03 / 05 / 2024

kurdaki yükseliş yan etkileri

kurdaki yükseliş yan etkileri

Dünya Gazetesi köşe yazarı olan Gizmen Nalbanlı bugünkü yazısında kurdaki yükselişin yan etkilerini anlattı. İşte o yazı...

Doların yükselişindeki sır perdesi aralandı! Sorular cevaplandı! Yükseleceğini anlatmıştım...

Eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara, doların yükselişinin ardındaki sır perdesini aralayarak soruları yanıtladı. 

Dolarda ‘sınırlı yükseliş’ sürüyor! Seçim öncesi dolar TL kuru ne olur? Euro-dolar paritesinde kritik seviye aşılır mı?

Küresel piyasalardaki belirsizliklerin yanı sıra yurt içinde mayıs ayında yapılacak seçimler öncesinde dövizde hareketli saatler yaşanıyor. Dolar TL kuru her gün sınırlı bir şekilde yükselişine devam ederken, dövizin seçime kadar nasıl bir seyir izleyeceği merak ediliyor.

Altın fiyatları nereye gidiyor? Altında yükseliş sürecek mi? Uzmanlar yanıtladı

Küresel piyasalardaki belirsizlikler nedeniyle altın fiyatlarındaki yükseliş devam ediyor. Peki, bu yükseliş daha ne kadar devam edecek? Küresel piyasalardaki bazı risklere dikkat çeken uzmanlar, altında 2023 tahminlerini açıkladı.

Gram altın ve çeyrek altında yükseliş start aldı! Altını olanlar havalara uçacak! 22 Ocak 2023 canlı altın fiyatları

Altın fiyatlarında yükseliş devam ederken milyonlarca vatandaş bugün altın ne kadar oldu? sorusuna yanıt arıyor. Peki, bugün gram, çeyrek, tam altın ne kadar, kaç TL? İşte detaylar... 

Kripto paralarda yükseliş devam edecek mi? Bitcoin’de kritik seviye nedir? İşte tahminler

ABD Adalet Bakanlığı’nın açıklamaları ve Genesis borsasına ilişkin haberlerin ardından kısa süreli düşüşler yaşayan kripto para piyasası yeniden yükseliş trendinde. Yükseliş daha ne kadar devam edecek? İşte yanıtı…

Dolar yükselir mi düşer mi? Dolar yükselişine devam edecek mi? Dolara dair uzmanlar ne diyor?

Dolar yükselişine devam edecek mi? Yatırımcılar ya da dolar almayı düşünen vatandaşlar bu sorunun yanıtını arıyor. İşte detaylar!

Son dakika! Altın fiyatları yükselişte!

Altın yatırımcıları ve altın almak isteyenler gram, çeyrek, yarım ve tam altın fiyatlarını araştırıyor. Peki uzun zamandır yükselişte olan altın fiyatları bugün ne oldu? İşte gram, çeyrek, yarım ve tam altın fiyatları...

Dolar/TL yükselişe geçti! İşte bugünkü dolar kuru!

Dolar/TL, yeni haftanın dördüncü işlem gününe yükselişle başladı ve ardından 9,69 seviyelerinde işlem görüyor.

ABD'de ulusal konut fiyat endeksi Ağustos'ta da yükselişine devam etti!

Resmi olarak açıklanan verilere göre, ABD'de ulusal konut fiyat endeksi Ağustos ayında da yükselişine devam etti...

Bitcoin yeni haftaya yükselişle başladı!

Dün 61 bin doların altına düşen Bitcoin bu sabah tekrar 62 bin doların üzerine çıktı. Bitcoin yeni haftaya yükselişle başladı.

Alt coinlerde yükseliş devam edecek mi?

Bitcoin'de 3 aydır süren yükseliş alt coinleri de büyük oranda etkiledi. Peki bu yükseliş devam edecek mi?

Kripto paralar yeniden yükselişte!

Ekim ayına hareketli bir şekilde giriş yapan kripto paralar yeniden yükselişte. İşte kripto paralardaki son durum...

Dolar/TL yükselişe geçti!

Haftanın son işlem gününde milyonlarca yatırımcı ve dolar almak isteyenler tarafından sıkı takip altında olan dolar/TL, güne yükselişle başladı ve ardından 8,91 seviyelerinde işlem görüyor.

kurdaki yükseliş yan etkileri Haberi

kurdaki yükseliş yan etkileri

Her ne kadar çok farkında olmasak da kurdaki yükseliş ekonominin bütün çarklarını etkiliyor. Döviz kurunda yükseliş meydana geldiğinde, şirketlerin maliyet ve fiyat politikaları değişmekte dolayısı ile bu faaliyet karlılığını ve şirket performansını doğrudan etkilemektedir. Döviz borçları ve maliyetler yükseliyor, bu da ürün fiyatlarını artıyor.


Öncelikle kur yükseldikçe borç yükü artıyor. Son rakamlara göre özel sektörün toplam borcu 300 milyar dolar civarında. Reel sektörün döviz varlıklarında oluşan azalmaya karşın kurdaki yükseliş ile birlikte yükümlülükler artıyor. Aradaki fark ise açık pozisyon olarak karşımıza çıkıyor. Bu rakam şuanda 201 milyar dolar. 


Türkiye’nin dış borcuna baktığımızda ise 421 milyar dolarlık bir rakam görüyoruz. Bu borcun %70’i özel sektöre ait. Toplam borç/GSYH oranı ise 2001 krizindeki seviye olan yüzde 56’yı aşmış durumda.


Kur riskini reel sektör ve...