23 / 12 / 2024

Mal rejiminin tasfiyesi

Mal rejiminin tasfiyesi

Miras hukukunda en çok merak edilen hususlar arasında, boşanan eşin miras hakkı yer alıyor. Boşanan eş miras alır mı? Boşanmış eşin miras hakkı nedir? İşte Medeni Kanun mirastan yoksunluk sebepleri...

Eşler arasındaki mal rejiminin tasfiyesi!

Mal rejimi, mal varlığının yönetimi ve paylaşımı konusunda kanunda yazılı seçimlik mal rejimlerinden birini sözleşme yaparak seçmemiş olan eşlerin kanunen tabi olduğu sisteme deniyor. İşte eşler arasındaki mal rejiminin tasfiyesi...

Boşanan eşin miras hakkı!

Boşanan eşin miras hakkı kapsamında boşanan eşler, bu sıfatla birbirlerinin yasal mirasçısı olamazlar ve boşanmadan önce yapılmış olan ölüme bağlı tasarruflarla kendilerine sağlanan hakları kaybederler...

Boşanma davalarında mal rejimi!

Eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejiminin uygulanması asıl oluyor. Peki, eşler boşanırsa mal rejimi ne olur? Boşanma davalarında mal rejimi nasıl tasfiye edilir?

Olağanüstü mal rejimine geçiş davası nasıl açılır?

Olağanüstü mal rejimine geçiş davası eşlerden birinin istemi ile açılabileceği gibi, cebri icra halinde, önceki rejimin tasfiyesi halinde ve alacaklıların korunması hakkında dava açılabiliyor. Peki, dava nasıl açılır?

Mal ayrılığı rejiminin mirasa etkisi!

Mal ayrılığı rejiminde eşlerden her biri, yasal sınırlar içerisinde kendi malvarlığı üzerinde yönetim, yararlanma ve tasarruf haklarını korur. Peki, mal ayrılığı rejiminin mirasa etkisi nedir?

Eşler arasında mal rejimi ne zaman sona erer?

Eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejiminin uygulanması asıl olup; Eşler arasında mal rejimi ne zaman sona erer? İşte mal rejiminin sona ermesi hali..

Bir eşin mallarının diğeri tarafından yönetimi mümkün müdür?

Medeni Kanun gereğince; haklı bir sebep varsa hâkim, eşlerden birinin istemi üzerine, mevcut mal rejiminin mal ayrılığına dönüşmesine karar verebiliyor. Peki, bir eşin mallarının diğeri tarafından yönetimi mümkün müdür?

Edinilmiş mallara katılma rejiminin tasfiyesi!

Eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejiminin uygulanması asıldır. Eşler, mal rejimi sözleşmesiyle kanunda belirlenen diğer rejimlerden birini kabul edebilirler. Peki, edinilmiş mallara katılma rejiminin tasfiyesi nasıl olur?

Aileye özgülenen malların paylaşımı nasıl yapılır?

Eşlerin kendi malvarlığı üzerinde yönetim, yararlanma ve tasarruf haklarına sajip olduğu paylaşmalı mal rejiminde, mal rejiminin sona ermesi halinde, aileye özgülenen mallar ne olur? Aileye özgülenen malların paylaşımı nasıl yapılır?

Boşanma davasında mal rejiminin tasfiyesi!

Boşanma hâlinde, mal rejiminin tasfiyesinde eşlerin bağlı olduğu rejime ilişkin hükümler uygulanıyor. Peki, boşanma davasında mal rejiminin tasfiyesi nasıl olur? Boşanma davasında mal paylaşımı nasıl olur?

Mal ortaklığı rejiminin tasfiyesi!

Mal ortaklığı rejiminde eşler, ortaklık mallarını evlilik birliğinin yararına uygun olarak yönetirler. Peki, mal ortaklığı rejimi hangi durumlarda sona erer? İşte mal ortaklığı rejiminin tasfiyesi..

Olağanüstü mal rejimine geçiş davası!

Eşler, mal rejimi sözleşmesiyle kanunda belirlenen diğer rejimlerden birini kabul edebilirler. Olağanüstü mal rejimi; eşlerin istemi ile, cebri icra halinde ve önceki rejimin tasfiyesi halinde kurulabiliyor. İşte olağanüstü mal rejimine geçiş davası...

Paylaşmalı mal ayrılığı rejiminin tasfiyesi!

Paylaşmalı mal ayrılığı rejiminde, eşlerden her biri, yasal sınırlar içerisinde kendi malvarlığı üzerinde yönetim, yararlanma ve tasarruf haklarına sahip oluyor. Peki, rejim nasıl sona erer? İşte Paylaşmalı mal ayrılığı rejiminin tasfiyesi..

Edinilmiş malların paylaşımı!

Edinilmiş mal, her eşin bu mal rejiminin devamı süresince karşılığını vererek elde ettiği malvarlığı değerleridir. Peki boşanma durumunda edinilmiş malların paylaşımı nasıl olur? Edinilmiş mal nasıl paylaşılır? İşte Medeni Kanun esasları..

Edinilmiş malların tasfiyesi dilekçe örneği!

Mahkemece evliliğin iptal veya boşanma sebebiyle sona erdirilmesine veya mal ayrılığına geçilmesine karar verilmesi hâllerinde, mal rejimi dava tarihinden geçerli olmak üzere sona eriyor. İşte edinilmiş malların tasfiyesi dilekçe örneği...

Mal rejiminin tasfiyesi Haberi

Mal rejiminin tasfiyesi

Boşanan eş miras alır mı?

Miras hukukunda en çok merak edilen hususlar arasında, boşanan eşin miras hakkı yer alıyor. Ancak, Medeni Kanun kapsamında yer alan esaslar gereğince boşanmış eş miras alamıyor.


Ancak, sadece Boşanma Davası açılmış olması mirasa engel olmuyor.


Boşanma davası kesinleşmeden eşlerden biri ölürse sağ kalan eş yine mirasçı oluyor. Çünkü Boşanma Davası ölümle düşer. Ancak boşanma sebebi cana kast ise bu eşin mirasçılığına engel teşkil ediyor. Boşanan eşin miras hakkı ile ilgili esaslar Kanunda "Mirastan yoksunluk" başlığı altında şu şekilde ifade ediliyor:


Mirastan yoksunluk

a. Sebepleri

MADDE 578.- Aşağıdaki kimseler, mirasçı olamayacakları gibi; ölüme bağlı tasarrufla herhangi bir hak da edinemezler:

1. Mirasbırakanı kasten ve hukuka aykırı olarak öldüren veya öldürmeye teşebbüs edenler,


2. Mirasbırakanı kasten ve hukuka aykırı olarak sürekli şekilde ölüme bağlı...