29 / 04 / 2024

ATM kiraları lüks dükkanlarla yarışıyor!

ATM kiraları lüks dükkanlarla yarışıyor!

Bankaların ATM kiraları lüks dükkan kiralarıyla yarışır hale geldi. Belediye ve şahısların bankalara kiraladığı yerlerin yıllık kiraları 500 bin TL'ye kadar çıkıyor.



Bankalar tarafından en çok kullanılan para dağıtım kanalı olan ATM'ler günümüzde, para yatırma, EFT, fatura ödeme ve yatırım işlemleri yapma gibi birçok konuda bankaların müşterilerine hizmet veriyor.

Milliyet Gazetesi'nden Kadife Şahin'in haberine göre; ATM'lerde yoğun rekabet söz konusu. ATM'lerde rekabet hızla arttıkça bankaların ödediği kira bedelleri de neredeyse lüks dükkan rakamlarına ulaştı. ATM'lerin başta belediyeler olmak üzere mülkiyet sahipleri fahiş kira bedelleri istiyor.

En ucuz kira 8 bin lira

İstanbul'da en ucuz ATM kirası aylık 8 bin liradan başlıyor. Bu rakam rakam metro istasyonlarında 20 bin liraya, insan trafiğinin yoğun olduğu havalimanı, otogar ve belirli turistik caddelerde 100 bin liraya ulaşıyor. 

Şahıslar daha fazla istiyor

En son İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 16 metro istasyonundaki para çekme büfesi (ATM) ihalesinde yıllık 240 bin lira civarında yapıldı. Bu aylık 20 bin lira ile normal bir cadde üzerindeki 100 metre kare işyeri kirasına denj geliyor.

ATM'nin kapladığı toplam alan yaklaşık 3 metrekare. İstanbul'da belediyenin açtığı ihalede 9 metrekarelik ATM için yılık muhammen bedel 442.031 TL oldu. Bu bedel aylık 36 bin TL'ye denk geliyor. İlan edilen 162 bin TL muhammen bedel için aylık 13 bin TL ödeme yapılacak. 

1 metrekareyi aşan bu makinelerin bulunduğu alan bankalar arası rekabetin etkisiyle sektörde özellikle şahıslara ait yerlerde bulunan ATM'lerde kiraların yıllık 500 bin liraya ulaşıyor. Belediyelerin açtığı metro duraklarındaki ATM alanı rayiç bedelleri yıllık ise 250 bin liradan başlangıç gösteriyor. 

Rekabet yoğun

Şube kapatan bankaların, ATM sayıları azalmadı. azı bankaların merkezi yerlerdeki başka bankaların ATM alanını almak için mülk sahiplerine daha fazla ücret teklif ettikleri biliniyor. Bankalar bu tür tatsız olaylarla karşılaşmamak için sözleşmeyi mülk sahipleriyle mümkün olduğunca 2 yıl ve üzeri için yapıyor.

Ne kazandırıyor?

Her köşe başında karşımıza çıkan ve nakit ihtiyacımız için adeta kurtarıcı olan ATM makinaları bankalara da kazandırıyor. Bankalar bu makinalardan nakit avans kullanımından ve farklı banka nakit çekim komisyonundan kazanıyor. Bankalar kredi kartı nakit çekiminde aylık yüzde 2.15 faiz alıyor. Yine farklı banka kartlarıyla yapılan nakit çekiminden 100 liraya kadar olan rakamdan 5 TL’ye kadar ücret istiyor.
 


Geri Dön