29 / 04 / 2024

Kira depozitosu ne zaman iade edilir?

Kira depozitosu ne zaman iade edilir?

Kiracı depozitosu, taşınmaz mal kiralamalarında mal sahibinin güvencesi için alınıyor. Peki, kira depozitosu ne zaman iade edilir?



Kira depozitosu ne zaman iade edilir?

Depozito, bir taşınmaz değerin, yani gayrimenkulün geçici bir süre için kullanımı  sırasında ve o mülkün tahliyesinden sonra gayrimenkul sahibine ödenecek, zarar ve ziyanı tazmin için alınan bedel olarak karşımıza çıkıyor. 


Depozito, kiracı tarafından mal sahibine veriliyor.  Genellikle emlakçıya teslim ediliyor, emlakçı da mülk sahibine veriyor, veya emlakçının yanında direk kiracı tarafından mülk sahibine veriliyor. 


Depozito yüksekliği aylık ödenmesi gereken kiranın en fazla üç katı olabiliyor. Yan gider hesaba dahil olmuyor. Kiracı bundan fazla depozito ödediyse geri isteme hakkı bulunuyor. 


Kiracının depozitoyu bir kerede ödeme zorunluluğu bulunmuyor. Zaten ilk kira artı üç kira depozito oldukça yüklü bir miktar oluşturacağından, kiracı depozitoyu ilk aya bölerek üç kira ile beraber ödeme hakkına sahip. 


Kira sözleşmesinin sona ermesi halinde kiracının herhangi bir zarara neden olmaması ve kira borcunun da kalmamasıyla birlikte mal sahibi tarafından depozitonun kiracısına geri ödenmesi gerekiyor. 


Depozito bedelinin iadesi nasıl olur?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön