03 / 01 / 2025

kiracı depozitosu kanunu

kiracı depozitosu kanunu

Kiracı olarak bir eve taşındığınızı farz edelim. Bu durumda eve girerken ev sahibine depozito+ kira ödemesi yapmanız gerekiyor. Söz konusu depozito ile ilgili yasal hükümler Kiracı Depozito Kanunu kapsamında düzenleniyor...

Borçlar Kanunu'na göre ev sahibi ve kiracı hakları!

Ev sahibi ve kiracının kanunen birbirlerine yükümlülükleri bulunuyor.  6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu'na göre, bu maddeleri sizler için sıraladık...

Borçlar Kanunu ev sahibi ve kiracı ilişkisini düzenliyor!

Borçlar Kanunu ile ev sahibi ile kiracı ilişkisi yeniden düzenleniyor. Artık kiracı, depozitosunu bankadan faiziyle alacak. Depozito bedeli 3 aylık kira bedelini aşamayacak.

2016 kira depozitosu ne kadar?

Mal sahibi ilk etapta kiracısından depozito bedeli de talep edebiliyor. Bu bedel, güvence bedeli oluyor. Mal sahibinin muhtemel zararlara karşı teminatı oluyor. Peki, 2016 kira depozitosu ne kadar?

Kira depozitosu hesaplama 2016!

Taşınmaz mal kiralamalarında mal sahibi, kiracısından depozito talep edebiliyor. Bu depozito bedelinin sınırları Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, kira depozitosu ne kadar? Kira depozitosu nasıl hesaplanır?

Kira depozitosu 2016!

Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşme yapılırken mal sahibi kiracısından depozito talep edebiliyor. Peki, kira depozitosu 2016 ne kadar?

Kiracıya icra takibi nasıl yapılır?

Kira borcunu ödemeyen kiracıya mal sahibi icra takibi başlatabiliyor. İcra İflas Kanunu 269. maddesine göre kiracı aleyhine tahliye talepli icra takibi yapılıyor. Peki, kiracıya icra takibi nasıl yapılır?

10 yıllık kiracıya tahliye davası nasıl açılır?

Borçlar Kanunu kira sözleşmesi esaslarına göre, 10 yıllık kiracılar gerekçesiz tahliye edilebiliyor. Peki, 1 Temmuz 2014 yılında uygulamaya giren maddeye göre 10 yıllık kiracıya tahliye davası nasıl açılır?

Kira depozitosu ne zaman ödenir?

Gayrimenkul kiralama işlemlerinde, ev sahibi ile kiracı arasında anlaşma sağlandığı takdirde kira sözleşmesi imzalanması gerekiyor. Peki, kira depozitosu ne zaman ödenir?

Kira depozitosu geri verilir mi?

Türk Borçlar Kanunu'nda yer alan hükümlere göre, kiralama işlemlerinde kiracıdan güvence verilmesi isteniyor. Peki, kira depozitosu geri verilir mi?

Kira depozitosu ne zaman iade edilir?

Kiracı depozitosu, taşınmaz mal kiralamalarında mal sahibinin güvencesi için alınıyor. Peki, kira depozitosu ne zaman iade edilir?

Kiracı iflas ederse kira sözleşmesi feshedilir mi?

Türk Borçlar Kanunu'nda yer alan hükümlerde kira sözleşmesinin hangi durumlarda fesh edilebileceğine ilişkin bilgiler yer alıyor. Peki, kiracı iflas ederse kira sözleşmesi feshedilir mi?

Kiracılar site yönetimine girebilir mi?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, bir binada sekiz ve sekizden fazla bağımsız bölüm olması halinde yönetimin kurulması gerekiyor. Peki, bir apartmanda kiracılar varsa, kiracılar site yönetimine girebilir mi?

10 yıllık kiracı tahliyesi 2015!

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, 1 Temmuz 2014 tarihinden beri on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren kiracısını gerekçesiz tahliye edebiliyor. İşte 10 yıllık kiracı tahliyesi 2015..

kiracı depozitosu kanunu Haberi

kiracı depozitosu kanunu

Kiracı Depozito Kanunu!

Kiracı depozitosu ile ilgili yasal hükümler, Türk Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Kanunun 342. maddesine göre kiracının ev sahibine ödediği kiracı depozitosu üç aylık kira bedelini geçemiyor. Kira bedelinin belirlenmesine dair hükümler ise aynı kanunda 343, 344, 345 ve 346. maddede sıralanıyor.


Kiracının güvence vermesi

MADDE 342- Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya...