında mal ve hizmet alım tutarlarında oluşacak artışlar, Bakanlıkça verilecek hibe tutarını değiştirmeksizin kooperatifçe karşılanır.


(5) Bu Yönetmelik kapsamında desteklenen projelere, hibe sözleşmesinde belirtilen amacın dışında herhangi bir ödeme yapılmaz.


Geri Dön