29 / 04 / 2024

Kiracı evden çıkarken badana yapmak zorunda mı?

Kiracı evden çıkarken badana yapmak zorunda mı?

Kiracı ve ev sahibi arasında anlaşmazlık yaşanan durumlardan biri de evden çıkarken badana yapma şartıdır. Çoğu ev sahibi, bunun bir zorunluluk olduğunu iddia ederek kiracılara badana yapmaları gerektiğini belirtiyor. Peki kiracı evden çıkarken badana yapmak zorunda mıdır? İşte asıl detaylar...



KİRACININ EVDEN ÇIKARKEN BADANA YAPMA ZORUNLUĞU VAR MI?

Kiracıların birçoğu, evlerini terk ederken duvarları boyamaları ve evi baştan sona temiz bir şekilde teslim etmeleri gerektiği yanılgısına kapılır. Ancak, normal kullanımın neden olduğu yıpranmalar ve eskimeler genellikle depozito kesintisi gerektirmez. Yani bir kiracı, örneğin 10 yıl boyunca aynı evde oturmuşsa, zamanla oluşan boya ve badana eskimelerinden sorumlu tutulmaz. Bu tür durumda evi terk ederken yeniden boyama veya badana yapmak zorunda değildir.

Ancak, evin duvarlarına doğal olmayan nedenlerle zarar gelmişse, örneğin duvarlara kazara delikler açılmışsa veya duvar boyası büyük ölçüde soyulmuşsa, kiracının bu tür hasarları onarması ve duvarları yenilemesi gerekir.

Kiracı evden çıkarken badana yapmak zorunda mı?

BADANA YAPILMADIĞI TAKDİRDE DEPOZİTODAN KESİLİR Mİ?

Hor kullanma sonucu meydana gelen zararlar kiracılar tarafından karşılanır. Bu tür zararlar, kira depozitosundan düşülebilir. Bununla birlikte, ev sahipleri eski kiracılardan boya ve badana masraflarını talep edemez. Yargıtay, bu tür masrafları hor kullanım olarak değerlendirmez. Kiracılar, kiralanan mülk üzerinde meydana gelen olağan hasarlar için sorumluluk taşımazlar; çünkü bu tür zararlar, günlük yaşamın kaçınılmaz sonuçları olarak kabul edilir.

BADANA NEDİR?

Badana, yapıların dış veya iç duvarlarına uygulanan, kireç şerbeti veya plastik boyayı içeren bir yüzey kaplama işlemidir. Geleneksel olarak, evlerin temizliği ve koruması için kireç badanalar tercih edilirdi. Ancak günümüzde özellikle büyük şehirlerde, kireç badanaların yerini plastik badana ve duvar kâğıtları almıştır. Badana işlemi genellikle ihtiyaca bağlı olarak yılda bir kez, genellikle kışın sonunda veya ilkbaharda gerçekleştirilir. Eğer duvarlar fazla kirlenmemişse, bu işlem birkaç yıl arayla tekrarlanabilir. Özellikle hava sıcaklığı, uygulamayı etkileyen bir faktördür. Bu nedenle, soğuk hava koşullarında (özellikle sıcaklık 10 derecenin altına düştüğünde), dış badana işlemi genellikle ertelenir.

Ev sahipleri kiraya ara zam yapabilir mi? 

Kiracının hakları nedir? Kiracı hangi haklara sahip?

Süresiz kira sözleşmesi feshi nedir?


Geri Dön