29 / 04 / 2024

Kiracı çıkarken evi boyatmak zorunda mı?

Kiracı çıkarken evi boyatmak zorunda mı?

Mesken kiralamalarında, kira sözleşmesinin sona ermesi halinde kiracının ev teslim sürecinde bazı sorumlulukları bulunuyor. Peki, kiracı çıkarken ne yapmalı? Kiracı çıkarken evi boyatmak zorunda mı?



Kiracı çıkarken evi boyatmak zorunda mı?

Mesken kiralamalarında, kira sözleşmesinin sona ermesi halinde kiracının ev teslim sürecinde bazı sorumlulukları bulunuyor. Kiracının çıkarken, ardında kira borcu, abonelik borçları gibi herhangi maddi zarar bırakmaması gerekiyor.


Kanunen kiracı kiralananı ne durumda teslim almışsa, kira sözleşmesinin bitiminde o durumda geri vermekle yükümlü oluyor. Peki, kiracı çıkarken evi boyatmak zorunda mı?


Kiracı eve girereken teslimde mal sahibi tarafından yeni boyatılmış bir şekilde almışsa, kendisi de boyatarak çıkmak ile sorumlu oluyor.


Ancak, kiracı sözleşmeye uygun kullanma dolayısıyla kiralananda meydana gelen eskimelerden ve bozulmalardan sorumlu olmuyor.


Kiracının, sözleşmenin sona ermesi hâlinde, sözleşmeye aykırı kullanmadan doğacak zararları giderme dışında, başkaca bir tazminat ödeyeceğini önceden taahhüt etmesine ilişkin anlaşmalar geçersizdir.


Kiralananın gözden geçirilmesi..

Kiraya veren, geri verme sırasında kiralananın durumunu gözden geçirmek ve kiracının sorumlu olduğu eksiklikleri ve ayıpları ona hemen yazılı olarak bildirmek zorundadır.

 

Bu bildirim yapılmazsa, kiracı her türlü sorumluluktan kurtulur. Ancak, teslim alma sırasında olağan incelemeyle belirlenemeyecek olan eksikliklerin ve ayıpların varlığı hâlinde, kiracının sorumluluğu devam eder. 


Kiraya veren, bu tür eksiklikleri ve ayıpları belirlediğinde, kiracıya hemen yazılı olarak bildiriyor.



İlk kira ne zaman ödenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön