18 / 05 / 2024

kooperatifler vergi öder mi

kooperatifler vergi öder mi

Kooperatifler Kanunu esaslarına göre kooperatifler kurumlar vergisine tabi midir? Kooperatifler kurumlar vergisinden muaf mıdır? Kooperatifler damga vergisinden muaf mıdır? İşte 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu hükümleri...

Kira stopajını kim nereye öder?

Kira stopajı, Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesi uyarınca kiraya verilen taşınmaz mallar üzerinden alınan bir vergidir. Belirli dönemlerde belirli tarafların ödemesi gereken bu vergi bazı özelliklere sahiptir. Peki kira stopajını kim nereye öder? İşte kira stopajıyla ilgili bilgiler...

Kira gelir vergisi nedir? Kim öder?

Kira gelir vergisi, belirli bir taraf aracılığıyla ödenmesi gereken bir vergi türüdür. Bu vergiyi kiracının ödeme yükümlülüğünün olup olmaması merak konusudur. Bu önemli konuda bilinmesi gereken bazı önemli unsurlar vardır. Peki kira gelir vergisi nedir ve kim öder? İşte detaylar...

Kira stopaj nedir? Kira Stopajını kim öder?

Kira stopajı; Gelir Vergisi Kanunun 94. maddesi kapsamında kiraya verilen mallar üzerinden kesilen vergi olarak ifade ediliyor. Peki, Kira stopaj nedir? Kira Stopajını kim öder? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Çevre temizlik vergisi nereye ödenir? Çevre temizlik vergisini kimler öder?

Halk arasında çöp vergisi olarak da ifade edilen çevre temizlik vergisi konut, işyeri, fabrika ve benzeri taşınmazlar için ödenen bir vergi türü olarak karşımıza çıkıyor. Peki,  Çevre temizlik vergisi nereye ödenir? Çevre temizlik vergisini kimler öder?

Gayrimenkul sahipleri Nisan ayında hangi vergileri öder?

Taşınmaz mal sahipleri belli dönemlerde vergi ödemekle mükellef oluyor. Peki, gayrimenkul sahipleri Nisan ayında hangi vergileri öder?

Emlak vergisini alıcı mı satıcı mı öder?

Emlak vergisi, gayrimenkul sahipleri tarafından her sene ödenen vergi oluyor. Peki, taşınmazın satılması halinde o yılın emlak vergisini alıcı mı satıcı mı öder? İşte yanıtı...

Bir tane evi olan emlak vergisi öder mi?

1 Mart'ta başlayan emlak vergisi ödemeleri devam ederken, vergi ödemelerinden kimlerin muaf olduğu merak ediliyor. Peki, bir tane evi olan emlak vergisi öder mi? Muafiyet için hangi şartlar aranıyor?

Emekli kira gelir vergisinden muaf mı?

Emekliler, belli koşullarda emlak vergisi ödemelerinden muaf tutuluyor. Peki, emeklinin kira geliri varsa vergi öder mi? Emekli kira gelir vergisinden muaf mı?

Geliri olmayan kira vergisi öder mi?

1 Mart itibarıyla kire gelir vergisi beyanname ve 1. taksit dönemi başladı. Kira gelirinden başka geliri olmayan kimseler vergi mükellefi olup olmadıklarını merak ediyor. Peki, geliri olmayan kira vergisi öder mi?

Şirkete ait konutlarda oturan patronlar vergi öder mi?

Dünya Gazetesi köşe yazarı Abdullah Tolu bugünkü köşesinde şirketlere ait konutlarda yaşayan patronların vergi ödemelerini kaleme aldı. 

Kira ve değer artış kazancı vergisini kimler öder? 

Vergi dönemi için son bir hafta. Kira ve değer artış kazancı vergisi ikinci taksit ödemeleri 1 Temmuz ile 31 Temmuz arasında yapılabilecek. Peki kira ve değer artış kazancı vergisini kimler öder? 

Emlak ve çevre temizlik vergisini kiracı mı öder?

Kimi mal sahipleri kiradaki gayrimenkulü için vergi mükellefinin kimin olması gerektiğini sorgulayabiliyor. Peki, emlak ve çevre temizlik vergisini kiracı mı öder? Vergi mükellefi kimdir?

Mesken kira gelir vergisi 2. taksiti hesaplama 2017!

Kira gelir vergisini belirlenen istisna sınırından yüksek oranda gelir elde eden kimseler ödüyor. Peki mesken sahipleri ne kadar vergi öder? İşte mesken kira gelir vergisi 2. taksiti hesaplama 2017 örneği..

kooperatifler vergi öder mi Haberi

kooperatifler vergi öder mi

Kooperatifler vergi öder mi?

Kooperatifler ile ilgili olarak en çok merak edilen hususlar arasında  kooperatiflerin vergi mükellefi olup olmadığı hususu yer alıyor.


Peki, Kooperatifler Kanunu esaslarına göre kooperatifler kurumlar vergisine tabi midir? Kooperatifler kurumlar vergisinden muaf mıdır? Kooperatifler damga vergisinden muaf mıdır?


Kooperatiflerin muaf tutulduğu vergiler, kanun kapsamında madde 93'te açıklanıyor. Kanun esaslarına göre,  kooperatifler damga vergisi ödemelerinden muaf tutuluyor.


Madde 93 – 

1. Kooperatifler, kooperatif birlikleri, kooperatif merkez birlikleri ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliği;

             

a) Birbirlerinden ve ortaklarından  aldıkları faiz ve komüsyonlar ile ortaklarına kefalet etmeleri dolayısiyle bunlardan aldıkları paralar, banka ve Sigorta Muameleleri Vergisinden,

             

b) Her nevi defterlerin ve anasözleşmelerin tasdiki ve açılış tasdiklerinde sayfalarının mühürlenmesi her nevi harçtan ve Damga Vergisinden,

 ...