20 / 05 / 2024

Kooperatifçilik ilkeleri nelerdir

Kooperatifçilik ilkeleri nelerdir

Kooperatif ilkeleri arasında; gönüllü ve herkese açık üyelik, üyeler tarafından gerçekleştirilen demokratik denetim, üyelerin ekonomik katılımı, özerklik ve bağımsızlık ilkeleri bulunuyor. İşte diğer kooperatiflerin ilkeleri...

Kooperatifçilik ilkeleri nelerdir?

Uluslararası Kooperatifler Birliğinin 23 Eylül 1995 tarihinde İngiltere’nin Manchester kentinde yapılan toplantı sonucu belirlenen kooperatifçilik ilkeleri nelerdir? Günümüzde hala uygulanan yedi ilke için haberimizi inceleyebilirsiniz...

İzmir'de Halk Konut 2. Etap için imzalar atıldı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin depremzedeler için Türkiye’de ilk defa İzmir'de start verdiği kooperatifçilik modeli yüzleri güldürmeyi sürdürüyor. Halk Konut 2. Etap için imzalar atıldı. İşte ayrıntılar...

Kooperatifçilik Proje Destek Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik!

Kooperatifçilik Proje Destek Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü 31060 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kooperatiften ev alırken nelere dikkat edilmeli?

Kooperatiften ev alırken nelere dikkat edilmeli? Ev alırken mağdur olmamak için ne yapmalı? Merak edilen soruların yanıtlarını kooperatifçilik konusunda uzman SMMM Evren Özmen verdi.

Batı Koop, Onur İnşaat ve CNT İnşaat'tan işbirliği protokolü!

Kooperatifçilik alanında İzmir'de lider olan Batı Koop, Onur İnşaat ve CNT İnşaat işbirliği ile dar ve orta gelirli aileleri ev sahibi yapmak için bir protokole imza attı.

Kooperatif ortaklığından ayrılma şartları nelerdir?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun ''Kooperatif ortaklığından ayrılma şartları nelerdir?'' sorusunu yanıtladı. İşte o haber...

Pal City 2 Vali Konakları'nın temeli ne zaman atılacak?

Görev aldığı bölgelerde "atom vali" olarak anılan Turan Eren, oluşturduğu 'Garantili Kooperatifçilik' modeli ile yapmış olduğu 3. proje Pal City 2 Vali Konaklarının 17 Mayıs günü temelini atacak.

Turan Eren Antalya'da dev konut projesini hayata geçirecek!

Emekli Antalya Vali Yardımcısı Turan Eren, geliştirdiği "garantili kooperatifçilik" modeli ile dev bir konut projesini daha hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Konut kooperatifçiliğinde mağdur oranı yüksektir!

Denizli Ticaret Odası'nda düzenlenen Kooperatifçilik konulu konferansta konuşan Vali Yardımcısı Tuncay Engin, konut kooperatifçiliğinde mağdur oranının yüksek olduğunu ifade etti. Engin kendisinin de bu mağdurlardan birisi olduğunu aktardı.

Kooperatif genel kurul toplantısı için gerekli evraklar!

Kooperatif Genel kurulu olağan ve gerektiğinde olağanüstü olarak toplanıyor. Kurulun idaresi, ortaklar veya seçilen başkan ve üyeler tarafından sağlanır. Peki, kooperatif genel kurul toplantısı için gerekli evraklar nelerdir?

Kooperatif dağılma sebepleri nelerdir?

Kooperatif adını ancak Kooperatifler kanununa göre kurulmuş teşekküller kullanabiliyor. Kooperatifler kanunen bazı durumlarda ise dağılabiliyor. Peki, kooperatif dağılma sebepleri nelerdir? İşte kooperatif dağılma sebepleri..

Kooperatif denetimini kim yapar?

Kooperatif yönetimi denetçiler tarafından denetleniyor. Peki, kooperatif denetimini kim yapar? Kooperatif denetçisi olarak seçilecek kişilerde aranan özellikler nelerdir? İşte kooperatif denetçileri..

Kooperatif için gerekli evraklar!

Kooperatif kurma süreci ve kooperatif üyelerinin hak ve sorumlulukları 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, kooperatif için gerekli evraklar nelerdir? Kooperatif ana sözleşmesi nasıl hazırlanır? İşte yanıtı..

Ege-Koop'tan 5 bin TL peşinatla ev sahibi olma imkanı!

30 yılda 100 bin kişiyi mülk sahibi yapan Türk kooperatifçilik sektörünün güçlü ve güvenilir kuruluşu Ege-Koop, İzmir'i adeta bir gelin gibi süslemeye, İzmir'e modern kent parçalan kazandırmaya devam ediyor.

Kooperatifçilik ilkeleri nelerdir Haberi

Kooperatifçilik ilkeleri nelerdir

Kooperatiflerin ilkeleri!

Kooperatif ilkeleri, kooperatiflerin kendi değerlerini uygulamaya koyarken esas aldıkları kurallardır.Bunlar: 

1. Gönüllü ve herkese açık üyelik: 

Kooperatifler, cinsel, sosyal, ırksal, siyasal ve dinsel ayırımcılık olmaksızın, hizmetlerinden yararlanabilecek ve üyeliğin sorumluluklarını kabule razı olan herkese açık

gönüllü kuruluşlardır.

2. Üyeler tarafından gerçekleştirilen demokratik denetim: 

Kooperatifler, siyasa oluşturma ve karar alma süreçlerine katılan üyelerince denetlenen demokratik kuruluşlardır. Seçilmiş temsilci olarak hizmet eden erkekler ve kadınlar üyelere karşı sorumludur. Birim kooperatif kuruluşlarında üyeler eşit oy hakkına sahiptir (her üyeye bir oy hakkı). Diğer düzeydeki kooperatif kuruluşlarında ise oy hakkı demokratik bir yaklaşımla düzenlenir.

3. Üyelerin ekonomik katılımı: 

Üyeler, kooperatiflerinin sermayesine adil bir şekilde katkıda bulunur ve bunu demokratik olarak yönetirler. Bu sermayenin en azından bir kısmı genellikle kooperatifin ortak mülkiyetidir.

Çoğunlukla üyeler, üyeliğin bir koşulu olarak taahhüt edildiği üzere...