27 / 04 / 2024

Kira stopajını kim nereye öder?

Kira stopajını kim nereye öder?

Kira stopajı, Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesi uyarınca kiraya verilen taşınmaz mallar üzerinden alınan bir vergidir. Belirli dönemlerde belirli tarafların ödemesi gereken bu vergi bazı özelliklere sahiptir. Peki kira stopajını kim nereye öder? İşte kira stopajıyla ilgili bilgiler...



KİRA STOPAJI NEDİR?

Stopaj kelimesi, kiracılar tarafından ödenen bir vergi türünü ifade ederek ön kesinti anlamına gelir.  Kira stopaj vergisi, Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. Maddesi tarafından düzenlenir ve ticari amaçlı kiraya verilen taşınmazlar üzerinden kesilir. 

Kira stopajı, ticari gayrimenkulleri kiraya veren sahibi tüzel veya gerçek kişiler için brüt kira bedeli üzerinden hesaplanan bir vergidir. Diğer bir ifadeyle verginin kaynağından kesilmesi durumu da kira stopajı olarak adlandırılır.

KİRA STOPAJINI KİM ÖDER?

Kira stopajı, tüzel kişiler tarafından kiralama işlemleri sırasında kesilmeli ve ödenmelidir. Bu stopaj vergisi, kira gelirinin kaynağından kesilerek tahsil edilir ve kiracının sorumluluğundadır. 

Kira stopajını kim nereye öder?

KİRA STOPAJI NASIL HESAPLANIR?

Kira stopajı, kira sözleşmesinde belirtilen brüt kira bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmelidir. Brüt kira bedelinin %20’si stopaj oranı olarak hesaplanıyor. Kira sözleşmesinde brüt kira bedeli belirtilmediyse, brüt kira bedelini hesaplamak için net kira bedeli kullanılabilir. Bunun için net kira bedelini 1,25 ile çarparak brüt kira bedelini bulunur. Diğer bir yöntemle de net kira bedelini 0,80'e bölerek hesaplanır.

4.000 lira brüt kira bedeli olan bir işyerinin %20'si, yani 800 lira stopaj vergisi olarak hesaplanır. Bu stopaj vergisi, kiracı tarafından ödenmesi gereken bir yükümlülüktür. Geriye kalan 3.200 lira, gayrimenkul sahibine ödenecek net kira bedelidir. Kira stopajı her ay düzenli olarak ödenmesi gereken bir vergidir, çünkü kiracının her ay kira bedelini öderken kesilir.

KİRA STOPAJI VERGİSİNİN AMACI NEDİR?

Kira stopajı vergi gelirlerinin daha hızlı tahsil edilmesini sağlıyor. Tahsil süresi uzadıkça, vergi kaybı riski artar ve bu da toplam vergi gelirlerinin azalmasına neden olur. Bu nedenle vergi tahsilat sürecini hızlandırmak kira stopajıyla mümkündür. Aynı zamanda vergi kaybı ve kaçağını engeller ve net gelir kazananların vergi yükünü azaltır.

Bakan Tunç duyurdu! 20 bin ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiriyor! Kira uyuşmazlığında 10 bin 46 dosyada anlaşmaya varıldı

İş yeri kasım ayı kira artış oranı açıklandı mı? Kira artış oranı yüzde kaç oldu?

Kiracıların kirayı elden vermesi suç mu? Elden kira veren kiracıya ne ceza verilir?


Geri Dön