22 / 12 / 2024

Kiracı su aboneliğini almak zorunda mı?

Kiracı su aboneliğini almak zorunda mı?

Kiralamalarda kiracının yapması gereken işlemler arasında abonelikleri üzerine alması yer alıyor. Peki, kiracı su aboneliğini almak zorunda mı? Kiracı bu gibi abonelikleri almazsa ne olur?



Kiracı su aboneliğini almak zorunda mı?

Kiralamalarda kiracının yapması gereken işlemler arasında abonelikleri üzerine alması yer alıyor. Bu kapsamda kiracının elektrik, doğalgaz ve su gibi abonelikler için müracaatta bulunması gerekiyor. Peki bu aboneliklerin alınması zorunlu mu? Kiracı su aboneliğini almak zorunda mı?


Mesken ve işyeri kiralamalarında kiracı kiraladığı taşınmazda bulunduğu sürece elektrik, doğalgaz ve su aboneliklerinden sorumlu oluyor. Bunu resmi olarak ancak aboneliklerini üzerine alarak yapıyor. 


Aboneliğin üzerine almayan kiracı ile zaman zaman sorun yaşanabiliyor. Örneğin aboneliği almayan kiracının abonelik borçlarını ödememesi halinde sorumlu abone sahibi olabiliyor.


Ancak, abonelikleri üzerine almayan kiracı hakkında tahliye kararı verilemiyor. Konu ile ilgili Yargıtay 6. Hukuk Dairesinin kararı aşağıda sıralanıyor:


Yargıtay 6. Hukuk Dairesi; elektrik, su, doğalgaz aboneliğini kiracının kendi üzerine almaması nedeniyle verilen tahliye kararını bozdu. Yargıtay, bu gerekçeyle kiracının tahliyesine karar verilemeyeceğine hükmetti. 


Yargıtay 6. Hukuk Dairesi'nin verdiği emsal karar şöye: "Davacı, sözleşmenin özel şartlar bölümünün 9. ve 16. maddesinde yapılan düzenlemeye dayanarak akde aykırılık nedeniyle sözleşmenin feshi ile tahliye isteminde bulunmuştur. Sözleşmenin özel şartlar bölümünün 9. maddesinde, sözleşmenin başlangıç tarihinden itibaren on gün içinde mecura ait elektrik, su, doğalgaz aboneliğini kiracının kendi üzerine alması kararlaştırılmış, 16. maddede ise, sözleşmede kararlaştırılan herhangi bir hususa riayetsizlik halinde akdin feshine neden teşkil edeceği öngörülmüştür. Akde aykırılık nedeniyle tahliyeye karar verilebilmesi için, sözleşmeye aykırılık teşkil eden eylemin kiralananın kullanımına yönelik olması gerekir. Sözleşmede kararlaştırılan bir koşulun yerine getirilmemesi ise, ancak akdin feshi nedenini teşkil eder. Akdin feshi ve tahliye davaları, konu olarak farklı davalardır. Davalının sözleşmede kararlaştırılan 9. maddeye riayet etmemesi hususu akdin feshini gerektirmekte olup, tahliye nedeni sayılamaz. Ancak davacı, dava dilekçesinde akdin feshini talep ettiğine göre, mahkemece akdin feshiyle yetinmek gerekirken, davalının kiralanandan tahliyesine karar verilmesi doğru olmadığından, hükmün bu nedenle bozulması gerekmiştir".


Kiracının elektriği üzerine alması zorunlu mu?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön