05 / 05 / 2024

kiralar enflasyonu etkiledimi

kiralar enflasyonu etkiledimi

Özellikle lüks konutlarda stoklar şişmesine rağmen orta ve alt gelir segmentindeki konut fiyatları ve kiraları ise enflasyonun üzerinde büyüyor.

İstanbul'da kiralar 20 bin lirayı geçti!

Fahiş kiralar vatandaşın belini büküyor. Ev sahiplerinin fahiş kira zammı enflasyonu derinleştiriyor. İstanbul’da ortalama 20 bin TL’den başlayan kiralar, bazı bölge ve dairelerde 200 bin TL’yi görüyor.

Ev kiralarındaki artış kiracının geçim hesabını bozdu! İstanbul enflasyonu ikiye katladı

Ev kiralarında son bir yıldaki artış kiracıların hesaplarını alt üst etti. Üç büyük şehirden İstanbul'daki kira artış oranları enflasyonun iki kat üstüne çıktı.

Ev kiralarındaki artışın sebebi ne?

TÜİK’e göre, Türkiye'de ortalama kira fiyatları Temmuz 2021'de bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 11 arttı ve 1192 Türk Lirası'na ulaştı. Yani temmuz ayı enflasyonu senelik yüzde 18.95 iken aynı dönemde ev kiralarındaki yıllık yükseliş TÜFE’nin çok altında kaldı.

Eskişehirliler yüksek ev kiralarından şikayetçi!

Yeni Şafak seçim otobüsüyle Yunus Emre’nin memleketi Eskişehir’de halkın nabzını tuttu. İki üniversitenin olduğu kentte öğrenciler kiraların yüksek ve ulaşımın pahalı olmasından yakınıyor..

İşyeri kiralarında tahliye nasıl olur?

İşyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Peki, işyeri kiralarında tahliye nasıl olur?

Mayıs ayında kiralar yüzde kaç artacak?

Ev ve işyeri kiralamalarında sözleşme döneminin yenilenmesi halinde kira bedeline zam yapılıyor. Peki, Mayıs ayında açıklanan enflasyon oranlardan hangisi kira artış hesabında kullanılacak? 2015 Mayıs ayında kiralar yüzde kaç artacak?

Bu ay kiralar ne kadar artacak?

Taşınmaz kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde, kira bedeline belli oranlarda zam yapılabiliyor. Kiraya yapılacak zam hesaplamaları işyeri ve konutta farklılık gösteriyor. Peki, Mayıs ayı enflasyon oranlarına göre bu ay kiralar ne kadar artacak?

Ev kiralarının elden verilmesi yasal mı?

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyucularından birinin sormuş olduğu Ev kiralarının elden verilmesi yasal mı sorusuna cevap verdi..

1993 yılında ev kiraları katlanarak artıyormuş!

1993 yılında ev kiraları katlanarak artıyormuş, gecekondu semtlerinde bile ev bulmak hayal olmuş. Dar gelirlilerin yaşadığı semtlerde kiralar yüzde 100 oranında artış olmuş. Kaloriferli evlerin kirası 3 milyon liradan başlıyormuş.

1993 yılında dükkan kiraları, ev kiralarıyla yarışır hale gelmiş!

1993 yılında nüfusu her geçen gün artan İstanbul'da dükkan kiraları, artış hızında ev kiralarıyla yarışır hale gelmiş. Alışverişin yoğun olduğu semtlerde 12-15 metrekarelik dükkanların kiraları 3 milyondan başlıyormuş.

Nisan ayında kiralar ne kadar artacak?

Kanunen meskenlerde kiracıya yapılacak zam ÜFE oranlarından yüksek olamazken; 2020 yılına kadar işyeri kiracısına sözleşmeye bağlı kalmak şartıyla istenilen oranda zam yapılabiliyor. Peki, Nisan ayında kiralar ne kadar artacak?

İstanbul'da kiralar 5 yılda ikiye katlandı!

10 yıl önce 500 liraya kiralanan eve şimdi 1100 lira ödüyoruz. Yıllık ortalama 5,5 milyon ev kiralanmaya devam ediyor. Hangi semtte, kiralar ne kadar?

Elazığ'da ev kiraları yükseldi!

Elazığ’da son zamanlarda ev sahibi olmayıp kira da oturan vatandaşlar kiraların yüksek olmasından dolayı büyük sıkıntılar yaşıyorlar...

kiralar enflasyonu etkiledimi Haberi

kiralar enflasyonu etkiledimi

Mayıs ayı itibarıyla konutta Türkiye genelinde yıllık fiyat artışı yüzde 13 olurken, satılık konutların metrekare satış fiyatı ortalama 2.214 liraya çıktı. Kiralık konutlara bakıldığında ise yüzde 9’luk yıllık artış dikkat çekiyor. Kiralıkta ortalama metrekare fiyatının 16 lira olduğu Türkiye’de, amortisman (geri dönüş) süresi ise 12 yıl ortalamasında.


Garanti’nin desteğiyle Reidin. com ve GYODER tarafından hazırlanan emlak endekslerinin 2015 Haziran raporuna göre ise yeni konut fiyatlarında, mayısta bir önceki aya göre yüzde 0.76, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 7.35 artış meydana geldi.


Raporda yer alan ve 30 büyükşehrin de içinde olduğu 62 ili kapsayan “Türkiye Kompozit Satılık Konut Fiyat Endeksi”nde, bir önceki aya göre yüzde 1.40, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16.54 oranında artış gerçekleşti. Buna göre Adana, metrekare...