28 / 04 / 2024

konut kiralarında artış oranı

konut kiralarında artış oranı

Konut kiralamalarında yasal olarak, kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Peki, konut kiralarında artış oranı nedir? Konut kiralarında artış nasıl yapılır? İşte yanıtı..

Ev kiralarında artış oranı belli oldu!

Ev kiralarında yeni kira döneminde yapılacak zamlar, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Haziran ayı dönemine ait ev kiralarında artış oranı belli oldu. İşte oranlar...

Konut kira artış oranı 2013!

Konut kira artış oranları ile ilgili enflasyon verileri, her ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanıyor. Buna göre bu ay kiralar ne kadar artacak? İşte konut kira artış oranları 2013!

Konut fiyatlarında rekor yükseliş! En çok hangi şehirler değerlendi?

Konut fiyatlarında yaşanan artışlar beraberinde de birçok şehri etkiledi. Hal böyle olunca, İstanbul, Ankara, İzmir geriledi ve yerini küçük şehirlere bıraktılar ve bu küçük şehirler de zirveye yerleşmiş oldu. Buna göre, konut fiyatlarının en çok arttığı şehirler.

Konut kiralarında yüzde 25 sınırlaması kaldırılırsa fiyatlar düşer!

Konut kiralarındaki yüzde 25 zam sınırlaması, ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkları büyüttü. Peki sınırlama kalkarsa kira bedelleri düşer mi? 

Arkadaşla konut alanların ve ‘Guppies’lerin sayısında artış!

Birleşik Krallık medyasının geniş yer verdiği Zoopla anketinin sonuçlarına göre arkadaşla konut alanların ve ‘Guppies’lerin sayısında artış yaşandı.

Satılık ve kiralık konut fiyatlarındaki artışları neler tetikliyor? İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu 9 maddede sıraladı!

Ev fiyatlarında ve kira bedellerinde yaşanan artışlar gündemden düşmüyor. İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, 9 maddede satılık ve kiralık konut fiyatlarındaki artışları nelerin tetiklediğini X sosyal medya hesabından açıkladı. İşte o açıklama...

Birleşik Krallık konut piyasasında yükseliş bekleniyor!

RBC Capital analistleri Çarşamba günü yayınladıkları raporda Birleşik Krallık'ta konut fiyatlarında artış beklediklerini belirtti.

Konut kiralarında büyük artış!

TCMB'nin faiz oranlarını düşürme kararından sonra konut kiralarında yaşanan artış, Prof. Dr. Hakan Kara'nın analizleriyle yeniden gündeme geldi. İşte Prof. Dr. Hakan Kara'nın o paylaşımı...

Kiralar 10 kat, emekli maaşları 3,5 kat arttı diyen CHP’li Karakoz'dan emeklilere acilen kira yardımı yapılsın önerisi!

CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, son 5 senede konut kiralarında 10 kata varan artışlar yaşandığını fakat emeklilerin maaşları sadece 3,5 kat arttığını belirterek, "Kirada oturan emeklilerimize acilen kira yardımı yapın” dedi.

Konut fiyatlarındaki artış neden yavaşladı?

2023 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,9 oranında arttı. Fenercioğlu Yönetim Kurulu Başkanı Aycan Fenercioğlu, konut fiyatlarındaki artışın yavaşlama sebebini açıkladı.

Yabancıya konut satışında yeni öneri: Afet fonu kurulsun, 100 bin ya da 200 bin dolar bağış şartı getirilsin!

Yabancıya konut satışı ve vatandaşlık verilmesi ile ilgili yeni bir öneri gündeme geldi. Henley - Partners’ın Türkiye Direktörü Burak Demirel, Türkiye'nin afet fonuna ihtiyacı olduğunu belirtti ve yabancılara konut satışında bu fona 100 bin ya da 200 bin dolar bağış şartı getirilmesini önerdi.

Konut fiyatlarında artış hızı geriliyor mu? Vatandaşlar 'Öyle değil' dedi!

Konut fiyatlarında reel artış hızı geriliyor. Şehir Plancısı ve Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Celal Erdoğdu, rakamları X sosyal medya hesabından paylaştı. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Birleşik Krallık'ta konut fiyatları düşerken, kiralar arttı!

Birleşik Krallık'ta konut fiyatları 2023 yılının Kasım ayında yıllık bazda yüzde 2,1 azalırken, ortalama konut kiralarında ise Aralık 2023'te yüzde 6,2 artış yaşandı.

Konut kiralarında yüzde 25 sınırlaması kaldırılıyor!

Ekonomist Nedim Türkmen bugünkü köşesinde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in basına kapalı olarak yaptığı toplantıda, konut kiralarındaki yüzde 25 sınırlamasının kaldırılacağını söylediğini belirtti.

Konut satış fiyatı artışında Kasım ayı şampiyonu il açıklandı!

Yüksek konut kredisi faizlerinin etkileriyle satılık konut fiyatlarındaki artış 2023 Kasım ayında da son birkaç aydır olduğu gibi hız kesmeye devam etti. Peki konut satış fiyatı artışında hangi il şampiyon oldu.

konut kiralarında artış oranı Haberi

konut kiralarında artış oranı

Konut kiralarında artış oranı nedir?

Konut kiralamalarında yasal olarak, kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Kira bedeline yapılacak yıllık artış hesaplamasının da nasıl yapılacağı Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, ev kiralarında artış oranı nedir?


Kanun gereğince taşınmaz kiralamalarında üretici fiyat endeksi oranlarının hesaplamada kullanılması gerekiyor. Ancak hangi ÜFE oranının kullanılması gerektiği kanunda açıklanmıyor.


Ayrıca, yapılan kanun değişikliği ile işyerlerinde ÜFE uygulaması 2020 yılına ertleniyor. Buna göre yalnız mesken kira artış hesaplamalarında ÜFE oranları kullanılıyor. Söz konusu kanun esasları aşağıda yer alıyor: 


E. Kira bedeli

I. Genel olarak

MADDE 343- Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamaz.


II. Belirlenmesi

MADDE 344 - Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir....