23 / 12 / 2024

maketten konut satışı yasası

maketten konut satışı yasası

28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girecek olan 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, ön ödemeli konut satışına birtakım düzenlemeler getiriyor. Peki, konutta tüketici hakları nelerdir?

Maketten konut satışına 56.6 milyon TL ceza!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat yaptığı açıklamada 2021 yılından bu yana kamuoyunda “maketten satış” şeklinde bilinen ön ödemeli konut satış sözleşmelerine ilişkin 76 firmanın denetlendiğini, tespit edilen aykırılıklar kapsamında 56 milyon 657 bin TL idari para cezası uyguladıklarını dile getirdi.

Ön ödemeli konut satışına yeni düzenleme: Teslim süresi 48 aya çıkıyor!

Ön Ödemeli Konut Satışları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü 31913 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Kamuoyunda 'topraktan satış' ve 'maketten satış' şeklinde bilinen ön ödemeli konut satışında koşullar resmen değişiyor.

Tüketici Konfederasyonu maketten konut satışında 'iskan şartı' istiyor!

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu son zamanlarda sık sık gündeme gelen maketten konut satışıyla ilgili olarak "Yeni düzenlemeyle 48 ayda teslim şartı gelirken, o maddeye 'Konut yapı kullanma izin belgesiyle teslim edilmeli' şartı eklenmeli." şeklinde konuştu.

Maketten konut satışı yapan şirketlere ceza yağdı!

Ticaret Bakanlığı, maketten ev satışında düzenlemelere uymayan şirketlere ceza yağdırdı. Toplam 23 milyon 930 bin TL ceza kesildi.

Maketten konut alırken nelere dikkat edilmeli?

Günümüzde birçok vatandaş maketten konut satın alırken çeşitli mağduriyetler yaşayabiliyor. Takvim Gazetesi köşe yazarlarından Feride Hilal İmal maketten konut satın alırken dikkat edilmesi gereken hususları kaleme aldı.

Akif Hamzaçebi maketten konut satışı mağdurları için araştırma önergesine destek istedi!

CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, maketten konut satışı mağdurları için araştırma önergesine destek istedi...

Maketten konut alırken nelere dikkat edilmeli?

Ön ödemeli konut satışı ile ilgili düzenlemeler 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da düzenlendi. Maketten ev alacakların arsa üzerinde satışa sunulacak konut sayısı, kat irtifakı kurulması ve inşaat izinlerinin alınmış olmasına dikkat etmesi gerekiyor.

Maketten konut satışıyla canı yananlar ne yapmalı?

Birçok ilde maketten ev alımına dayalı sorunların çözümü için vatandaşlar adliye koridorlarında beklemekte. Markalı konut projesi üreten bazı firmalar, birçok inşaat firmasından canı yanan vatandaşlardan bir kısmı ne yapacağını bilmeden, da hukuki süreçlerin bir an evvel sonuçlanmasını bekliyor...

Maketten konut satışlarına Meclis incelemesi!

Maketten konut satışları yeniden Meclis gündeminde yer aldı. Meclis'te kurulan Ön Ödemeli Konut Satışlarını Araştırma Komisyonu çalışmalara başladı.

Maketten konut satışına 8’li önlem paketi!

Ticaret Bakanlığı maketten konut satışında mağduriyeti engellemek için 8 maddelik çözüm paketi oluşturup Meclis’teki komisyona sundu...

Maketten konut satışına Meclis takibi!

Meclis, devremülk ve devre tatilden sonra maketten konut satışıyla ilgili şikayetler için alt komisyon kurdu.

TBMM Dilekçe Komisyonu 'Maketten konut satışı'nı araştıracak!

TBMM Dilekçe Komisyonu, "Maketten satışı" yapılan gayrimenkullerle ilgili yaşanan sorunlara çözüm için alt komisyon kuracak...

Reasürans desteği maketten konut satışlarını hızlandıracak!

Yurt içi reasürans kapasitesini artırmak için Türk Reasürans Anonim Şirketi kurulması için hazırlıklar yapılıyor. Doğa Sigorta CEO’su Kırmızı, reasürans desteğinin gelmesiyle maketten konut satışlarının hızlanacağını söyledi...

maketten konut satışı yasası Haberi

maketten konut satışı yasası

Konutta tüketicinin hakları nelerdir?

28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girecek olan 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, ön ödemeli konut satışına birtakım düzenlemeler getiriyor.


Bilindiği üzere ön ödemeli konut satışı, henüz tamamlanmamış veya inşaat çalışmalarına hiç başlanmamış konut projelerinde yapılan satışlar oluyor.


Ön ödemeli konut satış sözleşmesi ise, tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcının da bedelin tamamen veya kısmen ödenmesinden sonra taşınmazı tüketiciye devir veya teslim etmeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


Yapılan yasal düzenlemelere göre, tüketicilere sözleşmenin kurulmasından en az bir gün önce, Bakanlıkça belirlenen hususları içeren ön bilgilendirme formu verilmesi zorunlu oluyor


Ayrıca, artık yapı ruhsatı alınmadan, tüketicilerle ön ödemeli konut satış sözleşmesi yapılamıyor.


Tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcının...