13 / 05 / 2024

Mahalli idare nedir

Mahalli idare nedir

5355 sayılı Mahallî İdare Birlikleri Kanunu ve Mahalli İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliği gibi mevzuatta yasal esasları belirlenen mahalli idare nedir? Mahalli idare birliği nedir? İşte mahalli idare birliği...

Sitedeki bekçi evi ve idare binası satılabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Yıllar önce kooperatif fesih olmuş, site yönetimi oluşturulmamış. Kullanılmayan bekçi evi ve idare binası 18 hissedardan birine satılabilir mi? Bunun hukuki yönü nedir?' sorusunu yanıtladı.

Meram'da yeni imar planları düzenleniyor!

Konya’nın merkez Meram İlçe Belediye Meclisi’nin kararı ve Konya Valiliğinin onayıyla birlikte 2019’da yapılacak mahalli idare seçimleriyle birlikte Meram ilçesindeki mahalle sayısı 115’ten 69’a düşürülecek. 

TESKİ Çorlu Lojistik Merkezi açıldı!

Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Çorlu Lojistik Merkezi’nin açılışı gerçekleşti. Tekirdağ Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz, Açılışı yapılan tesisin Tekirdağ ilinde yürütülen mahalli idare hizmetlerine özellikle de TESKİ’nin altyapı çalışmalarına önemli bir katkı sunacak" dedi.

Parselasyon işlemi nedir?

İmar planlarına göre parselasyon planları yapılıp, belediye ve mücavir alan içinde belediye encümeni, dışında ise il idare kurulunun onayından sora yürürlüğe giriyor. Peki, parselasyon işlemi nedir?

Bir evin inşaat maliyeti nedir?

Mesken, fabrika, hastane, okul, sinema, tiyatro, otel, idare binaları gibi yapıların inşaat maliyet bedelleri her sene Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirleniyor. Peki, bir evin inşaat maliyeti nedir?

Onarım ön izin belgesi nedir?

Onarım uygunluk belgesi, tadilat ve tamiratların onarım ön izin belgesine uygun tamamlandığına dair ilgili idare tarafından verilecek belgeyi ifade ediyor. Peki, onarım ön izin belgesi nedir? Belge nereden alınır?

Ankara'nın gider bütçesi 4 milyar lira!

İçişleri Bakanlığı’nın ‘2013 Yılı Mahalli İdareler Genel Faaliyet Raporu’na göre Başkent’in belediye, il özel idaresi ve mahalli idare birlikleri faaliyet giderlerinin yaklaşık 4 milyar TL’ye ulaştı.

İstimlak davası nedir?

İstimlak davası, istimlak bedelinin mahkemece tespiti ve taşınmaz malın idare adına tescili için açılabiliyor. Peki istimlak davası nedir? İstimlak davası ne zaman hangi mahkemede açılır?

Temyiz süresi nedir?

Temyiz bir kararın bir kez de üst mahkeme tarafından incelenmesi, olarak tanımlanıyor. İdare ve vergi mahkemelerinin bazı kararlarına karşı bölge idare mahkemesine itiraz edilebilir. Peki temyiz süresi nedir? Temyiz süresi ne kadardır?

Mahalli çevre kurulu nedir?

Çevrenin korunması ve iyileştirilmesi, kirliliğin önlenmesi amacıyla, Bakanlıkların mevzuatlarında belirlenen esaslar çerçevesinde gerekli kararları alan mahalli çevre kurulu nedir? Mahalli çevre kurulu nasıl kurulur? Görevleri nelerdi?

İş bitirme tutanağı nedir?

Yapı denetim kuruluşunca, iş bitirme tutanağının ilgili idareye verilmesini müteakiben, ilgili idare tarafından yapı, ruhsat ve ekleri açısından kontrol edilerek iş bitirme tutanağı onaylanır. Peki, iş bitirme tutanağı nedir?

Üçüncü havalimanı bölgesini imara açabilecek düzenleme!

Yayınlanan yönetmelikle sulak alanlar ikiye ayrıldı. Sulak alanın ‘ulusal’ değil de ‘mahalli’ sulak alan olduğuna karar verilmesi durumunda mahalli idare alanın sınırları tespit ederek alana ilişkin koruma ve kullanma esaslarını belirleyecek.

Üçüncü havalimanı bölgesini imara açabilecek düzenleme!

Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle sulak alanlar ikiye ayrıldı. Sulak alanın ‘ulusal’ değil de ‘mahalli’ sulak alan olduğuna karar verilmesi durumunda mahalli idare alanın sınırları tespit ederek alana ilişkin koruma ve kullanma esaslarını belirleyec

Mahalli idare nedir Haberi

Mahalli idare nedir

Mahalli idare nedir?

Mahalli idare, belediye, il özel idaresi, bunlara bağlı idareler ile mahalli idare birlikleri olarak tanımlanıyor. Belediye, il özel idaresi, bunlara bağlı idareleri tek bir çatı altına toplayan "Mahalli idare" tanımı ile ilgili mevzuatta kanun ve yönetmelikler bulunuyor.


Yasal hükümlere göre mahallî idare birliği ise, birden fazla mahallî idarenin, yürütmekle görevli oldukları hizmetlerden bazılarını birlikte görmek üzere kendi aralarında kurdukları kamu tüzel kişisi olarak tanımlanıyor.


Mahalli idare  birliğinin organları

Birliğin organları; birlik meclisi, birlik encümeni ve birlik başkanı olarak sıralanıyor.


Birlik meclisi, birliğin karar organı olup, birlik üyesi mahallî idarelerin meclislerinin kendi üyeleri veya belediye meclis üyeliğine seçilmeyi haiz kişiler arasından, birlik tüzüğünde belirlenen sayıda ve gizli oyla seçecekleri üyelerden oluşuyor. 


Ancak dışarıdan seçileceklerin sayısı mahalli idare meclisinden seçileceklerin üçte birini geçemiyor. Asıl...