24 / 11 / 2024

Külliyelerin mimarisi

Külliyelerin mimarisi

Geleneklerimizi ve Geleceğimizi Araştırma Tasarım ve Tanıtma Derneği tarafından Türkiye'deki külliyeler tarihi ve mimari serüveni kayıt altına alınacak.

Kahramanmaraş'ın mimarisi sil baştan değişiyor! Konutlar artık 5 kattan fazla yapılmayacak!

Kahramanmaraş'ın Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz, meydana gelen 6 Şubat depremlerinin ardından konutların artık yatay mimari esas alınarak yapılacağını ve 5 kattan fazla olmayacağını açıkladı.

Ordu Küçük Sanayi Sitesi'nde kentsel dönüşüm başlıyor!

Ordu Büyükşehir Belediyesi, şehrin mimarisi, dokusu ve görsel estetiğinin sistematik bir şekilde gerçekleşmesi amacıyla Küçük Sanayi Sitesi'nde kentsel dönüşüm çalışmalarını başlatıyor.  

Büyükçekmece mimarisi ile dikkat çeken yeni camisine kavuşuyor!

Büyükçekmece Belediyesi, ilçeye yeni, modern ve depreme dayanıklı ibadethaneler kazandırmaya devam ediyor. Büyükçekmece Belediyesi ile Gürsu ailesinin katkılarıyla Celaliye Mahallesi’nde inşa edilen cami mimarisi ile İstanbul’un en ayrıcalıklı camilerinden olmaya aday.

İstanbul Havalimanı ‘Kovid-19 Havacılık Sağlık Emniyeti Protokolü’nü imzaladı!

Benzersiz mimarisi, güçlü alt yapısı, üstün teknolojisi ve sunduğu üst düzey yolcu deneyiminin yanı sıra henüz ilk yılında küresel aktarma havalimanı olarak havacılık sektöründe yerini alan İstanbul Havalimanı, EASA tarafından hazırlanan ‘Kovid-19 Havacılık Sağlık Emniyeti Protokolü’nü imzaladı.

Levent'teki caminin mimarisi nasıl olmalı?

Merkez Bankası’nın Beşiktaş Levent’teki banka kulelerinin arasında bulunan 18 dönümlük arazisinde cami inşaatı başlatıldı. Peki Levent'teki caminin mimarisi nasıl olmalı? İşte  Fatih Altaylı'nın yeni cami mimarisi hakkındaki yazısı...

İzmit'teki 8 katlı bina mimarisi ile hayret ettiriyor!

Kocaeli İzmit'te, 8 katlı bina ilginç mimarisi ile dikkat çekiyor. Bir cephesinde büyük bir oda, 2 metre genişliğindeki diğer cephesinde ise koridor ve mutfak planıyla yapılan bina, korkuya sebep oluyor.

Elips Tasarım Mimarlık imzalı B_Hhouse'a, European Property Awards ödülü!

Elips Tasarım Mimarlık tarafından tasarlanan “B_House”, uluslararası arenada mimari ve iç mimari projelerin yarıştığı European Property Awards 2019’da “Architecture Single Residence” (Tekil Konut Mimarisi) kategorisinde ödül kazandı…

Yönetmen Mehmet Taşdiken Konya'da köy kurdu! 

Konya'da yönetmen ve yapımcı Mehmet Taşdiken'in öncülüğünde köy kuruldu. Kurulan köy sade mimarisi ve huzurlu ortamıyla ilgi çekiyor. 

Çekmeköy'e yeni kültür merkezi müjdesi!

Büyükşehir kanunu ile mahalle statüsüne kavuşan eski köylerde, Köy Konağı mimarisi ile dizayn edilen kültür merkezleri çalışmaları başladı. Merkezlerin içinde Kütüphane, eğitim alanı, etkinlik salonları bulunacak.

Almanya'da 'Batı'da İslam Mimarisi' sergisi açıldı!

Almanya Köln'de "Avrupa’daki Camiler: Batı’da İslam Mimarisi" temalı fotoğraf sergisi açıldı.

Seba Küçükbük Evleri Mayıs 2019'da teslim edilecek!

Seba Küçükbük Evleri sadece yazlık bir proje değil. 4 mevsime uygun mimarisi, yerleşime yakınlığı ve hizmetleriyle her zaman keyifle yaşanabilecek bir hayat sunuyor. 

Osmangazi Demirtaş Kültür Merkezi tamamlanıyor!

Osmangazi Belediyesi tarafından hayata geçirilen Demirtaş Kültür Merkezi, modern mimarisi ve estetik görünümü ile dikkat çekiyor.

Sakarya yatay mimarisi ile öne çıkıyor!

SABAH İl Buluşmaları’nın 7’ncisi Sakarya’da gerçekleştirildi. Toplantıda Sakarya’nın kültürel ve ekonomik konumu gibi önemli konular masaya yatırıldı. Şehir yatay mimari çalışmaları ve çevre yatırımları ile ön plana çıktı.

Külliyelerin mimarisi Haberi

Külliyelerin mimarisi

Geleneklerimizi ve Geleceğimizi Araştırma Tasarım ve Tanıtma Derneği (GELard) tarafından Türkiye'deki külliyelerin tarihi ve mimari serüvenini kayıt altına alınarak kitaplaştırılacak.


Dernek başkanı Prof. Dr. Haluk Pamir, Cumhurbaşkanlığı'nın himayesinde gerçekleşecek proje hakkında konuştu. Pamir, önümüzdeki yıllarda yeni külliyelerin de inşa edileceğini belirtti.


Pamir, medeniyetimizin etkin yerleşimlerinden oluşan toplumsal yaşamın semt merkezlerini külliyelerin şekillendirdiğini, GELard olarak külliyelerin taşıdığı topluluk anlayışlarını ve yapılaşmalarını geleceğe dönük araştırmayı amaçladıklarını açıklandı.


63 külliyede çalışma gerçekleştirileceğini söyleyen Pamir, ''İlk etapta 2 yılda 20 külliyede çalışma tamamlanacak. Önce Üsküdar Külliyelerinden başlanacak. Daha sonra Tarihi Yarımada Külliyeleri ile ilk etap tamamlanacak. İlk etabın yayınları 2018 ve 2019 yaz aylarında gerçekleştirilecek. Her külliye 10 değişik uzman tarafından, mimarisi, mimarı, tezyinatı, kentle ilişkisi, vakfiyesi, haziresi, tarihsel bağlamı, dönemsel kullanımları ve olayları, güncel kullanımı...