22 / 12 / 2024

Kat malikleri kurulu kararının iptali davası kime karşı açılır?

Kat malikleri kurulu kararının iptali davası kime karşı açılır?

Kat malikleri kurulunda alınan bir kararın iptali için Sulh Hukuk Mahkemelerinde dava açılabiliyor. Peki kat malikleri kurulu kararının iptali davası kime karşı açılır? İşte yargıtay kararı esasları..



Kat malikleri kurulu kararının iptali davası kime karşı açılır?

Kat malikleri kurulunda alınan bir kararın iptali için Sulh Hukuk Mahkemelerinde dava açılabiliyor. Bu noktada dava açacak kat maliklerinin en çok merak ettiği konu kat malikleri kurulu kararının iptali davasının kime karşı açılacağı oluyor.


Bilindiği üzere, yönetim planı yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini yönetici ve denetçilerin alacakları ücreti ve yönetime ait diğer hususları düzenliyor. Yönetim planı, bütün kat maliklerini bağlayan bir sözleşme hükmü taşıyor.


Buna bağlı olarak yönetim planının iptali istemli bir davanın ana taşınmazdaki tüm kat maliklerine yöneltilmesi gerekiyor.


YARGITAY

8. HUKUK DAİRESİ

Karar Yılı: 2008   


Karar Özeti

Kat Mülkiyeti Yasasının 28. maddesi hükmüne göre tüm kat maliklerinin ve onların ardıllarını bağlayan bir sözleşme niteliğinde bulunan yönetim planının iptali istemli bir davanın ana taşınmazdaki tüm kat maliklerine yöneltilmesi gerekir. Somut olayda davanın da-vacı kat maliki tarafından ana taşınmazdaki diğer tüm kat malikleri-ne yöneltilmesi gerekirken salt 1 no.lu bağımsız bölüm maliki ile onun kiracısına karşı açılmış olması doğru değildir. Saptanan bu du-rum karşısında davaya diğer kat maliklerinin de yöntemince katılma-ları ile taraf teşkili sağlanmadan davaya bakılıp işin esası hakkında hüküm kurulmuş olması usul ve yasaya aykırıdır.

İlgi: Kat Mülkiyeti Kanunu m. 28


Apartman ve Sitelerde Husumet kime Yöneltilir?


YARGITAY

13. HUKUK DAİRESİ

Karar Yılı: 2008


Karar Özeti

Her ne kadar, mahkemece davalı site yönetiminin tüzel kişiliğinin bulunmadığı gerekçesiyle ve pasif husumet nedeniyle dava reddedilmiş ise de, gerek apartman ve gerekse sitedeki kat maliklerinin bir araya gelerek site yönetimini oluşturmaları ve karar defterine de bu yöneticilerin 3. kişilerle gerek mal alımı, gerekse hizmet sözleşmeleri yapmaları hususunda yetki vermeleri ve yönetimin yaptığı sözleşmeden tüm kat maliklerinin yararlanmaları karşısında bu sözleşmelerden doğan uyuşmazlıklarda husumetin sözleşmede taraf olan yönetime yöneltilebileceği, Dairemizce istikrarlı olarak kabul edilmektedir. Bu değişen ve gelişen sosyal ve ekonomik ihtiyaçların bir sonucu olduğu gibi toplu yaşamın getirdiği bir zorunluluktur. Aksi halin kabulü halinde güvenlik hizmetine gereksinim duyulan bir sitede tüm kat maliklerinin topluca bu hizmeti sağlayan sağlayıcı ile sözleşme yapması gibi bir sonuca yol açacağı gözden kaçırılmamalıdır.


Kat malikleri kurul kararının iptali dilekçesi!


Geri Dön