07 / 07 / 2024

Kooperatif kanuni defterleri

Kooperatif kanuni defterleri

Kooperatifler, Kooperatif Birlikleri, Kooperatif Merkez birlikleri ve Türkiye Milli Kooperatifleri Birliği Muhasebe Yönetmeliğinde kooperatiflerin tutmak zorunda oldukları defterler açıklanıyor. İşte kooperatif kanuni defterleri bu haberde...

Kooperatif kuruluş izni başvuru dilekçe örneği!

Bir kooperatif en az 7 ortak tarafından imzalanacak ana sözleşme ile kurulur. Ana sözleşmedeki imzaların noterce onaylanması gerekir. Ana sözleşme, Ticaret Bakanlığına verilir. İşte kooperatif kuruluş izni başvuru dilekçe örneği..

Kooperatif için gerekli evraklar!

Kooperatif kurma süreci ve kooperatif üyelerinin hak ve sorumlulukları 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, kooperatif için gerekli evraklar nelerdir? Kooperatif ana sözleşmesi nasıl hazırlanır? İşte yanıtı..

Kooperatif üyeliğinden çıkarılma kararının iptali istemi!

Kooperatif üyeleri kanunda belirtilen gerekçelerin doğması halinde ortaklıktan çıkarılabiliyor. Ancak anasözleşmede açıkça gösterilmeyen sebeplerle ortaklıktan çıkarılan ortaklar bunun iptalini isteyebiliyor. İşte kooperatif üyeliğinden çıkarılma kararını

Kooperatif hisse devri karar örneği!

Kooperatiflerde ortaklık sıfatının kazanılması, Anasözleşme ile bir taşınmaz malın mülkiyetine bağlı hakların kullanılmasına veya bir teşebbüsün işletilmesine bağlanabiliyor. Ortaklık devredilebiliyor. İşte kooperatif hisse devri karar örneği..

Kooperatif iflas ederse ne olur?

Kooperatife giren her şahıstan en az bir ortaklık payı alınması gerekir. Bir ortaklık payının değeri 100.000 liradır. Kooperatife giren ortaklar en çok 5 000 pay taahhüt edebilirler. Peki, kooperatif iflas ederse ne olur?

Kooperatif üyesi evini satarsa aidatı kim öder?

Bir kooperatif en az 7 ortak tarafından imzalanacak ana sözleşme ile kuruluyor. Kooperatif üyelerinin aidat gibi bazı sorumlulukları bulunuyor. Peki, kooperatif üyesi evini satarsa aidatı kim öder? Yeni üyenin aidat sorumluluğu nedir?

Kooperatif yönetim devri!

1163 sayılı Kanun gereğince bir kooperatif en az 7 ortak tarafından imzalanacak ana sözleşme ile kuruluyor. Ana sözleşmedeki imzaların noterce onaylanması gerekiyor. Peki, kooperatif yönetim devredilebilir mi? Kooperatif yönetim devri nasıl olur?

Kooperatif gecikme faizi hesaplama!

Kooperatiflerde ortakların yüklendikleri paylar için ödeyebilecekleri para tutarı anasözleşmede belirtiliyor. Peki, kooperatif aidatı ödenmezse ne olur? Kooperatif gecikme faizi ne kadar? İşte kooperatif gecikme faizi hesaplamaları..

Kooperatif üyelik devri nasıl olur?

Genellikle konut inşaatı yapmak için bir araya gelen kooperatifler en az 7 ortak tarafından imzalanacak ana sözleşme ile kuruluyor. Peki, kooperatif kurulduktan sonra üyelerden biri üyeliğini devredebilir mi? Kooperatif üyelik devri nasıl olur?

Kanuni ipotek nasıl tesis edilir?

Kanuni ipotek, tescile tâbi olmayan kanunî ipotek ve tescile tâbi kanunî ipotekler olmak üzere ikiye ayrılıyor. Peki, kanuni ipotek nedir? Kanuni ipotek nasıl tesis edilir? İşte tescile tabi olan ve olmayan kanuni ipotek hakları..

Erzurum'da kooperatif inşaatı çöktü!

Erzurum’da yapım halindeki kooperatif inşaatında meydana gelen göçükte 2 işçi yaralandı. Alınan bilgiye göre, bugün saat 12.00 sıralarında Erzurum’un Yakutiye ilçesi Şükrüpaşa semtinde beton atılan inşaatın birinci katında göçük meydana geldi.

Kooperatif konut satışlarında dikkat edilmesi gerekenler!

Kooperatif üyeleri farklı gerekçelerle kooperatif hisselerini ya da evlerini satabiliyorlar. Böyle bir durumda da sürprizle karşılaşabiliyorlar. Söz konusu sürprizler vergiyle ilgili olanlar...

Beykoz'da Kanuni Sultan Süleyman Kent Ormanı projesi başlıyor!

Beykoz, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Kanuni Sultan Süleyman Kent Ormanı Projesi ile 8 milyon metrekarelik devasa bir park alanı kazanacak.

Kooperatif kanuni defterleri Haberi

Kooperatif kanuni defterleri

Kooperatif kanuni defterleri!

Kooperatifler, Kooperatif Birlikleri, Kooperatif Merkez birlikleri ve Türkiye Milli Kooperatifleri Birliği Muhasebe Yönetmeliği'nde kooperatiflerin tutmak zorunda oldukları defterler açıklanıyor.


Kooperatifler ve bunların üst kuruluşları aşağıda belirtilen defterleri tutmak zorunda oluyor:


a) Kanuni Defterler:

- Yevmiye Defteri

- Defteri Kebir

- Envanter ve Bilanço Defteri

- Karar Defterleri

* Genel Kurul Karar Defteri

* Yönetim Kurulu Karar Defteri

- Ortaklar Defteri


b) Diğer Kanuni Defterler:

Vergi Usul Kanunu işletmelerin özelliğine göre bazı ilave defterlerin tutulmasını gerekli kılmıştır. Eğer kooperatif, sınai bir işletme kurmuşsa, bu işletme için (imalat defteri) ile (istihsal vergisi defteri) tutacaktır. Kooperatif Nakliyat işleri için uğraşıyorsa (Nakliyat Vergisi Defteri) tutulması gereklidir.


c) Yardımcı Defterler:

- Kasa Defteri   (kaldırıldı)

- Stok giriş-çıkış defteri veya kartları.

- Sabit Kıymetler ve Demirbaş defteri

- Kıymetli evrak defteri

- Teftiş Defteri,

- Gelen-giden evrak kayıt defteri


Kanuni Defterlerin...