27 / 04 / 2024

Risturn nedir?

Risturn nedir?

"Risturn" terimi karşımıza kooperatifçilik ilkeleri ile ilgili bir terim olarak karşımıza çıkıyor. Peki, kooperatifte risturn nedir? Kooperatifte risturn ne anlama geliyor? Yanıtı ve detayları haberimizde...



Risturn nedir?

Risturn terimi, kooperatifçilik ilkeleri kapsamında yer alıyor. Kooperatifçilik ilkelerine göre, ortakların ekonomik katılımlarının eşit olarak sağlanması gerekiyor.


Bir diğer ifade ile, kooperatiflerin yıl sonunda elde ettikleri faaliyet sonucunda elde edilen gelir veya gider fazlasına ortakların eşit şekilde katılımı, kooperatifçilik ilkeleri arasında bulunuyor.


Risturn, tam da bu noktada kooperatif ortağının ekonomik katılımının sağlanması için yapılan faaliyetler arasında karşımıza çıkıyor. 


Kooperatif risturn istisnası

Risturn, kooperatiflerde dönem sonu elde edilen karın ortaklara dağıtılan kısmını ifade ediyor. Bu dağıtım ile ortakların birbirlerinin sırtından haksız kazanç sağlamalarını önlenmiş oluyor.


"Ortaklara risturn dağıtılması" olarak da ifade edilen uygulama ile ortakların risturn payları ana sözleşmedeki hükümlere göre ve ortakların kooperatiften yaptıkları alışveriş tutarları dikkate alınarak dağıtılıyor.


Ana sözleşmede risturn dağıtılmasına ilişkin hükmün bulunmaması halinde bu farklar, kooperatifin gelişmesine yarayacak işlerde kullanılmak üzere özel bir fonda toplanıyor.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön