04 / 05 / 2024

Kooperatifler Kooperatif Birlikleri Kooperatif Merkez Birlikleri ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Muhasebe Yönetmeliği

Kooperatifler Kooperatif Birlikleri Kooperatif Merkez Birlikleri ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Muhasebe Yönetmeliği

Kooperatifler, Kooperatif Birlikleri, Kooperatif Merkez Birlikleri ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Muhasebe Yönetmeliği 28 Ekim 1973 tarihinde 14726 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte yönetmelik esasları...

Kooperatif site yönetimi nasıl değiştirilir? 

Kooperatiflerde site yönetiminin ne zaman ve nasıl kurulucağına ilişkin bilgiler Kooperatifler Kanunu ile Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alıyor. Peki, kooperatif yönetimi nasıl değiştirilir? 

Emlak Konut Konak'ta yeni proje geliştirecek!

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından bugün Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda yapılan yazılı açıklamada Tariş Kooperatif Birlikleri İşbirliği protokolü imzalandı.

Kooperatif tapu harçları 2016!

Kooperatifler, gelirleri ile konut inşa edebiliyor. İnşaat bitiminin ardından kat mülkiyetine geçilmesi için gereken belgelerin hazırlanması ve başvuruların yapılması gerekiyor. Peki, kooperatif tapu harçları 2016 ne kadar?

Kooperatif genel kurul toplantısında oy nasıl kullanılır?

Kooperatifler genel ve olağanüstü kurul toplantıları yapabiliyor. Toplantının konusu toplantı çağrı ve ilanında belirtiliyor. Peki, kooperatif genel kurul toplantısında oy nasıl kullanılır? Kimler oy kullanamaz?

Kooperatif dağılma sebepleri nelerdir?

Kooperatif adını ancak Kooperatifler kanununa göre kurulmuş teşekküller kullanabiliyor. Kooperatifler kanunen bazı durumlarda ise dağılabiliyor. Peki, kooperatif dağılma sebepleri nelerdir? İşte kooperatif dağılma sebepleri..

Kooperatif teslimlerinde KDV!

Bir yapı kooperatifi en az 7 gerçek ve 1163 sayılı Kooperatifler kanununda belirtilen tüzel kişilerce kuruluyor. Kooperatif üyelerince belirlenen koşullarda bina inşaatı yapılıyor. Peki, kooperatif teslimlerinde KDV oranı nedir?

Kooperatif tescil işlemleri!

Kooperatifler en az 7 ortak tarafından imzalanan ana sözleşme ile kurulur. Bakanlığın kuruluşa izin vermesi halinde, kooperatif merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline tescil ve ilan olunur. İşte kooperatif tescil işlemleri..

Kooperatif için gerekli evraklar!

Kooperatif kurma süreci ve kooperatif üyelerinin hak ve sorumlulukları 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, kooperatif için gerekli evraklar nelerdir? Kooperatif ana sözleşmesi nasıl hazırlanır? İşte yanıtı..

Kooperatif üyelik devri nasıl olur?

Genellikle konut inşaatı yapmak için bir araya gelen kooperatifler en az 7 ortak tarafından imzalanacak ana sözleşme ile kuruluyor. Peki, kooperatif kurulduktan sonra üyelerden biri üyeliğini devredebilir mi? Kooperatif üyelik devri nasıl olur?

Kooperatife nasıl üye olunur?

Genellikle konut üretimi için kurulan kooperatifler, tapuların teslim edilmesi ile dağıtılıyor. Kooperatif en az 7 üye ile kuruluyor. Kooperatife nasıl üye olunur? Kooperatife üye olma şartları nelerdir?

1992 yılında yapı kooperatifleri üyelerini mağdur ediyormuş!

1992 yılında İstanbul'da 7 bin toplu yapı kooperatifi bulunuyormuş. Savcılığın yaptığı araştırmaya göre, 2 bin kooperatif mahkemelik olmuş. Birbiri ardına iflas eden kooperatifler, milyonlarca kişinin mağduriyetine yol açıyormuş.

Kooperatif ortaklık şartları neler?

Kooperatif, fertlerin tek tek altından kalkamayacak işleri gerçekleştirilen mükemmel bir dayanışma kuruluşu olarak biliniyor. Peki, kooperatiflere nasıl ortak olunur? Kooperatif ortaklık şartları neler?

Kooperatif sözleşmesi nasıl feshedilir?

Kooperatifler, ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek veya geçimlerine ait ihtiyaçlarını işgücü ve parasal katkılarıyla karşılıklı yardımlaşmak amacıyla kuruluyor. Peki, kooperatif sözleşmesi nasıl feshedilir?

Kooperatifler Kooperatif Birlikleri Kooperatif Merkez Birlikleri ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Muhasebe Yönetmeliği Haberi

Kooperatifler Kooperatif Birlikleri Kooperatif Merkez Birlikleri ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Muhasebe Yönetmeliği

Kooperatifler ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Muhasebe Yönetmeliği!


KOOPERATİFLER, KOOPERATİF BİRLİKLERİ, KOOPERATİF MERKEZ BİRLİKLERİ VE TÜRKİYE MİLLİ KOOPERATİFLER BİRLİĞİ MUHASEBE YÖNETMELİĞİ


Yayımlandığı R.G. : 28.11.1973 - 14726


        Amaç ve kapsam:

        Madde 1- 1163 sayılı Kooperatifler Kanununa göre kurulan kooperatiflerin, kooperatif birliklerinin ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliği' nin muhasebe usulleri ve tutacakları defterler hakkında bu Yönetmelik hükümleri uygulanır.


BİRİNCİ BÖLÜM


        Tutulacak defterler:

        Madde 2- Kooperatifler ve bunların üst kuruluşları aşağıda belirtilen defterleri tutarlar.

        a) Kanuni defterler,

        b) Diğer kanuni defterler,

        c) Yardımcı defterler.

        A) Kanuni defterler:


        213 sayılı Vergi Usul Kanununun 182 ve 6762 sayılı Türk...