22 / 12 / 2024

1993 yılında dükkan kiraları, ev kiralarıyla yarışır hale gelmiş!

1993 yılında dükkan kiraları, ev kiralarıyla yarışır hale gelmiş!

1993 yılında nüfusu her geçen gün artan İstanbul'da dükkan kiraları, artış hızında ev kiralarıyla yarışır hale gelmiş. Alışverişin yoğun olduğu semtlerde 12-15 metrekarelik dükkanların kiraları 3 milyondan başlıyormuş.



1993 yılında dükkan kiraları, ev kiralarıyla yarışır hale gelmiş!


Dükkan kiraları füze gibi


Alışverişin yoğun olduğu semtlerde 12-15 metrekarelik dükkanların kiraları 3 milyondan başlıyor. Trafiğe kapatılmasıyla canlanan Beyoğlu'nda kirası 25 milyon lira olan büfeler var

Nuray ORUN


    NÜFUSU her geçen gün artan İstanbul'da dükkan kiraları, artış hızında ev kiralarıyla yarışır hale geldi.

    Özellikle Beyoğlu, Sultanhamam, Kadıköy ve Bağdat Caddesi gibi alışverişin yoğun olduğu yerlerde küçücük dükkanların kirası 3 milyondan başlıyor. Eğer hava parası verilmemişse bu rakam 25 milyona kadar ulaşıyor.

    Beyoğlu, son yılların en canlı alışveriş merkezlerinden birisi olma özelliğini koruyor. Trafiğe kapatıldıktan sonra genişleyen caddelerde insan akımının artması alışverişle birlikte kiraları da artırdı. Cadde üzerinde birkaç metrekarelik dükkanların kirası 8 milyondan 25 milyona kadar çıkarken, han içlerinde 2,5-3 milyon liraya kadar dükkan kiralamak mümkün oluyor. 

    Mahmutpaşa'da hanların içindeki 10-12 metrekarelik en kötü dükkanların kirası bile 3-4 milyon liradan başlıyor. Ana caddede ise 15-50 metrekarelik dükkanların kirası 10 milyonla 50 milyon lira arasında değişiyor. 

    Son yıllarda Sultanhamamlı esnafların çoğunun taşınarak bir konfeksiyon toptancıları merkezi haline getirmeye başladığı Osmanbey de dükkan kiralarının en çok arttığı semtlerin başında geliyor. 

    Cadde üzerindeki 15-30 metrekarelik dükkanların kiraları 5 milyonla 8 milyon arasında değişiyor. Samanyolu, Şair Nigar ve Matbaacı Osman sokaklarında bulunan hanların dördüncü katlarında ise kiralar daha ucuz seyrediyor. Genellikle konfeksiyoncuların çalıştığı bu yaklaşık 30 metrekarelik dükkanlara 2,5-3 milyon lira kira isteniyor.

    Refah Partisi'nin son belediye seçimlerinde kazandığı zaferle, tesettür giyim piyasasının daha da canlandığı Fatih'te dükkan kiraları geçen yıla oranla yüzde 50 oranında arttı. Cadde üzerindeki dükkanların kirası 6-7 milyon lira arasında değişirken, iç kesimde aynı dükkanların kirasının 1.5-30 milyon lira arasında değiştiği gözleniyor. 

    Bağdat Caddesi'nde ise galerilerin açılmaya başlamasıyla birlikte kiraların da artması dikkat çekiyor.

    Ayrıca banka şubelerinin yoğunlaşması kiraların yukarıya çekilmesinde etkili oluyor. 

    Çiftehavuzlar'da galeri veya banka şubesi olarak kullanılabilecek 85 ve 120 metrekarelik dükkanların kirası 40 milyon lira civarında. Alışverişin daha canlı olduğu Şaşkınbakkal'da ise 120 metrekarelik bir dükkanın kirası 70 milyon liraya kadar çıkıyor. 30 metrekarelik dükkanlar 7.5-8 milyon liraya kadar kiralanabiliyor.

    Daha iç kesimlerde ise 30 metrekarelik dükkanları 2.5-3 milyon liraya kiralamak mümkün.

    Kadıköy'ün en işlek caddelerinin bulunduğu Bahariye ve Altıyol'da ise eğer boş bulunabilirse 8 metrekarelik dükkanların kirası 1.5, 14-15 metrekarelik dükkanların kirası da 8-10 milyon liradan başlıyor.


(1993 yılında Reşat Altın 988.736 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 1 Şubat 1993



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön