03 / 05 / 2024

konut harçları

konut harçları

Yükselen harç satışalrı etkiler, GYO'lar yerinde sayar...

Tapu harçlarında indirim yapılmalı!

Tapu harçlarının inşaat sektörünün önündeki en büyük engel olduğunu söyleyen Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan, konut satışlarındaki tapu harcının indirime gidilmesi yönünde çağrıda bulundu.

KDV ve tapu harçlarındaki indirim konut satışını etkiledi!

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, 2019 yılında gerçekleştirilen konut satış istatistiklerini değerlendirdi. Makbule Yönel Maya, “Tapu harçlarının Ocak ayında artacağı beklentisiyle müteahhitlerin çoğu tapu devirlerini Aralık ayında yapmışlar.” dedi…

Konut satışlarında kayıp yok kazanç var!

Devlet, bu yıl beklediği 13,4 milyar liralık tapu harç gelirinde hedefine yaklaştı. Harç oranlarını alım ve satımda yüzde 4'den yüzde 3'e indiren devlet, artan konut satışlarıyla kaybı kazanca çevirdi. 

Konut satışları hareketlenecek!

Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer, "KDV ve tapu harçlarında yapılan düzenlemeyle beraber banka faiz oranlarının düşürülmesi konut almayı bekleyen alıcıları harekete geçirecek uygun fiyatlı satışla büyük kolaylık sağlayacak” diyor.

Tapu harçlarındaki indirim konut satışlarına doping oldu!

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla tapu harçlarında 30 Eylüle kadar indirim yapılırken, damga vergisi oranı da sıfırlandı. Sektör temsilcileri, "Tüm bu düzenlemelerin etkisiyle 2017'yi rekor satışla tamamlarız" diyor.

Tapu harçlarındaki indirim konut talebini artıracak!

KEMDER Başkanı Süleyman Akbıyık, Tapu harçlarındaki indirimin ev sahibi olmak isteyenleri sevindireceğini belirterek, inşaata desteklerin sürdüğünü söyledi.

Tapu harçlarındaki indirim kayıt dışı konut satışını engelleyecek!

Tapu harçları binde 20’den binde 15’e çekildi. İndirim sayesinde 500 bin liralık bir ev alan vatandaş 10 bin lira yerine 7 bin 500 lira tapu harcı ödeyecek. Yeni düzenleme ile kayıt dışı konut satışlarının da engellenmesi hedefleniyor. İndirim 30 Eylül'e kadar sürecek.

Kooperatif tapu harçları 2016!

Kooperatifler, gelirleri ile konut inşa edebiliyor. İnşaat bitiminin ardından kat mülkiyetine geçilmesi için gereken belgelerin hazırlanması ve başvuruların yapılması gerekiyor. Peki, kooperatif tapu harçları 2016 ne kadar?

Ozan Gezer: Tapu harçları konut fiyatlarını yükseltecek!

Gayrimenkullerin satışında gerçek değerlerin esas alınmasıyla ilgili olarak çıkartılan yasa emlakçıları harekete geçirdi. Emlak Danışmanı Ozan Gezer tapu harçlarının yüksekliği nedeniyle tüketicilerin mağdur olacağını söyledi.

Gayrimenkul devrinde ödenmesi gereken harçlar!

Konut alım satımında dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri de tapu harçlarıdır. Konuya ait detayları gayrimenkul hukuku uzmanı Avukat Kadir Kurtuluşla yaptığımız röportajda bulabilirsiniz...

Harçlar Kanunu sirküleri 14 tam metni!

Toplu Konut Kanununun Ek 2 nci maddesi kapsamında kullandırılacak kredilerle ilgili ipotekler ile bu konutların tapuya tescilinde harç uygulamasına ilişkin sirküler yayımlandı. İşte Harçlar Kanunu sirküleri 14 tam metni..

Konut satışlarında KDV iadesi!

Katma Değer Vergisi Kanunu ve ilgili tebliğleri gereğince KDV iadesi yapılabiliyor. Peki, KDV iadesi hangi koşullarda mümkün oluyor? Konut satışlarında KDV iadesi mümkün mü? KDV iadesi hangi konut satışlarında yapılır?

Çin'de konut satışları yüzde 34,9 geriledi!

Çin'in başkenti Pekin'de yılın ilk beş ayında konut satışlarının yüzde 34,9 gerilediği bildirildi. Çin genelinde konut fiyatlarının yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,7 azaldığı ve yaklaşık 175 milyar ABD doları olduğu açıklandı...

konut harçları Haberi

konut harçları

MALİYE Bakanlığı’nın tedbir paketinde şu anda binde 65 olarak uygulanan tapu harcının artırılması ve gayrimenkul yatırım ortaklıklarına (GYO) sağlanan Kurumlar Vergisi ististasının kaldırılması da olduğu iddia ediliyor. Maliye Bakanlığı, GYO’ların bu istisnasını kaldırarak, 500 milyon liralık gelir elde etmeyi planlıyor. Ancak zaten durgun olan sektörde, tapu harçlarının yükselmesi satışları etkileyecek. $u anda konut alan ve satan taraflar için binde 65 olarak uygulanan tapu harcının da yükseleceği belirtiliyor. Harcın yükselmesi ya konut almak isteyenleri beklemeye geçirecek ya da ev sahiplerinin tapu dairelerine konut satış bedelinin gerçek bedelinin bildirilmemesine neden olacak. Yani, ev sahiplerinin vergi kaçırmasına neden oluyor. Ancak Maliye Bakanlığı, bu kaçağı önlemek için de bölge bölge emsal fiyat belirleyip ev sahiplerinin peşine düşmeyi planlıyor.


Şirketler denetlenmeyecek

GYO’ların kurumlar vergisi avantajının kalkması...