30 / 04 / 2024

kooperatif risturn istisnası

kooperatif risturn istisnası

"Risturn" terimi karşımıza kooperatifçilik ilkeleri ile ilgili bir terim olarak karşımıza çıkıyor. Peki, kooperatifte risturn nedir? Kooperatifte risturn ne anlama geliyor? Yanıtı ve detayları haberimizde...

Kooperatif genel kurul toplantısı için gerekli evraklar!

Kooperatif Genel kurulu olağan ve gerektiğinde olağanüstü olarak toplanıyor. Kurulun idaresi, ortaklar veya seçilen başkan ve üyeler tarafından sağlanır. Peki, kooperatif genel kurul toplantısı için gerekli evraklar nelerdir?

Kooperatif genel kurul toplantısına çağrı nasıl yapılır?

Kooperatif genel kurulu, bütün ortakları temsil eden en yetkili organdır. Genel kurul olağan ve gerektiğinde olağanüstü olarak toplanıyor. Peki, kooperatif genel kurul toplantısına çağrı nasıl yapılır?

Kooperatif genel kurul toplantısı ne zaman yapılır?

Yapı kooperatiflerinde konut, işyeri ve ortak sayısı genel kurulca belirlenir. Yönetim Kurulu, genel kurulca kararlaştırılan sayının üzerinde ortak kaydedemiyor. Peki, kooperatif genel kurul toplantısı ne zaman yapılır?

Kooperatif dağılma sebepleri nelerdir?

Kooperatif adını ancak Kooperatifler kanununa göre kurulmuş teşekküller kullanabiliyor. Kooperatifler kanunen bazı durumlarda ise dağılabiliyor. Peki, kooperatif dağılma sebepleri nelerdir? İşte kooperatif dağılma sebepleri..

Kooperatif ne zaman fesh olur?

Bir kooperatif en az 7 ortak tarafından imzalanacak ana sözleşme ile kuruluyor. Kooperatif adını ancak bu kanuna göre kurulmuş teşekküller kullanabiliyor. Peki, kooperatif ne zaman fesh olur?

Kooperatif feshi nasıl yapılır?

Bir kooperatifin konut inşası için toplandığını ve konutlarını yaparak tapularını üyelere dağıttığını düşünelim. Bu durumda kooperatif feshi nasıl yapılır? İşte kooperatif feshi işlemleri..

Kooperatif üyesi nasıl ortaklıktan çıkarılır?

Kooperatif ortaklığına girmek için gerçek kişilerin medeni hakları kullanma yeterliliğine sahip olmaları gerekiyor. Peki, kooperatif üyesi nasıl ortaklıktan çıkarılır? Hangi durumlarda ortaklığa son verilir?

Kooperatif ortaklığının sona ermesi!

Yapı kooperatiflerinde ortakların bazı hak ve sorumlulukları bulunuyor. Kooperatif üyeliğinden çıkmak, ortakların hakları arasında yer alıyor. Peki, kooperatif ortaklığının sona ermesi için ne yapılır? Ortaklık nasıl sona erer?

Kooperatif teslimlerinde KDV!

Bir yapı kooperatifi en az 7 gerçek ve 1163 sayılı Kooperatifler kanununda belirtilen tüzel kişilerce kuruluyor. Kooperatif üyelerince belirlenen koşullarda bina inşaatı yapılıyor. Peki, kooperatif teslimlerinde KDV oranı nedir?

Kooperatif istifa dilekçesi örneği!

Kooperatif üyelerinin kanunen kooperatiften çıkma hakkı bulunuyor. Çıkış, ancak bir hesap senesi sonu için ve en az 6 ay önceden bir dilekçe ile haber verilerek yapılıyor. İşte kooperatif istifa dilekçesi örneği..

Kooperatif denetim kurulu üyelerinin cezai sorumluluğu!

Kooperatif yönetimi denetçiler tarafından denetleniyor. Bunun için genel kurul, denetleme organı olarak en az bir yıl için bir veya daha çok denetçi seçer. Peki, kooperatif denetim kurulu üyelerinin cezai sorumluluğu nedir?

Kooperatif denetimini kim yapar?

Kooperatif yönetimi denetçiler tarafından denetleniyor. Peki, kooperatif denetimini kim yapar? Kooperatif denetçisi olarak seçilecek kişilerde aranan özellikler nelerdir? İşte kooperatif denetçileri..

Kooperatif denetçisi istifa ederse ne olur?

Kooperatif denetçileri, işletme hesabiyle bilançonun defterlerle uygunluk halinde bulunup bulunmadığını, defterlerin düzenli bir surette tutulup tutulmadığını denetliyor. Peki, kooperatif denetçisi bu görevinden istifa ederse ne olur?

kooperatif risturn istisnası Haberi

kooperatif risturn istisnası

Risturn nedir?

Risturn terimi, kooperatifçilik ilkeleri kapsamında yer alıyor. Kooperatifçilik ilkelerine göre, ortakların ekonomik katılımlarının eşit olarak sağlanması gerekiyor.


Bir diğer ifade ile, kooperatiflerin yıl sonunda elde ettikleri faaliyet sonucunda elde edilen gelir veya gider fazlasına ortakların eşit şekilde katılımı, kooperatifçilik ilkeleri arasında bulunuyor.


Risturn, tam da bu noktada kooperatif ortağının ekonomik katılımının sağlanması için yapılan faaliyetler arasında karşımıza çıkıyor. 


Kooperatif risturn istisnası

Risturn, kooperatiflerde dönem sonu elde edilen karın ortaklara dağıtılan kısmını ifade ediyor. Bu dağıtım ile ortakların birbirlerinin sırtından haksız kazanç sağlamalarını önlenmiş oluyor.


"Ortaklara risturn dağıtılması" olarak da ifade edilen uygulama ile ortakların risturn payları ana sözleşmedeki hükümlere göre ve ortakların kooperatiften yaptıkları alışveriş tutarları dikkate alınarak dağıtılıyor.


Ana sözleşmede risturn dağıtılmasına ilişkin hükmün bulunmaması halinde bu farklar, kooperatifin gelişmesine yarayacak işlerde kullanılmak...