22 / 05 / 2024

kooperatifler kurumlar vergisine tabi mi

kooperatifler kurumlar vergisine tabi mi

Kooperatifler Kanunu esaslarına göre kooperatifler kurumlar vergisine tabi midir? Kooperatifler kurumlar vergisinden muaf mıdır? Kooperatifler damga vergisinden muaf mıdır? İşte 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu hükümleri...

Kurumlar vergisi mükelleflerinin sayısı son 5 yılda yaklaşık yüzde 39 arttı!

Sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler ile iş ortaklıklarının kazançlarının tabi olduğu kurumlar vergisi mükellef sayısı son 5 yılda yüzde 38,6 artarak ağustos ayı itibarıyla 1 milyon 35 bin 976'ya yükseldi. İşte haberin detayları…

Kurumlar vergisi için artan oranlı tarife önerisi!

Vergi oranı artışının 2021 yılının ikinci çeyreği içerisinde, 2021 yılını kapsayacak şekilde yapılması firmaları negatif yönde etkileyebilir. Kurumlar vergisindeki artış, beklenen faydayı sağlamayacak. Kurumlar vergisinde gelir vergisine benzer şekilde artan oranlı bir vergi tarifesi uygulanabilir.

Kurumlar vergisine indirim geliyor!

Hükümet 2021 yılı ve sonrasında uygulanmak üzere kurumlar vergisinde 'sürpriz bir oran' üzerinde çalışıyor. Kurumlar Vergisi'nde oran, ciro kriterleri baz alınarak yüzde 15 ile 18 arasında değişecek. Bu kapsamda uygulanacak oranlara 10 milyon lira sınırı getirileceği belirtildi.

Sürpriz indirim! Kurumlar vergisine 'ciro' düzenlemesi!

Hükümet 2021 yılı ve sonrasında uygulanmak üzere kurumlar vergisinde 'sürpriz bir oran' üzerinde çalışıyor. Kurumlar Vergisi'nde oran, ciro kriterleri baz alınarak yüzde 15 ile 18 arasında değişecek. Bu kapsamda uygulanacak oranlara 10 milyon lira sınırı getirileceği öğrenildi.

Kurumlar vergisinden muaf olan kazançlar neler?

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5/f maddesi kapsamında Kurumlar Vergisi'ne tabi olmayan kazançlar bulunuyor. Peki bunlar neler? İşte Kurumlar vergisine tabi olmayan kazançlar...

OHAL kapsamında kapatılan kurumların gayrimenkulleri ne olacak?

21 Temmuz'da 3 ay süreliğine ilan edilen olağanüstü hal kapsamında bazı kurum ve kuruluşlar hakkında kapatma kararı alınıyor. Peki, OHAL kapsamında kapatılan kurumların gayrimenkulleri ne olacak?

Metag İnşaat 2015 kurumlar vergisi beyannamesini yayınladı!

Metag İnşaat Ticaret, Kamu Aydınlatma Platformu'nda açıklama yaptı. Meta İnşaat 2015 yılı kurumlar vergisi beyannamesini yayınladı.

Kurumlar vergisi beyannameleri için son gün yarın!

Kurumlar Vergisi beyannamelerinin iletilmesi için verilen ek süre yarın sona eriyor. Beyannamelerin verilme süresi Gelir İdaresi Başkanlığına gelen talepler doğrultusunda 2 Mayıs'a kadar uzatılmıştı.

Anka Eğitim Kurumları Sakarya'da ortaokul açacak!

Profesör Dr. Murat Tosun'un, eğitim politikaları ve geleceğini şekillendirdiği Anka Eğitim Kurumları Ortaokul 5.6.7 ve 8. sınıflar için, Ortaokulu Şehrin en güzide yerinde açıyor.

IKEA Türkiye son beş yılda 7,2 milyar Euro kurumlar vergisi ödedi!

IKEA Türkiye, "2015 mali yılında IKEA Group, faaliyet gösterdiği ülkelerde toplam 822 milyon avro civarında kurumlar vergisi ödemiş olup, bu ödediği tutar yaklaşık yüzde 20 efektif kurumlar vergisi oranına denk gelmektedir" açıklamasında bulundu.

Kamu kurumlarının kira maliyeti yüzde 72 arttı!

Maliye Bakanlığı’nın verileri kamu kurumlarının hizmet binaları ve taşıtlarına ödedikleri kira bedellerindeki yükselişi ortaya koydu. Hizmet binası kiraları yüzde 72, taşıt kiraları yüzde 30 arttı.

Atakule GYO kurumlar geçici vergi beyannamesini yayınladı!

Atakule Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı kurumlar geçici vergi beyannamesini yayınladı. Söz konusu beyanname Vergi Dairesi'ne sunuldu ve Sermaye Piyasası Mevzuatına göre düzenlendi.

Uğur Eğitim Kurumları İzmir'e yatırım yapacak!

BAHÇEŞEHIR Uğur Eğitim Kurumları (BUEK) Başkanı Enver Yücel İzmir'de eğitime yeni yatırım yapacaklarının müjdesini vererek hedeflerinin dünyaya entegre olmuş bireyler yetiştirmek olduğunu söyledi.

kooperatifler kurumlar vergisine tabi mi Haberi

kooperatifler kurumlar vergisine tabi mi

Kooperatifler vergi öder mi?

Kooperatifler ile ilgili olarak en çok merak edilen hususlar arasında  kooperatiflerin vergi mükellefi olup olmadığı hususu yer alıyor.


Peki, Kooperatifler Kanunu esaslarına göre kooperatifler kurumlar vergisine tabi midir? Kooperatifler kurumlar vergisinden muaf mıdır? Kooperatifler damga vergisinden muaf mıdır?


Kooperatiflerin muaf tutulduğu vergiler, kanun kapsamında madde 93'te açıklanıyor. Kanun esaslarına göre,  kooperatifler damga vergisi ödemelerinden muaf tutuluyor.


Madde 93 – 

1. Kooperatifler, kooperatif birlikleri, kooperatif merkez birlikleri ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliği;

             

a) Birbirlerinden ve ortaklarından  aldıkları faiz ve komüsyonlar ile ortaklarına kefalet etmeleri dolayısiyle bunlardan aldıkları paralar, banka ve Sigorta Muameleleri Vergisinden,

             

b) Her nevi defterlerin ve anasözleşmelerin tasdiki ve açılış tasdiklerinde sayfalarının mühürlenmesi her nevi harçtan ve Damga Vergisinden,

 ...