28 / 04 / 2024

Kooperatif üyeliğinden çıkarılma kararının iptali istemi!

Kooperatif üyeliğinden çıkarılma kararının iptali istemi!

Kooperatif üyeleri kanunda belirtilen gerekçelerin doğması halinde ortaklıktan çıkarılabiliyor. Ancak anasözleşmede açıkça gösterilmeyen sebeplerle ortaklıktan çıkarılan ortaklar bunun iptalini isteyebiliyor. İşte kooperatif üyeliğinden çıkarılma kararını



Kooperatif üyeliğinden çıkarılma kararının iptali istemi!

Kooperatif üyeleri kanunda belirtilen gerekçelerin doğması halinde ortaklıktan çıkarılabiliyor. Kooperatif ortaklığından çıkarılmayı gerektiren sebepler anasözleşmede açıkça gösterilir. 


Ortaklar anasözleşmede açıkça gösterilmeyen sebeplerle ortaklıktan çıkarılamazlar. Aksi halde, kooperatif üyeliğinden çıkarılma kararının iptali istemi yapılabiliyor.


Çıkarılma kararı gerekçeli olarak tutanağa geçirileceği gibi, ortaklar defterine de yazılır. Kararın onaylı örneği,çıkarılan ortağa tebliğ edilmek üzere, on gün içinde notere tevdi edilir. Bu ortak tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde itiraz davası açabilir. 


Tebliğ edilen karar, yönetim kurulunca verilmiş ise ortak, üç aylık süre içinde genel kurula da itiraz edebilir. Bu itiraz, ilk toplanacak genel kurula sunulmak üzere, yönetim kuruluna noter aracılığı ile tebliğ ettirilecek bir yazı ile yapılır. 


Genel kurula itiraz edildiği takdirde, yönetim kurulunun çıkarma kararı aleyhine itiraz davası açılamaz. İtiraz üzerine genel kurulca verilecek karara karşı itiraz davası hakkı saklıdır.

 

Üç aylık süre içinde,genel kurula veya mahkemeye başvurmak suretiyle itiraz edilmiyen çıkarılma kararları kesinleşir.


23. Hukuk Dairesi 2011/102 E., 2011/609 K.


AKİTTEN DOĞAN BORÇLAR 

BUTLAN 


Taraflar arasındaki kooperatif üyeliğinden ihraç kararının iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabülüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü. 


-K A R A R- 


Davacı vekili, davalı kooperatifin üyesi olan müvekkilinin hukuka aykırı şekilde ihraç edildiğini, ihraç sürecindeki ihtarın usulüne uygun olmadığını, hiçbir üyenin 2001 yılından dava tarihine kadar herhangi bir ödemede bulunmamasına rağmen, yalnızca muhalif tavır gösteren 45 üyeye borç çıkarıldığını ileri sürerek, ihraç kararının iptaline karar verilmesini talep ve dava edilmiştir. 


Davalı vekili, ihraç işleminin hukuka uygun olduğunu ve üyelerin borcu olmadığının tespiti için açılan menfi tespit davasının reddedildiğini savunarak, davanın reddini istemiştir. 


Mahkemece, iddia, savunma, benimsenen bilirkişi raporu ve dosya kapsamına göre, faizin genel kurulda aylık olarak uygulanacağı konusunda açıkça bir tespitin bulunmadığı, faizin yıllık olarak uygulanması gerekirken, aylık %20 üzerinden hesaplama içeren ihtarnamelere dayalı olarak alınan ihraç kararının hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle davanın kabulü ile ihraç kararının iptaline karar verilmiştir. 


Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir. 


Dava, üyelikten çıkarma kararının iptali istemine ilişkindir. 


İhtarnamelerde belirtilen genel kurulda, bir ayı aşan süreden sonra yapılacak ödemelere %20 oranında faiz uygulanmasına karar verilmiştir. Bu kararda faizin aylık ya da yıllık olduğu belirtilmemiş olup, faizin bir ayı aşan ödemeler için aylık olarak öngörüldüğünün kabulü gerekir. Kooperatif ile ortağı arasındaki ilişki, ticari nitelik içermez. Kâr amacı gütmeyen ve sosyal yönü bulunmayan bir özellik taşır. Aidatlarını düzenli olarak ödemeyenler hakkında gecikme faizi alınmasına karar verilmesi gerekir ise de, faiz oranının makul oranda olması zorunludur. Kararlaştırılan faiz oranının, BK'nun 19. ve 20. madde hükümlerine aykırı olduğunun kabulü halinde, bu kararlar yok hükmünde olup, ancak yasal faiz talep edilebileceği gözetilmelidir. 


Bu durumda, anılan genel kurul kararı kesinleşmiş olsa bile, bu oranın temerrüde düşülen aylardaki ekonomik koşullar nazara alınarak, BK'nun anılan madde hükümleri çerçevesinde tartışılması, bu hükümler uyarınca geçersiz olduğu sonucuna varılması halinde, ihtarnamelerde istenen faiz oranının gerçek borcu yansıtmadığı sonucuna varılması ve ihraç kararının salt bu nedenle iptaline karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiştir. 


SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün davalı yararına BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 26.09.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.


Kooperatif hisse devri karar örneği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön