17 / 05 / 2024

Malikin tasarruf yetkisinin sınırlanmasına ilişkin şerh

Malikin tasarruf yetkisinin sınırlanmasına ilişkin şerh

Gayrimenkul malikleri, kural olarak onun üzerinde tasarruf yetkisine de sahip oluyor. Ancak çeşitli sebeplerle bu yetkinin sınırlandırılabiliyor. İşte malikin tasarruf yetkisini sınırlayan şerhler..

ELDER elektrik faturalarında tasarruf yöntemlerini açıkladı!

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) elektrik faturalarında tasarruf sağlamanın yollarını açıkladı. Peki, Elektrik tasarrufu nasıl yapılır? Elektrik faturasını düşürmenin yolları nelerdir? İşte madde elektrik faturasının düşürmenin yolları...

Persan bina yalıtımında yüzde 50 tasarruf sağlıyor!

PERSAN Çatı, Cephe, Yalıtım Sistemleri, tarımdan gıdaya birçok sektörde kullanılan perlit madenini yalıtım malzemelerine uyarlıyor ve böylece ek yalıtım malzemesine ihtiyaç duyulmadan bina yalıtımında yüzde 50 tasarruf sağlanıyor.

Yalıtımlı binalar yüzde 25 tasarruf sağlıyor!

Aksa Doğalgaz Manisa Bölge Müdürü İbrahim Başaran, doğalgaz kullanımında tasarruf edilebilecek yöntemleri anlattı.Başaran, "Binaların yalıtımı olduğu sürece yüzde 25 civarında tasarruf ettiği kanıtlandı. " dedi.

E-fatura uygulaması 2016'da 3 milyar TL'nin üzerinde tasarruf sağlayacak!

Uyumsoft Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Hüseyin Şahin, "51 bine yakın mükellef, e-fatura uygulamasıyla 2016 yılında 3 milyar TL'nin üzerinde tasarruf sağlayacak. Yılda 200 bine yakın ağacın kesilmesinin de önüne geçilecek" dedi.

Mantolama yüzde 60 tasarruf sağlıyor!

Binalarda ısı sistemini sağlayan mantolama sistemi, yüzde 60 civarında tasarruf sağlıyor. Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Yılmaz, sistemi başından yaptıranların kazançlı çıkacağını söyledi.

Isı Pay Ölçer'le tasarruf mümkün!

Isı Pay Ölçer sistemi sayesinde apartmanlarda daire sakinleri yılda yaklaşık 600 TL tasarruf ederken, çevre korunmasına da katkıda bulunuyor. Isı Pay Ölçer nedir? İşte ayrıntılar...

Star Rafinerisi, Petkim'e 100 milyon dolar tasarruf sağlayacak!

SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Star Rafinerisi'nin tamamlanması ile ülkemize yıllık 2-2,5 milyar dolar, Petkim'e ise 100 milyon dolar tasarruf sağlanacağını söyledi.

Kenan Yavuz: Tesis ülkeye yıllık 2 milyon dolar tasarruf sağlayacak!

Star Rafinerisi'nde altyapının tamamlanmak üzere olduğunu dile getiren Kenan Yavuz, "Tesis ülkeye yıllık 2-2.5 milyon dolar, Petkim'e ise yıllık 100 milyon dolar tasarruf sağlayacak" dedi

Geçici tescilin şerhi nasıl olur?

Tapu üzerinde kurulabilen şerhler arasında Şahsi hakların şerhi, Malikin tasarruf yetkisinin sınırlanmasına ilişkin şerh ile Geçici tescilin şerhi yer alıyor. Peki, geçici tescilin şerhi nasıl olur?

Malikin tasarruf yetkisini sınırlayan şerhler!

Gayrimenkul malikleri, kural olarak onun üzerinde tasarruf yetkisine de sahip oluyor. Ancak çeşitli sebeplerle bu yetkinin sınırlandırılabiliyor. İşte malikin tasarruf yetkisini sınırlayan şerhler..

Körfez Geçiş Köprüsü 650 milyon dolarlık tasarruf sağlayacak!

İSTANBUL, Gebze-Orhangaziizmir otoyol projesinin en önemli bölümü İzmir Körfez Geçiş Köprüsü'nün yılda 650 milyon dolarlık bir tasarruf sağlaması planlanıyor.

İpotekli taşınmazın devri yeni malikin sorumluluğu!

İpotek ile alacaklı kimse kendisine olan borç için borçlu adına taşınmazın ipotek edilmesini isteyebiliyor. Peki, ipotekli taşınma mal devredilebilir mi? İpotekli taşınmazın devri halinde yeni malikin sorumluluğu nedir?

Mirasta tasarruf edilebilir kısım hesabı!

Medeni Kanun gereğince, mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası, kardeşleri veya eşi bulunan mirasbırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. İşte mirasta tasarruf edilebilir kısım hesabı...

Malikin tasarruf yetkisinin sınırlanmasına ilişkin şerh Haberi

Malikin tasarruf yetkisinin sınırlanmasına ilişkin şerh

Malikin tasarruf yetkisini sınırlayan şerhler!

Gayrimenkul malikleri, kural olarak onun üzerinde tasarruf yetkisine de sahip oluyor. Ancak çeşitli sebeplerle bu yetkinin sınırlandırılabiliyor. Bu hakkın sınırlı olup olmadığı tapu sicilinin şerh kısmından anlaşılıyor. 


Tapu kütüğünde, mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması için tapuya şerh konulabiliyor. Bu şerhler; Şahsi hakların şerhi, Malikin tasarruf yetkisinin sınırlanmasına ilişkin şerh ile Geçici tescilin şerhi olmak üzere 3 ayrı gruba ayrılıyor.


Malikin tasarruf yetkisini sınırlayan şerhler şu şekilde sıralanıyor:


-İhtilaflı hakların muhafazasına veya ifası kabil taleplerin teminine ilişkin resmi karalar,

-Haciz, 

-İflas ilanı, 

-Konkordato ile verilen mehil,

-Aile yurdu kurulması,

-Mirası namzede nakille yükümlü mirasçı nasbı(atama).


Şerh tarihinden itibaren artık o gayrimenkul üzerinde sübjektif hüsnüniyetle hak kazanmak mümkün olmaz. 


Şerh tasarruf yetkisinin sınırlanmış olduğunu herkese karşı aleni kılmaktadır, hiç kimse böyle bir sınırlamanın mevcudiyetini...