28 / 04 / 2024

Mahalli İdare Birlikleri Kanunu

Mahalli İdare Birlikleri Kanunu

5355 sayılı Mahallî İdare Birlikleri Kanunu ve Mahalli İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliği gibi mevzuatta yasal esasları belirlenen mahalli idare nedir? Mahalli idare birliği nedir? İşte mahalli idare birliği...

Mahalli idare birliği nedir?

İl özel idaresi, belediye ve köyü mahalli idare birliği olarak karşımıza çıkan mahalli idare birliği nedir? Mahalli idare birliğinin organları nelerdir? İşte Mahalli idare birliği kanunu hükümleri...

Mahalli İdare Birlikleri Kanunu!

5355 sayılı Mahallî İdare Birlikleri Kanunu 11 Haziran 2005 tarihinde 25842 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanunda, mahallî idare birliklerinin kuruluşu, yönetimi, görev ve sorumlulukları düzenleniyor...

İstanbul İhracatçı Birlikleri 7 Milyar 500 milyon dolarlık ihracat yaptı!

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), yılın ilk sekiz ayında, geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla, ihracatını yüzde 4.6 oranında artırarak, bünyesinde bulunan yedi ihracatçı birliği ile toplamda yaklaşık 7 milyar 500 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi.

Mirasçı kiracıyı çıkarabilir mi? Tevdi Mahalli tayini nasıl olur?

Mirasçının kiracıyı çıkarma yetkisinin olup olmadığı merak edilen konulardan biridir. Bu durumda belirlenen bir kural geçerlidir. Peki mirasçı kiracıyı çıkarabilir mi ve tevdi mahalli tayini nasıl olur? İştr konu ile ilgili merak edilen kapsamlı bilgiler haberin devamında…

İş arayanlar dikkat! Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Personel Alımı yapıyor! İşte başvuru şartları…

İş arayanlar bu haberi kaçırmayın. Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine sözlü sınavla 18 Uzman Yardımcısı alınacağı ifade edildi. İşte detaylar…

Dare İnşaat Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Dare İnşaat Ticaret Limited Şirketi bugün Esenyurt'ta Ali Boran Düzgün tarafından kuruldu.

Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinde Değişiklik 2021!

Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü 31555 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Mahalli İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliğinde Değişiklik!

Mahalli İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü 31555 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik Yürürlükten Kaldırıldı!

Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik bugünkü 31193 Sayılı Resmi Gazete'te yayımlandı.

Mahalli Yerleştirme Sınavı sistemi konut piyasasını canlandırdı!

TEOG sınavının kalkmasıyla yeni açıklanan Mahalli Yerleştirme Sınavı sistemi emlak piyasasını da canlandırdı. 

Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, Çevre Şehircilik Bakanlığı'na bağlandı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İçişleri Bakanlığına bağlı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün bundan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde faaliyetlerinde devam edeceğini bildirdi.

Mahalli idareler uzlaşma yönetmeliğinde değişiklik yönetmeliği!

Mahalli idareler uzlaşma yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik 7 Mart 2015 tarihinde 29288 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte Mahalli idareler uzlaşma yönetmelik kapsamında yapılan değişiklikler...

Ege İhracatçı Birlikleri ödül töreninde Torbalı 3 ödül aldı!

2014'te 157,6 milyar dolarlık Türkiye ihracatına 18,8 milyar dolarlık katkı sağlayan Ege Bölgesi'nde bu başarıya 6 milyar dolar ile imza atan 54 şirket, Ege İhracatçı Birlikleri tarafından ödüllendirildi.

Kooperatif Birlikleri, Sincan Çiçektepe imar planı davası hakkında açıklama yaptı!

Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açan Şehir Plancıları Odası'na tepki gösteren Muratlı Konut Yapı Kooperatifleri, Ormankent Konut Yapı Kooperatifleri ve Bilimkent Konut Yapı Kooperatifleri Birliği ortak basın açıklaması yaptı.

Ege İhracatçı Birlikleri 236 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi!

2013 yılında 12.1 milyar dolar ihracat yapan Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), 2014 yılında 210 ülkeye 12 milyar 236 milyon 280 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 2013 yılında 1.2 milyar dolar ihracat yapılan Almanya'ya için hedef yükseltildi.

Mahalli İdare Birlikleri Kanunu Haberi

Mahalli İdare Birlikleri Kanunu

Mahalli idare nedir?

Mahalli idare, belediye, il özel idaresi, bunlara bağlı idareler ile mahalli idare birlikleri olarak tanımlanıyor. Belediye, il özel idaresi, bunlara bağlı idareleri tek bir çatı altına toplayan "Mahalli idare" tanımı ile ilgili mevzuatta kanun ve yönetmelikler bulunuyor.


Yasal hükümlere göre mahallî idare birliği ise, birden fazla mahallî idarenin, yürütmekle görevli oldukları hizmetlerden bazılarını birlikte görmek üzere kendi aralarında kurdukları kamu tüzel kişisi olarak tanımlanıyor.


Mahalli idare  birliğinin organları

Birliğin organları; birlik meclisi, birlik encümeni ve birlik başkanı olarak sıralanıyor.


Birlik meclisi, birliğin karar organı olup, birlik üyesi mahallî idarelerin meclislerinin kendi üyeleri veya belediye meclis üyeliğine seçilmeyi haiz kişiler arasından, birlik tüzüğünde belirlenen sayıda ve gizli oyla seçecekleri üyelerden oluşuyor. 


Ancak dışarıdan seçileceklerin sayısı mahalli idare meclisinden seçileceklerin üçte birini geçemiyor. Asıl...