06 / 05 / 2024

kooperatif tasfiyesi nedir

kooperatif tasfiyesi nedir

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, 170 haneli yazlık bir sitede hisse sahibi olduğunu aktaran okuyucu, kooperatiflerini tasfiye ettiklerini belirtti. Okuyucu, eski yönetim planının, kurulların ve kararların geçerli olup olmadığını sordu.

Kooperatif tasfiyesi ne kadar sürer?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Bizler, adına ‘tasfiye halinde’ sözcüğü eklenerek varlığını sürdüren bir konut kooperatifinde ev sahibiyiz. Tüm üyelerden işin 2 katından fazla ‘aidat’ adı altında para istiyor. Üye olmayanlar istenen parayı ödemek zorunda mıdır?' sorusunu yanıtladı.

Kooperatif genel kurul toplantı yeter sayısı!

Kooperatif genel kurul toplanamadığı takdirde ilgili bakanlık genel kurulu toplantıya çağırma yetkisine sahip oluyor. Peki, kooperatif genel kurul toplantı yeter sayısı nedir? Karar alma yeter sayısı nedir?

Kooperatif teslimlerinde KDV!

Bir yapı kooperatifi en az 7 gerçek ve 1163 sayılı Kooperatifler kanununda belirtilen tüzel kişilerce kuruluyor. Kooperatif üyelerince belirlenen koşullarda bina inşaatı yapılıyor. Peki, kooperatif teslimlerinde KDV oranı nedir?

Kooperatif denetim kurulu üyelerinin cezai sorumluluğu!

Kooperatif yönetimi denetçiler tarafından denetleniyor. Bunun için genel kurul, denetleme organı olarak en az bir yıl için bir veya daha çok denetçi seçer. Peki, kooperatif denetim kurulu üyelerinin cezai sorumluluğu nedir?

Kooperatif üyesi evini satarsa aidatı kim öder?

Bir kooperatif en az 7 ortak tarafından imzalanacak ana sözleşme ile kuruluyor. Kooperatif üyelerinin aidat gibi bazı sorumlulukları bulunuyor. Peki, kooperatif üyesi evini satarsa aidatı kim öder? Yeni üyenin aidat sorumluluğu nedir?

Miras intikali nedir?

Miras, Veraset yoluyla intikal eden mal, mülk, para ve haklara deniyor. Ölen kimsenin bıraktığı terekenin tasfiyesi ve mirasçılara paylaştırılması gerekiyor. Peki, miras intikali nedir? Miras intikali nasıl yapılır?

Kooperatifin tasfiyesi!

Konutlarını yapmış ve tapularını üyelere dağıtmış kooperatiflerin, Kooperatfiler Kanununun 81. maddesi gereğince tasfiye edilmesi gerekiyor. Peki, kooperatifin tasfiyesi nasıl olur? Kooperatif tasfiye edilirse ne olur?

İflas tasfiyesi nedir?

Resmi tasfiye, hem mirasçıların istemi ile hem de mirasbırakanın alacaklılarının istemi ile yapılabiliyor. Terekedeki taşınmazlar, açık artırma veya bütün mirasçıların kabulü hâlinde pazarlık yoluyla satılıyor. Peki, iflas tasfiyesi nedir?

Kooperatif ortaklık senedi nedir?

Kooperatifler kanunu gereğince, her ortağın üyelik haklarının, ada yazılı ortaklık senedi ile temsil olunması gerekiyor. Peki, kooperatif ortaklık senedi nedir? Kooperatif ortaklık senedi nasıl olur?

TOKİ kooperatif kredisi nedir?

14 Haziran 1997 tarihinde 23019 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Toplu Konut Kredileri Uygulama Yönetmeliği'ne göre kooperatif şirketlerine verilen TOKİ kooperatif kredisi nedir? Kredi şartları nelerdir?

Kooperatif cezaları nelerdir?

Kooperatifler kanunu kapsamında yer alan diğer sorumlulukların yerine getirilmemesi durumunda uygulanacak cezalar nelerdir? Kooperatif cezaları nelerdir? Kooperatif cezai sorumluluğu nedir? İşte sorularınızın yanıtı bu haberde...

Kooperatif kararının iptali!

Kooperatif kararının iptali için dava açma süresi nedir? Kooperatif kararının iptali davası nasıl ve hangi durumlarda açılır? İşte Kooperatifler Kanunu kapsamında yer alan yasal esaslar...

Kooperatif yeni üyelerinin sorumluluğu!

Kooperatifler Kanunu gereğince; Anasözleşmede aksine hüküm olmadıkça kooperatif, alacaklılarına karşı yalnız mamelekiyle sorumlu oluyor. Peki, kooperatif yeni üyelerinin sorumluluğu nedir? İşte Kooperatifler Kanununda yer alan esaslar..

kooperatif tasfiyesi nedir Haberi

kooperatif tasfiyesi nedir

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, 170 haneli yazlık bir sitede hisse sahibi olduğunu aktaran okuyucu, kooperatiflerini tasfiye ettiklerini belirtti. Kooperatifken olan yönetim planının tapu kaydına aynen işlendiğini ifade eden okuyucu, eski yönetim planının, kurulların ve kararların geçerli olup olmadığını sordu. İşte Tamer Heper'in yanıtı...

*****

Eğer bu site bir parsel üzerinde kuruluysa; kooperatifin kat irtifakı ya da kat mülkiyeti kurduğu tarihte tapuya verdiği yönetim planı hala geçerli olur. 

Bu duruma göre hareket edilmesi gerekli. Eğer site birden çok parsel üzerine kuruysa bu durumda toplu yapı sisteminin kurulması gerekir, 2007 yılından önce kurulan bu ve benzeri sitelere her parsel için ayrı yönetim planı yapıldı. 2007 yılından sonra bunların toplu yapı sistemi içinde tekrar tek yönetim planı hazırlanması zorunluluğu geldi....