09 / 05 / 2024

Mardin Kalesi kazı çalışmaları

Mardin Kalesi kazı çalışmaları

Mardin'de "Kartal Yuvası" olarak da bilinen tarihi kalenin turizme kazandırılması amacıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla 6 sene önce başlatılan çalışmalar sürüyor.

Van Kalesi'ndeki Urartu yapıları kerpiçle ayağa kaldırılıyor!

Van Kalesi'ndeki höyükte yürütülen kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan yaklaşık 3 bin yıllık Urartu yapıları, orijinaline uygun olacak şekilde kerpiçlerle yeniden inşa ediliyor.

Mardin Kalesi'ndeki çalışmalar devam edecek!

Mardin'de "Kartal Yuvası" olarak da bilinen tarihi kalenin turizme kazandırılması amacıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla 6 sene önce başlatılan çalışmalar sürüyor.

Mardin Kalesi'ndeki 700 yıllık cami ibadete açılacak!

Turizme kazandırılacak Mardin Kalesi'ndeki yaklaşık 700 yıllık cami ibadete açılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı ile Mardin Müzesi Müdürlüğü tarafından, 6 yıl önce başlatılan çalışmalar devam ediyor...

Mardin Kalesi 55 yıl sonra açılacak!

Yaklaşık 3 bin yıllık geçmişi olan ve 1963 yılında tepesine konulan NATO radarı nedeniyle halka kapatılan Mardin Kalesi halka açılacak..

Çinimaçin Kalesi'ne turistik tesis inşa edilecek!

"Çinimaçin" kalesi olarak bilinen Bayburt Kalesi yeniden inşa edilecek. Kalede, sur onarımı ile arkeolojik kazı yapılacak. Kale etrafına turistik tesis inşa edilecek.

Ünye Kalesi'nde kazı çalışmaları 2017'de başlıyor!

Ünye’de devam eden çalışmalar ve projelerle ilgili Ankara’da önemli görüşmelere imza atan Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, verimli sonuçlarla döndü. Dönüşte ayağının tozuyla basın açıklaması yapan Başkan Çamyar’ın ilk müjdesi Ünye Kalesi ile ilgiliydi.

Mardin Kalesi turizme açılıyor!

1980 yılından beri askeriye alanı olarak kullanılan 3 bin yıllık Mardin Kalesi, nihayet halka açılıyor. Soğuk savaş döneminde uzun yıllar NATO birliklerinin konuşlandığı ve sonra da Hava Radar Mevzi Komutanlığı hizmetine verilen 3 bin yıllık Mardin Kalesi, halka açılıyor.

Van Kalesi’nde kaya mezarı bulundu!

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında Van Kalesi’nde yürütülen kazılarda Urartu krallarına ait önemli bir kaya mezarı 100 yıl aradan sonra gün yüzüne çıkarıldı.

Gevale Kalesi, Konya turizmine kazandırılacak!

Konya Selçuklu Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Konya Müzeler Genel Müdürlüğü ve Necmettin Erbakan Üniversitesi'nin iş birliği ile tarihi Gevale Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmalarının bu yılki kısmında da çalışmalar zirvede devam ediyor.

Mardin'de izinsiz iş makinesi kullanımı yasaklandı!

Mardin Valiliği'nden yapılan açıklamada, özel ve resmi hizmetlerde kullanılan kepçe, kazıcı ve yükleyici gibi iş makinelerinin izinsiz kullanımının yasaklandığı duyuruldu.

Sivas Kalesi'nde kentsel dönüşüm başlıyor!

Kale projesi kapsamında önceki gün Sivas Belediyesi ekipleri ile Müze Müdürlüğüne bağlı yetkililer tarafından kazı çalışması yapıldı. Kazı çalışmalarının tamamlanmasından sonra tarihi Sivas Kalesi'ndeki kentsel dönüşüm projesinin hayata geçirilecek.

Nevşehir Kalesi'ndeki kazı çalışmalarında kilise bulundu!

Nevşehir Belediyesi ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından gerçekleştirilen Kale ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi uygulaması sırasında ortaya çıkarılan yer altı şehrindeki kazı ve temizlik çalışmalarında tarihi kiliseye rastlandı.

Elazığ Harput Kalesi restore edilecek!

Elazığ'da, Urartöneminden kalmular da Harput Kalesi'nin, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle Fırat Üniversitesi eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölüömünce yürtülen ve yaklaşık 10 yıl sürmesi planlanan kazı ve restoran çalışmalarının ardından UNESCO D

Mardin Kalesi kazı çalışmaları Haberi

Mardin Kalesi kazı çalışmaları

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Mardin'de 6 sene önce arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmalarına başlanan, "Kartal Yuvası" olarak da bilinen Mardin Kalesi, tarihi kentin geçmişine ışık tutacak.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde, talimatının ardından kalenin ören yeri olarak turizme kazandırılması için başlatılan çalışmalar devam ediyor.

Bu kapsamda kaledeki kaya parçalarının şehirdeki yaşam yerlerine düşme riskine karşı yaklaşık 1 kilometrelik alanda gerçekleştirilen güçlendirmenin ardından Mardin Müze Müdürlüğü ekiplerince başlatılan kazılar sürüyor.

Yaklaşık 33 senedir ziyarete kapalı kalede 1860'tan önceki döneme ait yapıların yanı sıra aralarında sikke, zırh parçaları, gülle, ok uçları, kap, seramik ve pipo gibi bini aşkın taşınabilir kültür varlığı da  çıkarıldı. Bunların müze bünyesindeki Restorasyon Konservasyon ve Analiz Laboratuvarı'nda incelemesi gerçekleştiriliyor.

"Kazı 5 yıl sürecek"

Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan,...