02 / 05 / 2024

Mahfuz hisse saklı pay nedir

Mahfuz hisse saklı pay nedir

Miras bırakanın sağlığında veya vasiyetnamesinde başkasına devredilmesine izin verilmeyen mirasın bir bölümüne mahfuz hisse deniyor. Peki, mahfuz hissenin ihlalinde ne yapılır? İşte, mahfuz hissenin ihlali!

Mirasta mahfuz hisse oranları!

Kanuni mirasçılardan murise çok yakın olanlara tanınan miras hissesine mahfuz hisse deniyor. İşte, mirasta mahfuz hisse oranları!

Mahfuz hissenin ihlali!

Miras bırakanın sağlığında veya vasiyetnamesinde başkasına devredilmesine izin verilmeyen mirasın bir bölümüne mahfuz hisse deniyor. Peki, mahfuz hissenin ihlalinde ne yapılır? İşte, mahfuz hissenin ihlali!

Mahfuz hisse sahiplerinin hakları!

Mahfuz hisse, kanuni mirasçının, miras bırakanın iradesiyle ortadan kaldırılamayan payı olarak karşımıza çıkıyor. İşte, mahfuz hisse sahiplerinin hakları!

Mahfuz hisse nasıl hesaplanır?

Medeni Kanun'da yer alan hükümlere göre miras bırakan, mirasının mahfuz hissesi dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. Peki, mahfuz hisse nasıl hesaplanır?

Mahfuz hisse oranları!

Mahfuz hisse, miras bırakanın ölüme bağlı bir tasarrufla ortadan kaldırması mümkün olmayan kanuni miras payına deniyor. İşte, mahfuz hisse oranları!

Mahfuz hisse nedir?

Yasal mirasçıların bir kısmına, miras bırakanın tasarruflarıyla ortadan kaldırılamayan, dokunulamayan bir miras hakkı tanınıyor. Peki, mahfuz hisse nedir?

Miras hukukunda mahfuz hisse!

Miras hukukunda mahfuz hisse başka bir değişle saklı pay; Kanuni mirasçılardan murise çok yakın olanlara tanınan miras hissesine deniyor. Mahfuz hisse yani saklı pay kanun tarafından korunuyor...

Akfen Holding hisse satın aldı!

Akfen Holding bugün Kamu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamaya göre Akfen Holding hisse geri alım programı çerçevesinde hisse alımı gerçekleştirdi. Yapılan toplam hisse alımlarının sermaye oranı %1,729 seviyesine ulaştı...

Saklıhan Konakları örnek daire!

Saklıhan Konakları örnek daire görüntüleri yayınlandı. Avrupa Yakası içinde Beylikdüzü'nde yer alan Saklıhan Konakları kapsamında 2 oda 1 salon dairelerin fiyatları 390 bin liradan başlıyor

Saklıhan Konakları satış ofisi!

Saklıhan Konakları satış ofisi iletişim bilgilerini haberimizde bulabilirsiniz. Banka kredisi ile ödemelerin yapıldığı Saklıhan Konakları Beylikdüzü'de 2+1 daire fiyatları 390 bin liradan başlayarak değişiyor...

Akfen Holding hisse geri alımı gerçekleştiriyor!

Akfen Holding A.Ş. tarafından bugün Kamu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamaya göre Akfen Holding hisse geri alımı gerçekleştiriyor. Yapılan toplam hisse alımlarının sermaye oranı yüzde 1,648 seviyesine ulaştı...

Panora GYO Pagyo hisse senedi iadeleri için hesap numarasını güncelledi!

Panora Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından yapılan açıklamaya göre Panora GYO Pagyo hisse senedi iadeleri için hesap numarasını 124917, Unvan : Deniz Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş., MKK Sicil No : 12697276 olarak güncelledi...

Saklıhan Konakları Beylikdüzü ulaşım!

Saklıhan Konakları Beylikdüzü projesi Saklıhan İnşaat tarafından İstanbul Avrupa yakası Beylikdüzü bölgesinde inşa ediliyor. Saklıhan Konakları Beylikdüzü ulaşım bilgisi kapsamında detaylar için haberimizin devamını okuyabilirsiniz...

Mahfuz hisse saklı pay nedir Haberi

Mahfuz hisse saklı pay nedir

Mahfuz hissenin ihlali!

Miras bırakanın sağlığında veya vasiyetnamesinde başkasına devredilmesine izin verilmeyen mirasın bir bölümüne mahfuz hisse deniyor. Bu saklı pay yasal mirasçılara tahsis edilmiş oluyor. Mirasta saklı pay oranları medeni kanunun 506. maddesinde açıklanıyor.


Mahfuz hisseli mirasçılar, miras bırakanın altsoyu, babası, annesi, kardeşleri ve eşi oluyor. Saklı paylar, miras bırakanın ölüme bağlı bir tasarrufla ortadan kaldırması mümkün olmayan kanuni miras payına deniyor.


Mahfuz hissenin ihlali halinde ne yapılır?

Miras bırakan sağlığında yaptığı vasiyetname veya miras sözleşmesi gibi ölüme bağlı tasarruf ile bir mirasçısını mirastan çıkarmış ya da mirasçılarının mahfuz hisselerini aşacak miktarda tasarrufta bulunmuş olabiliyor. 


Mahfuz hisse, mirasın paylaşılması sırasında kendiliğinden dikkate alınmıyor. Mahfuz hisseye sahip mirasçıların, saklı payın ihlali halinde dava açmaları gerekiyor. Bu davaya “tenkis davası” deniliyor. 


Tenkis davası...

Tenkis davası mahfuz hissesine...