30 / 04 / 2024

Koruma alanı nedir

Koruma alanı nedir

Bilim insanları yaptığı araştırmada dünya çapında koruma altına alınan bölgelerin üçte birine insanların zarar verdiğini ortaya çıkardı.

Koruma havza alanı nedir?

Koruma havza alanı nedir? Bu alanlarda yapılan özel hüküm belirleme çalışması ve özel planlama çalışması ne ifade ediyor? Gibi koruma alanları ile ilgili merak ettikleriniz bu haberde...

Koruma alanı nedir?

Nadir bulunan ve mutlaka korunması gerekli olan alanları koruma alanı kapsamına giriyor. Peki koruma alanı nedir, detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Rezerv alan nedir? 'Kentsel Dönüşüm Kanunu' rezerv yapı alanı tanımını değiştirdi mi?

Yeni Kentsel Dönüşüm Yasası'na ilişkin tartışmalar devam ediyor. Özellikle Hatay Defne'nin rezerv alanı ilan edilmesinin ardından "Rezerv alan nedir?" sorusu soruluyor. Rezerv alan nedir? 'Kentsel Dönüşüm Kanunu' rezerv yapı alanı tanımını değiştirdi mi?

Mücavir alan nedir? Mücavir alan sınırları nasıl belirlenir? 

Mücavir alan, belediye sınırları haricinde bulunan ancak imar mevzuatı gereği belediyelerin denetim ve sorumluluğu altında olan arazi parçalarını ifade eder. Bu durumda mücavir alan nedir, mücavir alan sınırları nedir ve mücavir alan sorgulama gibi sorular önem kazanıyor.

İnşaat alanı nedir? İnşaat alanı nasıl hesaplanır?

Herhangi bir binanın arsa içindeki kurulum alanını belirlemeye yarayan inşaat alanı, yeni bir yapının oluşturulma sürecinde önemlidir. Bu alan, alıcı, satıcı ve müteahhit tarafından bilinmelidir. Peki inşaat alanı nasıl hesaplanır ve nasıl öğrenilir? İşte inşaat alanı hakkındaki tüm detaylar…

Sit alanı nedir? Sit alanı nasıl kaldırılır?

Ülkede yer alan kültürel ve tarihi miraslar, kıymetli ve arkeolojik değere sahip olduğu için koruma altına almaktadır. Özel kanuni düzenlemeler ile koruma altına alınarak zarar görmesi ve halka açık olması söz konusu değildir. Bu konularda sit alanı kavramı zaman zaman duyulur. 

Arsanın sit alanı olup olmadığı nasıl anlaşılır? Sit alanı olduğu nerden öğrenilir?

Arsa konusunda önemli bir konu olan sit alanı, çoğu gayrimenkul işlemlerinde merak edilmektedir. Arsanın sit alanı dahilinde olması, arsa sahiplerini ilgilendirmektedir. Peki sit alanı nedir, arsa sit alanı olduğunda ne olur? İşte buna benzer tüm merak edilen soruların yanıtları haberin devamında…

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından doğal sit-nitelikli doğal koruma alanı ilanı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Bursa Nilüfer'deki Balat Kent Ormanı, "doğal sit-nitelikli doğal koruma alanı" olarak tescillendi.

Meriç Nehri 'doğal sit alanı' ilan edildi!

Türkiye ile Yunanistan sınırı olan Edirne'deki Meriç Nehri, doğal sit alanı ve nitelikli koruma alanı ilan edildi. 

Muğla Sığla Ormanları koruma alanı olarak tescillendi!

Muğla İli, Ortanca ve Dalaman ilçelerinde yer alan, Ortaca-Dalaman Sığla Ormanları Doğal Sit Alanı ''Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı'' olarak tescil edildi.

4 ildeki bazı bölgeler koruma alanı kapsamına alındı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından Edirne, Antalya, Tekirdağ ve Kocaeli'nde bazı alanlar, "Nitelikli Doğal Koruma Alanı", "Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" ve "Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı" şeklinde tescillendi.

Hasan Tok: Ergene'deki arazi mutlak koruma alandır!

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Tok, Çorlu/Ergene kesimindeki Marmaracık köyü sınırlarında bulunan tarım arazisinin mutlak koruma alanı olduğunu dile getirdi. Hürriyet köşe yazarlarından Yalçın Bayer söz konusu araziyi kaleme aldı.

Tekirova, Adrasan, Gelidonya Burnu Arası doğal sit alanı ilan edildi!

Antalya'nın Kumluca ilçesinde yer alan Tekirova- Adrasan- Gelidonya Burnu Arası 'nitelikli koruma alanı'  ilan edildi. Bölgenin 'doğal sit-kesin korunacak hassas alan' tesciliyle ilgili idari sürecin ise devam ettiği ifade edildi. 

4 ilin sit alanları 'koruma alanı' olarak tescillendi!

Zonguldak, Denizli, Isparta ve Konya'da bulunan bazı doğal sit alanları, doğal koruma, sürdürülebililir koruma, kontrollü kullanım ve nitelikli doğal koruma alanı olarak tescillendi.

Cengiz Holding Cennet Koyu’nda plaj mı yapacak?

Muğla Bodrum'da Göl Mahallesi, Cennet Koyu’nda Mehmet Cengiz'e ait Cengiz Holding’in bünyesinde yer alan Bodrumbir Turizm Yatırım A.Ş, 4 adet mendirek yapısı ile 2 adet plaj yapmayı hedefliyor. Proje alanı kültür varlıkları, tabiat varlıkları, SİT ve koruma alanı içerisinde bulunuyor. 

Koruma alanı nedir Haberi

Koruma alanı nedir

Bilim insanları, dünya çapında koruma altına alınan bölgelerin üçte birine insanların zarar verdiğini ortaya çıkardı.

Yeni yayınlanan araştırmaya göre altı milyon kilometrekare büyüklüğündeki orman, park ve koruma alanı madencilik, ormancılık ve çiftçilik faaliyetleri sebebiyle zarar görüyor.

Hükümetler belli bölgeleri koruma altına almak için kolaylıkla adım atsa da bunun için gerekli olan fon ve denetimi sağlama konusunda yetersiz kalıyor. Bu durum hem yoksul hem de zengin ülkeler için geçerli. Araştırmacılara göre biyoçeşitliliğin sert bir şekilde azalmasının sebebi de bu.

Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 1992 yılında imzalandığından beri koruma altındaki alanlar iki katına çıkarak toprakların yüzde 15'ine, okyanusların ise yüzde 8'ine genişledi.

Fakat alanlar büyüse de bu alanlarda yol, enerji nakil hatları ve hatta kent inşaatları sürebiliyor.

BBC'ye konuşan Queensland Üniversitesi'nden Prof. James Watson, "Bu alanların...