27 / 04 / 2024

Sürpriz indirim! Kurumlar vergisine 'ciro' düzenlemesi!

Sürpriz indirim! Kurumlar vergisine 'ciro' düzenlemesi!

Hükümet 2021 yılı ve sonrasında uygulanmak üzere kurumlar vergisinde 'sürpriz bir oran' üzerinde çalışıyor. Kurumlar Vergisi'nde oran, ciro kriterleri baz alınarak yüzde 15 ile 18 arasında değişecek. Bu kapsamda uygulanacak oranlara 10 milyon lira sınırı getirileceği öğrenildi.



Ekonomiyi canlı tutmak, şirketlerin istihdam ve cirolarını yükseltmek için çalışmalarda bulunan ekonomi yönetimi, kurumlar vergisi oranında önemli bir indirim yapmak için çalışmalar gerçekleştirdi. 

Dünya'dan Çiğdem Yücesoy Subaşı'nın haberine göre; iş dünyasının kurumlar vergisi oranında indirim isteği üzerine, hükümette karşılık bulduğu, 2021 ve sonrası kurum kazançlarına uygulanacak kurumlar vergisi oranıyla ilgili sürpriz bir indirim yapılacağı ortaya çıktı. Önümüzdeki yıldan sonra kurumlar vergisinin yüzde 15-18 aralığında uygulanacağı düşünülüyor.

Küresel salgının etkisi ile birlikte ekonomi ve piyasalarda yaşanan sıkışıklığı aşmayla ilgigi önlem almak isteyen hükümet, bu kez kurumlar vergisi oranında indirim yapmak için harekete geçti. Gerçekleştirilen çalışma 2021 yılı ve sonrası için ciro bazında kurumlar vergisi oranı uygulamasını kapsıyor.

Kurumlar Vergisi'nde ciro bazlı sistem ele alınacak, Kurumlar Vergisi'ni yüzde 15 düzeyine düşürme yönünde hazırlıklar yapılıyor. İndirim uygulaması için 10 milyon lira ciro sınırı getirilmesi amaçlanıyor.

Sürpriz vergi indiriminin iş dünyasında memnuniyetle karşılanması bekleniyor. Konu ile ilgili çalışmanın kısa süre içerisinde tamamlanarak ekim ayı içerisinde yasa haline getirilmesi öngörülüyor.

Geçici olarak yüzde 22’ye çıkarılmıştı

2017'de gerçekleşecek değişiklik kapsamında, kurumlar vergisi oranı 2018, 2019 ve 2020 yılları kurum kazançlarına uygulanmak üzere geçici olarak yüzde 20 iken yüzde 22 oldu. Üç yıllık bir dönemi kapsayan bu uygulamanın süresi, 31 Aralık’ta sona eriyor. Herhangi bir değişiklik olmadığı takdirde, 2021 ve sonraki yıllar kurum kazançlarına yeniden yüzde 20 kurumlar vergisi uygulanacak.

Kurumlar vergisinden muaf olan kazançlar neler?

Gayrimenkul ve konut fonları kurumlar vergisinden muaf!


Geri Dön