Külliyelerin mimarisi mercek altında!
Geleneklerimizi ve Geleceğimizi Araştırma Tasarım ve Tanıtma Derneği tarafından Türkiye'deki külliyeler tarihi ve mimari serüveni kayıt altına alınacak.
Geleneklerimizi ve Geleceğimizi Araştırma Tasarım ve Tanıtma Derneği (GELard) tarafından Türkiye'deki külliyelerin tarihi ve mimari serüvenini kayıt altına alınarak kitaplaştırılacak.
Dernek başkanı Prof. Dr. Haluk Pamir, Cumhurbaşkanlığı'nın himayesinde gerçekleşecek proje hakkında konuştu. Pamir, önümüzdeki yıllarda yeni külliyelerin de inşa edileceğini belirtti.
Pamir, medeniyetimizin etkin yerleşimlerinden oluşan toplumsal yaşamın semt merkezlerini külliyelerin şekillendirdiğini, GELard olarak külliyelerin taşıdığı topluluk anlayışlarını ve yapılaşmalarını geleceğe dönük araştırmayı amaçladıklarını açıklandı.
63 külliyede çalışma gerçekleştirileceğini söyleyen Pamir, ''İlk etapta 2 yılda 20 külliyede çalışma tamamlanacak. Önce Üsküdar Külliyelerinden başlanacak. Daha sonra Tarihi Yarımada Külliyeleri ile ilk etap tamamlanacak. İlk etabın yayınları 2018 ve 2019 yaz aylarında gerçekleştirilecek. Her külliye 10 değişik uzman tarafından, mimarisi, mimarı, tezyinatı, kentle ilişkisi, vakfiyesi, haziresi, tarihsel bağlamı, dönemsel kullanımları ve olayları, güncel kullanımı ve alternatifleri, vb. ile değerlendirilecek. Bunlar kitap ve film olarak yayınlanacak. Külliyelerin modelleri ve animasyonları hazırlanacak. Külliyeler tek tek incelenirken medeniyetimiz çalışmaları sürdürülecek ve geçmiş medeniyet birikimimiz ile gelecek medeniyet tasavvurumuz üzerine üç konferans yapılacak ve iki kitap yayınlanacak'' şeklinde konuştu.
Yeni Şafak